İstanbul'u tetikler mi?

İzmir'de meydana gelen ve bir çok ilde hissedilen deprem bölgede ağır hasara yol açarken, depremin şiddeti beklenen Büyük İstanbul Depremini akıllara getirdi.

Haberler 31.10.2020 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

zmirde meydana gelen 6,6 büyüklüündeki deprem, bölgede ciddi bir ykma sebebiyet verdi. Özellikle Seferihisar ve çevre ilçelerde meydana gelen ykmlara ilikin çalmalar balatt. Depremin bilançosuna ilikin henüz net bir açklama yaplmazken, yaanan iddetli sarsnt, akllara beklenen büyük stanbul depremini getirdi.

PROF. DR. OUZ GÜNDODU: MARMARA LE LGS YOK

Depremin Marmara hatt ile ilgisinin bulunmadn belirten Prof. Dr. Ouz Gündodu, sarsntnn stanbulda hissedilmesinin jeolojik yapyla ilgili olduunu söyledi.

Bu deprem stanbulun baz ilçelerinde hissedildi baz ilçelerinde hissedilmedi. Bu bulunduunuz bölgedeki jeolojik yapya bal özelliklerden kaynaklanyor. Eer krlmann yönünde olan ilçeler varsa onlarda daha çok hissedilmi olabilir. Bu depremin Marmarada olan deprem ile bir alakas yok.

BAKA BR DEPREMN HABERCS M ?

Bu ana bir ok. Egede baka bir deprem olsa bile Girit civarna denk gelecektir. Girit civarnda olan bir deprem de baya uzak zmir için. Bu deprem Seferihisarda, hemen hemen zmirin biraz ilerisinde olan bir deprem.

ZMR DEPREM YORUMU

AFADn geçtii bilgilere göre Seferihisar açklarnda, Egede olan bir deprem zmir merkezli deil. AFAD 6.6 olarak verdi, Kandilli de 6.8 olarak verdi. iddetli bir deprem. Henüz belli olmad ama zmirde baz binalarn ykldna dair televizyonlar bilgi geçiyorlar. Vali aratrmann devam ettii bilgilendirmesini yapt ve kesin bir ey söylemedi. Can kayb olup olmadn AFADdan kesin bilgi gelince emin olabiliriz. zmirde binalar eski olduu için endie duyuyorum. zmir eski bir kent hasar olmas normaldir.

PROF. DR. ORHAN TATAR: çOK CDD BR EKLDE HSSEDLD

Depreme zmirde yakalandklarn belirten Tatar, ciddi bir sarsnt yaadklarn ifade etti.

Ben depreme yakalanan kiilerdenim depremin merkez üssüne çok yakn bir noktadaydm bugün tesadüfen zmirdeydim. Özderede ky eridinde bir noktada kalyorum eimle birlikte depreme burada yakalandk. Yaklak 25-30 saniye üzerinde sürdü büyük bir deprem tabi yani 6.6 büyüklüünde deprem burada çok ciddi bir ekilde hissedildi ve ciddi bir panik yaratt vatandalarda.

DEPREMN VERD HASAR

Deprem nedeniyle çevre binalarda hasar olutuunu ifade eden Tatar, deprem sonrasnda da artçlarn yaandn belirtti:

Etrafmzda tabi küçük-orta ölçeklerde birtakm çatlaklklar görebiliyorum örnein kendi evimde bile uanda muhtemelen sva çatla diye deerlendireceimiz çatlaklklar var. Tabi ana oktan hemen sonra 4-5 tane artç sarsnt daha hissettik. Bu sarsnt özellikle önümüzdeki saatlerde 5 büyüklüüne kadar da ulaabilir buna dikkat etmekte fayda var çünkü binalara baktnzda u anda az hasar veya çok küçük hasarlarn olduu binalarda bu artç sarsntlarla beraber bunlar artabilir o yüzden vatandalarmzn bir süre bunu konuyu dikkate almalarnda büyük yarar var.

STANBUL DEPREM LE BR ALAKASI YOK

Panik yapmaya gerek yok gerçekten 6.6 büyüklüündeki bir deprem çok ciddi ekilde hissedildi etrafmzdaki insanlarn çok büyük bir panik havas içerisinde olduunu gördüm. çok doal ama bu saatten sonra artk bu panik havasn ortadan kaldrp daha sakin bir ekilde olmamzda yarar var. Ve ne yazk ki 6.6 büyüklüündeki depremden sonra zmir kent merkezinde yklan binalarn olduunu görüyoruz umarm bu binalardan vatandalarmz sa çkar bunun dnda tabi depremin merkez üssüne baktmzda özellikle Sisam adasnn hemen kuzeyine dütüünü görüyoruz yani depremin merkez üssü Ege Denizi içerisinde bir noktada henüz daha çok erken olmakla beraber muhtemelen bizim zmir tarafnda Seferihisar tarafnda civarnda gördüümüz aktif faylardan birisinin deniz üzerindeki uzants üzerinden meydana gelmi bir deprem olabilir bu boyutta deprem üretebilecek deprem ülkede baka faylarda var Ege bölgesinde bildiiniz gibi tümüyle aktif bir faylarn youn olduu bir bölge o açdan bu gerçei dikkate alarak yaammz sürdürmekte büyük bir yarar görüyorum. Bu depremin olas stanbul depremi ile hiçbir alakas yoktur.

Ana Sayfaya Git