Görüş Bildir

İstanbul'da organ ticareti operasyonu: 18 gözaltı

İstanbul'da organ ticareti yaptıkları gerekçesiyle 15'er bin dolar karşılığında böbrek nakli için kendilerini sahte belgelerle abi, kardeş, amca, yeğen olarak gösterdikleri saptanan 18 şüpheliden 5'i tutuklandı.

İstanbul'da organ ticareti operasyonu: 18 gözaltı

Emniyetten yapılan açıklamaya göre, Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, farklı tarihlerde organ nakli için 'Etik Komisyon Kurul' başvurusu yapan ve akraba ya da yakın arkadaş olduklarını bildiren yabancı uyruklu 18 kişinin çelişkili beyanlarda bulunması üzerine çalışma başlattı.

Yapılan çalışmalar sonucunda, S.S, H.O, H.T, S.Z. ve Türkmenistan uyruklu A.K. adlı beş kişi, sosyal medya üzerinden böbreklerini satmak üzere ilan verdiği ortaya çıktı. Söz konusu kişiler yakalandı.

Etik Komisyon Kurulu'na böbrek nakli olmak üzere 'alıcı' ve 'verici' olarak başvuran ve geçmiş yıllarda 'organ ve doku ticareti' suçundan kayıtları bulunan T.Ü. ve R.A. isimli iki kadın da gözaltına alındı. Özel bir hastaneye böbrek nakli olmak üzere yine 'alıcı" ve "verici' olarak başvuran Rusya uyruklu I.V. ile Ukrayna vatandaşı M.K'nin sahte belgelerle kendilerini 'üvey kardeş' olarak gösterdikleri saptandı.

ORGAN TİCARETİ OPERASYONU

Gözaltına alınan ikilinin böbrek nakli için 15 bin dolar karşılığında anlaştıkları tespit edildi. İkiliye yardım ettikleri belirlenen M.V, A.A., A.T. ve O.A. isimli şahıslar da yakalanarak gözaltına alındı. İstanbul'daki bir başka özel hastaneye yine böbrek nakli olmak üzere 'alıcı' ve 'verici' olarak başvuran Kırgızistan uyruklu T.P. ile Z.V. de sahte belgelerle kendilerini 'amca' ve 'yeğen' olarak gösterdi. İki şüpheli de yakalandı. İstanbul Göçmen Şubesi operasyonda, Uganda uyruklu J.N'nin de 'insan ticareti' suçuna maruz bırakıldığını belirleyerek J.N'yi fuhuşa zorladıkları belirlenen M.N, E.Y. ve C.A'yı da yakaladı.

Söz konusu soruşturma kapsamında, Nijerya, Uganda, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Kırgızistan ve Türkmenistanlı 18 kişi gözaltına aldı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda, çok sayıda kaşe ve sahte evrak yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi. Sorguları tamamlanan zanlılardan 8'i emniyetten serbest bırakılırken 10'u adliyeye sevk edildi.

Savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe çıkarılan şüphelilerden 5'i tutuklanırken, 5'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi