İstanbul'da organ ticareti operasyonu: 18 gözaltı

İstanbul'da organ ticareti yaptıkları gerekçesiyle 15'er bin dolar karşılığında böbrek nakli için kendilerini sahte belgelerle abi, kardeş, amca, yeğen olarak gösterdikleri saptanan 18 şüpheliden 5'i tutuklandı.

Haberler 28.11.2020 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyetten yaplan açklamaya göre, Göçmen Kaçakçlyla Mücadele ve Hudut Kaplar ube Müdürlüü ekipleri, farkl tarihlerde organ nakli için Etik Komisyon Kurul bavurusu yapan ve akraba ya da yakn arkada olduklarn bildiren yabanc uyruklu 18 kiinin çelikili beyanlarda bulunmas üzerine çalma balatt.

Yaplan çalmalar sonucunda, S.S, H.O, H.T, S.Z. ve Türkmenistan uyruklu A.K. adl be kii, sosyal medya üzerinden böbreklerini satmak üzere ilan verdii ortaya çkt. Söz konusu kiiler yakaland.

Etik Komisyon Kuruluna böbrek nakli olmak üzere alc ve verici olarak bavuran ve geçmi yllarda organ ve doku ticareti suçundan kaytlar bulunan T.Ü. ve R.A. isimli iki kadn da gözaltna alnd. Özel bir hastaneye böbrek nakli olmak üzere yine alc ve verici olarak bavuran Rusya uyruklu I.V. ile Ukrayna vatanda M.Knin sahte belgelerle kendilerini üvey karde olarak gösterdikleri saptand.

ORGAN TCARET OPERASYONU

Gözaltna alnan ikilinin böbrek nakli için 15 bin dolar karlnda anlatklar tespit edildi. kiliye yardm ettikleri belirlenen M.V, A.A., A.T. ve O.A. isimli ahslar da yakalanarak gözaltna alnd. stanbuldaki bir baka özel hastaneye yine böbrek nakli olmak üzere alc ve verici olarak bavuran Krgzistan uyruklu T.P. ile Z.V. de sahte belgelerle kendilerini amca ve yeen olarak gösterdi. ki üpheli de yakaland. stanbul Göçmen ubesi operasyonda, Uganda uyruklu J.Nnin de insan ticareti suçuna maruz brakldn belirleyerek J.Nyi fuhua zorladklar belirlenen M.N, E.Y. ve C.Ay da yakalad.

Söz konusu soruturma kapsamnda, Nijerya, Uganda, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Krgzistan ve Türkmenistanl 18 kii gözaltna ald. üphelilerin adreslerinde yaplan aramalarda, çok sayda kae ve sahte evrak yapmnda kullanlan malzemeler ele geçirildi. Sorgular tamamlanan zanllardan 8i emniyetten serbest braklrken 10u adliyeye sevk edildi.

Savclk sorgularnn ardndan tutuklanmalar talebiyle nöbetçi hakimlie çkarlan üphelilerden 5i tutuklanrken, 5i ise adli kontrol artyla serbest brakld.

Ana Sayfaya Git