İstanbul valiliği cuma namazı kılınacak camiler! 29 mayıs hangi ibadethaneler açık

İstanbul valiliği cuma namazı kılınacak camiler, İstanbul cuma namazı kılınacak camiler, cuma namazı kılınacak camiler koronavirüs salgını sebebiyle kapatılan camilerin yarın cuma namazı ile açılacağı açıklaması akabinde çok sorulmaya başladı. İstanbul valiliği cuma namazı kılınacak camiler, İstanbul cuma namazı kılınacak camiler, cuma namazı kılınacak camiler açıklamaları için gözler İstanbul Valiliğine çevrilmişken cuma namazı cemaatle kılmak için adeta saatleri sayan insanlar için yaşanan gelişmeler detayda.

Haberler 28.05.2020 - 17:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul valilii cuma namaz klnacak camiler, stanbul cuma namaz klnacak camiler, cuma namaz klnacak camiler koronavirüs salgn sebebiyle kapatlan camilerin yarn cuma namaz ile açlaca açklamas akabinde çok sorulmaya balad. stanbul valilii cuma namaz klnacak camiler, stanbul cuma namaz klnacak camiler, cuma namaz klnacak camiler açklamalar için gözler stanbul Valiliine çevrilmiken cuma namaz cemaatle klmak için adeta saatleri sayan insanlar için yaanan gelimeler detayda. 

 stanbul Valisi Ali Yerlikaya, 29 Mays Cuma günü “Cuma Namaz” klnacak camii, mescit ve dier açk alanlarn duyurusunu özel bir video ile paylat. stanbul’da bata Süleymaniye, Sultanahmet, Yeni Camii (Eminönü), Ortaköy Camii ve Çamlca Camii’nde Cuma namaz klnabilecek.

CUMA NAMAZI

Cuma ibadetinin slam’dan önce de Araplarda bulunduu hususunda baz aratrmalar yaplmtr.[1] Genel inanca göre Cuma Suresi’nin inmesi ile hicret srasnda Müslümanlara farz klnm olan bir ibadettir. Muhammed, Medine’ye yakn bir yer olan Salim bin Avf yurdundaki Ranuna denilen vadi içerisinde Beni Salim Mescidi’nde ilk cuma hutbesini okumu ve ilk cuma namazn kldrmtr.

Cuma namaznn vakti öle namaznn vaktidir. Geleneksel uygulamada cuma için ezan okunduunda camilere gidilerek öle namaznda olduu gibi, dört rekat namaz klnr. Daha sonra cami içinde bir ezan daha okunur. Minberde cemaata kar bir hutbe okunur. Bu hutbeden sonra kamet alnarak cumann iki rekat farz cemaatle aikare okuyula klnr. Sonra yine balangçta olduu gibi dört rekat namaz klnr. Bu da cuma namaznn son sünnetidir.

Baz düüncelere göre Zuhrü ahir denilen dört rekat namaz klnr. Bunun sebebi baz kesimlerce cuma namaznn farkl camilerde klnamamasdr. Bu son öle namazdr, ölenin dört rek’at farz gibi klnmakla beraber ölenin sünnetinde olduu gibi de klnabilir. Böyle klnmas daha uygun görülmütür. Arkasndan da Vaktin sünneti niyeti ile aynen sabah namaznn sünneti gibi iki rekat namaz daha klnr.

Cuma ibadetinin balangçta 2 rek’at olarak klnd, geleneksel uygulamadaki toplam olarak 16 rek’ata ulaan ibadetin, Cuma suresinde konu edilen ana ibadete sonradan yaplan eklemelerle ulald düünülebilir.

CUMA NAMAZININ ARTLARI

Fkhçlar tarafndan cuma namaznn farz olmas veya bir kiinin bu namaza katlmasnn gerekli olmasnn baz artlar olduu ifade edilir. Cuma namaznn dier namazlardan baka olarak kendisine özgü on iki art daha vardr. Bunlarn alts vücubunun (farz olmasnn), dier alts da edasnn artlardr.[4]

Hür olmak, esir veya hapis olmamak.
Mukim olmak, yolculukta olmamak.
Shhatli olmak, namaza gidemeyecek kadar hasta olmamak.
Kör olmamak.
Ayaklar salam olmak.
Namaza gitmeye mani ve gitmemeyi mübah klan bir özrü bulunmamak, (Düman korkusu, iddetli yamur, çamur gibi eyler.)
Cuma namaz klnacak yerin ehir olmas, (izin verilen köylerde de klnabilir)
Namaz emir veya vekilinin kldrmas,
Öle namaz vaktinde klnmas,
Cemaatin huzurunda hutbe okunmas,
mamdan baka en az üç kii bulunmas,
Cuma namaz klnan yerin herkese açk olmas

Ana Sayfaya Git