Kadınların "acıyla imtihanı"

Şanlıurfa'da kentin simgelerinden isotun üretimi yapan kadınlar, sıcak hava ve biberin acısının etkisine aldırmadan çalışarak, aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Haberler 28.08.2017 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nisanda ekimi yaplan ve austosta hasat edilmeye balanan biber, Haliliye ilçesi Srrn Mahallesinde oluturulan alanda kadnlarn hummal çalmasnn ardndan isot haline getirilerek sofralardaki yerini alyor.

Yakc scan yan sra biberin acsnn etkisiyle zor anlar yaayan kadnlar, ürünleri elle parçalandktan sonra makineden geçirip, naylonlarn üzerinde kurumaya brakyor. Biberler, rengi koyulatktan sonra makinelerde kylyor.

Zeytinyayla harmanlanarak esiz tat ve parlaklk kazanan biberler, bu zahmetli ve ac dolu yolculuun ardndan, tad, rengi ve kokusuyla anlurfa yemeklerinin vazgeçilmezi isota dönüüyor.

Kadnlarn kazançlar, temizledikleri biber miktarna göre deiiyor. Yaz tatili dolaysyla anneleriyle biber iine gelen kz örenciler ise okul harçlklarn çkarmann mutluluunu yayor.

sot üretiminde çalan 65 yandaki Aye Teke, bu iin zor olduunu söyledi.

Sabah evden yürüyerek gelip ie baladn anlatan Teke, çocuklarm evlenip evden ayrlnca ben ve eim yalnz kaldk. Eim yal ve hasta. çalamad için mecburen biber temizleme ii yapyorum. diye konutu.

- Yoruluyoruz ama altk

Lise örencisi kzyla isot üretimi yapan Emine Budak, yllardr urat bu i sayesinde çocuklarn okula gönderebildiini dile getirdi.

lerinin göründüünden zor olduunu vurgulayan Budak, Zaman zaman biberler çok ac oluyor, dayanamyoruz ellerimiz yanyor, vücudumuzda ilikler oluuyor. Srf bu yüzden hastaneye gittiimiz oluyor. Her eye ramen iimizi en güzel ekilde yapmaya çalyoruz. dedi.

Zeliha Gök de isot üretiminin zorluuna ramen ev bütçesine katkda bulunmak için çaltn bildirdi.

e saat 07.00de balayp akama kadar biber temizlediini belirten Gök, Günde 20-30 çuval biber temizleyebiliyorum. Biber ac olduu için elimiz yanyor, bezen elimiz kesiliyor, yoruluyoruz ama artk altk. Kazandm paray aileme verip, onlara katkda bulunuyorum. ifadelerini kulland.

- Daha çok kadnlar tercih ediliyor

anlurfa sot Üreticileri Kooperatifi Bakan Bekir Polat ise isot üretiminde daha çok kadnlarn tercih edildiini söyledi.

Polat, Burada çalan kadnlar yaklak 3 ayda kazandklar paralarla evlerinin klk erzakn tamamlayarak, aile bütçesine katkda bulunuyor. Bir kadn günlük 10-15 çuval biber temizlerse yaklak 60-70 lira kazanabiliyor. Kooperatif olarak kadnlara i ortam oluturarak istihdamlarn salyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git