Kış Lastiği (Kar) nasıl anlaşılır? Uygulamada büyük ceza

Kış lastiği diğer adıyla kar lastiği uygulamasu 1 Aralık'tan itibaren başlayacak ve 1 Nisan'a kadar devam edecek. Kurallara uymayanlar yola devam edemeyecek ve 571 iira ceza alacak

Haberler 29.11.2016 - 16:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

K lastii uygulamas geçtiimiz senelerde zorunlu hale gelmiti. ehirleraras kapsamda k lastii uygulamas için ar yük ve yolcu tayan araçlarda geçerli olaca tarih 1 Aralk olarak açkland. Kar havas ve souklarn balad u günlerde olas kazalarn önüne geçmek ve can güvenlii bakmndan taklma zorunluluu getirtilmiti. 1 Aralktan itibaren sürekli kontrol olaca açklamasndan sonra kar lastii taklmamas durumunda aracn yola devam edemeyecei ve 571 lira ceza alaca, söylendi. Peki nedir bu kar lastii ya da k lastii... Neden kullanlr?

KAR LAST UYGULAMASI 1 ARALIKTA

7 DERECE VE ALTINDAK SICAKLIKLARDA...

Lastik Sanayicileri ve thalatçlar Dernei LASD uyaryor: K lastii art 7 derece ve altndaki scaklklarda daha fazla yol tutuu ve daha ksa fren mesafesi salayarak kazalar önemli ölçüde azaltr, hayat kurtarr

LASD Genel Sekreteri Bahadr Ünsal; Emniyet Genel Müdürlüü istatistikleri k lastiinin trafik kazalarndaki olumlu etkisini ortaya koydu. Biz de LASD olarak akc ve güvenli bir trafik için tüm sürücüleri k lastii konusuna duyarl olmaya davet ediyoruz dedi

ZORUNLU OLSA DA OLMASA DA TÜM SÜRÜCÜLER DUYARLI OLMALI

Lastik Sanayicileri ve thalatçlar Dernei LASD k koullarnda güvenli ve akc bir trafik için k lastiini önerdi. Ulatrma Denizcilik ve Haberleme Bakanl genelgesiyle ticari araçlara zorunluluk getiren k lastii uygulamas 1 Aralkta balayacak. LASD Genel Sekreteri Bahadr Ünsal; zorunlu olsa da olmasa da ortak trafik için tüm sürücülere k lastii konusunda duyarl olmalar çars yapt. LASD Genel Sekreteri Bahadr Ünsal; k aylarnda araç kullanmnn zor olduunu ve risk tadn belirterek u açklamay yapt:

K koullarnda gerekli önlemler alnmazsa; trafikte risk artar. Kn lastii k lastiidir. K koullarnda karl ve buzlu yola özel olarak hazrlanan lastikler; daha fazla yol tutuu ve daha ksa fren mesafesi salayarak kazalar önemli ölçüde azaltr. Emniyet Genel Müdürlüü verileri k lastiinin trafik kazalar üzerindeki olumlu etkisini ortaya koymutur. Buna göre; k lastii takma zorunluluu uygulanmaya balamas ile ticari araçlarn kart kazalarda yüzde 9,6, ölümlerde ise yüzde11,5 orannda azalma olmutur. K lastii trafiin akc ve güvenli olmasna katk salar. K lastikleri art 7 derece altndaki hava koullarna uygun olarak tasarlanmaktadr. Hiç unutulmamal ki lastik; bir araçta bizi hayata balayan en önemli parçalardan biridir. Doru olmayan lastik seçimi ve kullanm trafik kazalarna yol açabilir. Doru lastik araca ve mevsime uygun lastiktir. Doru lastik güvenli sürüün ba artdr.

KI LAST NE DEMEK

K Lastii

- K lastikleri, karl ve buzlu yol artlarnda gelimi fren performans gösterir.

- Bu lastikler her türlü k koullarnda kullanlr ve iyi bir performans gösterir. ( Karl, buzlu, sulu karl, sulu çamurlu, slak ve hatta souk kuru yollarda)

- K lastikleri buz, kar ve dier k koullarnda kullanlmak için özel olarak tasarlanm di yapsna sahiptir.

- Düük scaklklarda (7 C alt) daha iyi yol tutuu salamak amacyla lastik dilerinin kauçuu özel bir reçete (kimyasal karm) ile üretilmitir.

- Agresif tasarma sahip lastik dileri k artlarnda lastiin kar tutmasn azaltr.

- çou kullanc k lastiklerinin k koullarnda rahat ve kontrol edilebilir olduunu söylemektedir.

Not: K lastiklerinin en belirgin özelliklerinden biri olan düük scaklklarda yapsal özelliini kaybetmemesi kesinlikle dikkate alnmaldr.

Dört Mevsim Lastii

- Islak ve kuru yol artlarnda yaz lastiklerinden kötü fakat iyi bir performans sunar.

- Hafif kar artlarnda kabul edilebilir bir performans sunar.

- Orta seviye di derinlii

- Uzun di ömrü

- Karda çeki kapasitesi

- 4 mevsim lastikleri çeitli hava koullarnda yol tutuu salyor olsa bile, karl ve buzlu yol koullarnda k lastiklerinin üstünlüü tartlmaz bir gerçektir. 4 Mevsim lastikleri yaz ve k lastiklerinin bir karm olarak düünülebilir.

Yaz Lastii (3 Mevsim)

Yaz lastikleri yüksek performansl araçlar için idealdir, hz ve atiklik için üretilmitir. Yaz lastikleri arttrlm tepki, viraj alma ve fren kapasitesine sahiptir. Lastik üzerindeki di desenleri ve kauçuk bileimi yola daha iyi tutunma amaçl tasarlanmtr. Di desenleri daha az oyua sahiptir böylece kauçuun yola daha fazla temas etmesi salanmtr. Bu lastiklerle maksimum yol tutuunu hedeflenmektedir.

Ayrca yaz lastiklerinin ölçüsel karakteristikleri (lastik taban genilii, taban-yanak oran, jant çap, vb), hz kapasitesi ve dier tasarm özellikleri slak ve kuru yol koullarnda performansn arttrabilmektedir.

Ana Sayfaya Git