Kayyım yönetiminde belediyenin yaptığı ihaleye dair önerge verdi

HDP’li Meral Danış Beştaş, Siirt Belediyesi kayyımının 2.5 ton haşere ilacı almak üzere açtığı ihalenin 1 milyon 525 TL bedel karşılığında pazarlık usulüyle verildiği şirketi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Kayyım yönetiminde belediyenin yaptığı ihaleye dair önerge verdi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, kayyım yönetimindeki Siirt Belediyesi tarafından yapılan haşere ilacı ihalesi ile ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Bektaş, verdiği önergesinde Siirt Valisi Osman Bektaşoğlu yönetimindeki Siirt Belediyesi’nin haşerelerle mücadele için 2.5 ton haşere ilacı almak üzere ihalesi açtığını ve yaklaşık maliyeti 1 milyon 920 bin TL olarak öngörülen ihalenin 1 milyon 525 bin TL'ye bir istekliye verildiği bilgilerine yer verdi.

İLACIN YARISI 2 KATI FİYATA ALINDI

21 Mayıs 2021 tarihinde sonuçlanan ihale için sadece iki teklif verildiğinin bilindiğini belirten Bektaş, “Ancak mücbir sebep olmamasına rağmen ihale pazarlık usulü ile gerçekleştirilmiş olup, ihalenin oluş biçimine dair bilgi kamuoyuna yansıtılmamıştır. Sayıştay denetimlerinde de ısrarla belirtilen husus, ihalelerin mümkün olduğunca açık ihale usulüne göre yapılması ise de Siirt Belediyesi bu yöntemi tercih etmemektedir. Haşere ile mücadele meselesinin ne kadar önlenemeyen bir tabii afet olduğu hususu ise ihalenin usulsüz yapıldığına dair iddiaları güçlendirmektedir. Haşere için belediye bütçesinden ayrılan 1 milyon 525 bin TL’nin akıbeti Siirt halkı açısından önem arz etmektedir. Yine daha evvel HDP yönetimindeki belediyenin 4,5 ton haşere ilacını 1 milyon 230 TL’ye aldığı bilinmektedir. Aradaki yaklaşık 2 kata eşdeğer fiyat farkının sebebi de bilinmemektedir” diye belirtti.

Bektaş, önergesinde Siirt kayyımının atanmasına müteakip 10 belediye çalışanını gerekçe göstermeden işten çıkardığı, bir süre sonra da kimseye duyurmadan 6 kişiyi işe aldığı yönündeki gelişmelerin kayyım idaresindeki yönetimin hukuka aykırı işlemler yaptığı yönündeki iddiaları güçlendirdiğini ifade etti. Bektaş, işe alınan kişilerin ise iktidar partisinde yakın olan isimler olması yönünde kaygılar olduğunu vurguladı.

Yine Siirt merkeze bağlı Bahçelievler Mahallesinde bulunan bir arazinin park alanı yapılması için boşaltıldığı, halka da bu gerekçeyle imar dağıtıldığını söyleyen Bektaş, ancak ne var ki halihazırda TOKİ tarafından bu alanda 80 dairelik konut yapımı için başvuruda bulunduğu yönünde iddialar bulunduğunu kaydetti.

İHALE HANGİ ŞİRKETE VERİLDİ?

Beştaş, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“* Siirt kayyımı tarafından haşere alımı için açılan ihale neden pazarlık usulü gerçekleştirilmiştir? Neden açık usul tercih edilmemiştir?

* Haşere için ilaç alımı hangi gerekçeyle mücbir sebep oluşturmaktadır?

*Haşere için açılan ihale hangi şirkete verilmiştir?

* Siirt Belediyesinin daha evvel 4,5 ton ilacı 1 milyon 230 TL’ye almasına karşın, kayyım yönetiminin 2,5 ton ilacı 1 milyon 535 TL’ye alma sebebi nedir? Aradaki son derece büyük farkın dayanağı nedir? Belediye bu haşere ilacı alımında ne kadar zarara uğramıştır? Bu konuda Bakanlığınız müfettiş görevlendirecek midir?”

Kaynak: Diyarbakır Söz