Kayyım yönetiminde belediyenin yaptığı ihaleye dair önerge verdi

HDP’li Meral Danış Beştaş, Siirt Belediyesi kayyımının 2.5 ton haşere ilacı almak üzere açtığı ihalenin 1 milyon 525 TL bedel karşılığında pazarlık usulüyle verildiği şirketi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Haberler 11.06.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Grup Bakanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Dan Beta, kayym yönetimindeki Siirt Belediyesi tarafndan yaplan haere ilac ihalesi ile ilgili olarak çileri Bakan Süleyman Soylunun yantlamas talebiyle Meclis Bakanlna soru önergesi verdi.

Bekta, verdii önergesinde Siirt Valisi Osman Bektaolu yönetimindeki Siirt Belediyesinin haerelerle mücadele için 2.5 ton haere ilac almak üzere ihalesi açtn ve yaklak maliyeti 1 milyon 920 bin TL olarak öngörülen ihalenin 1 milyon 525 bin TLye bir istekliye verildii bilgilerine yer verdi.

LACIN YARISI 2 KATI FYATA ALINDI

21 Mays 2021 tarihinde sonuçlanan ihale için sadece iki teklif verildiinin bilindiini belirten Bekta, Ancak mücbir sebep olmamasna ramen ihale pazarlk usulü ile gerçekletirilmi olup, ihalenin olu biçimine dair bilgi kamuoyuna yanstlmamtr. Saytay denetimlerinde de srarla belirtilen husus, ihalelerin mümkün olduunca açk ihale usulüne göre yaplmas ise de Siirt Belediyesi bu yöntemi tercih etmemektedir. Haere ile mücadele meselesinin ne kadar önlenemeyen bir tabii afet olduu hususu ise ihalenin usulsüz yapldna dair iddialar güçlendirmektedir. Haere için belediye bütçesinden ayrlan 1 milyon 525 bin TLnin akbeti Siirt halk açsndan önem arz etmektedir. Yine daha evvel HDP yönetimindeki belediyenin 4,5 ton haere ilacn 1 milyon 230 TLye ald bilinmektedir. Aradaki yaklak 2 kata edeer fiyat farknn sebebi de bilinmemektedir diye belirtti.

Bekta, önergesinde Siirt kayymnn atanmasna müteakip 10 belediye çalann gerekçe göstermeden iten çkard, bir süre sonra da kimseye duyurmadan 6 kiiyi ie ald yönündeki gelimelerin kayym idaresindeki yönetimin hukuka aykr ilemler yapt yönündeki iddialar güçlendirdiini ifade etti. Bekta, ie alnan kiilerin ise iktidar partisinde yakn olan isimler olmas yönünde kayglar olduunu vurgulad.

Yine Siirt merkeze bal Bahçelievler Mahallesinde bulunan bir arazinin park alan yaplmas için boaltld, halka da bu gerekçeyle imar datldn söyleyen Bekta, ancak ne var ki halihazrda TOK tarafndan bu alanda 80 dairelik konut yapm için bavuruda bulunduu yönünde iddialar bulunduunu kaydetti.

HALE HANG RKETE VERLD?

Beta, Bakan Soyluya u sorular yöneltti:

* Siirt kayym tarafndan haere alm için açlan ihale neden pazarlk usulü gerçekletirilmitir? Neden açk usul tercih edilmemitir?

* Haere için ilaç alm hangi gerekçeyle mücbir sebep oluturmaktadr?

*Haere için açlan ihale hangi irkete verilmitir?

* Siirt Belediyesinin daha evvel 4,5 ton ilac 1 milyon 230 TLye almasna karn, kayym yönetiminin 2,5 ton ilac 1 milyon 535 TLye alma sebebi nedir? Aradaki son derece büyük farkn dayana nedir? Belediye bu haere ilac almnda ne kadar zarara uramtr? Bu konuda Bakanlnz müfetti görevlendirecek midir?

Ana Sayfaya Git