Kış Lastiği (Kar) nasıl anlaşılır? Uygulamada büyük ceza

Kış lastiği diğer adıyla kar lastiği uygulamasu 1 Aralık'tan itibaren başlayacak ve 1 Nisan'a kadar devam edecek. Kurallara uymayanlar yola devam edemeyecek ve 571 iira ceza alacak

Kış Lastiği (Kar) nasıl anlaşılır? Uygulamada büyük ceza

Kış lastiği uygulaması geçtiğimiz senelerde zorunlu hale gelmişti. Şehirlerarası kapsamda kış lastiği uygulaması için ağır yük ve yolcu taşıyan araçlarda geçerli olacağı tarih 1 Aralık olarak açıklandı. Kar havası ve soğukların başladığı şu günlerde olası kazaların önüne geçmek ve can güvenliği bakımından takılma zorunluluğu getirtilmişti. 1 Aralık'tan itibaren sürekli kontrol olacağı açıklamasından sonra kar lastiği takılmaması durumunda aracın yola devam edemeyeceği ve 571 lira ceza alacağı, söylendi. Peki nedir bu kar lastiği ya da kış lastiği... Neden kullanılır?

KAR LASTİĞİ UYGULAMASI 1 ARALIK'TA

7 DERECE VE ALTINDAKİ SICAKLIKLARDA...

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD uyarıyor: ‘’Kış lastiği artı 7 derece  ve altındaki sıcaklıklarda daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlayarak kazaları önemli ölçüde azaltır, hayat kurtarır’’

LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; ‘’Emniyet Genel Müdürlüğü istatistikleri kış lastiğinin trafik kazalarındaki olumlu etkisini ortaya koydu. Biz de LASİD olarak akıcı ve güvenli bir trafik için tüm sürücüleri kış lastiği konusuna duyarlı olmaya davet ediyoruz’’ dedi

'ZORUNLU OLSA DA OLMASA DA TÜM SÜRÜCÜLER DUYARLI OLMALI'

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD kış koşullarında güvenli ve akıcı bir trafik için kış lastiğini önerdi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı genelgesiyle ticari araçlara zorunluluk getiren kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlayacak. LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; zorunlu olsa da olmasa da ortak trafik için tüm sürücülere kış lastiği konusunda duyarlı olmaları çağrısı yaptı. LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal;  kış aylarında araç kullanımının zor olduğunu ve risk taşıdığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

‘’Kış koşullarında gerekli önlemler alınmazsa; trafikte risk artar. Kışın lastiği kış lastiğidir. Kış koşullarında karlı ve buzlu yola özel olarak hazırlanan lastikler; daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlayarak kazaları önemli ölçüde azaltır. Emniyet Genel Müdürlüğü verileri kış lastiğinin trafik kazaları üzerindeki olumlu etkisini ortaya koymuştur. Buna göre;  kış lastiği takma zorunluluğu uygulanmaya başlaması ile  ticari araçların karıştığı kazalarda yüzde 9,6, ölümlerde ise yüzde11,5 oranında azalma olmuştur. Kış lastiği trafiğin akıcı ve güvenli olmasına katkı sağlar. Kış lastikleri artı 7 derece altındaki hava koşullarına uygun olarak tasarlanmaktadır. Hiç unutulmamalı ki lastik; bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biridir. Doğru olmayan lastik seçimi ve kullanımı trafik kazalarına yol açabilir. Doğru lastik araca ve  mevsime uygun lastiktir. Doğru lastik güvenli sürüşün baş şartıdır.’’

KIŞ LASTİĞİ NE DEMEK

Kış Lastiği

- Kış lastikleri, karlı ve buzlu yol şartlarında gelişmiş fren performansı gösterir.

- Bu lastikler her türlü kış koşullarında kullanılır ve iyi bir performans gösterir. ( Karlı, buzlu, sulu karlı, sulu çamurlu, ıslak ve hatta soğuk kuru yollarda)

- Kış lastikleri buz, kar ve diğer kış koşullarında kullanılmak için özel olarak tasarlanmış diş yapısına sahiptir.

- Düşük sıcaklıklarda (7 °C’ altı) daha iyi yol tutuşu sağlamak amacıyla lastik dişlerinin kauçuğu özel bir reçete (kimyasal karışım) ile üretilmiştir.

- Agresif tasarıma sahip lastik dişleri kış şartlarında lastiğin kar tutmasını azaltır.

- Çoğu kullanıcı kış lastiklerinin kış koşullarında rahat ve kontrol edilebilir olduğunu söylemektedir.

Not: Kış lastiklerinin en belirgin özelliklerinden biri olan düşük sıcaklıklarda yapısal özelliğini kaybetmemesi kesinlikle dikkate alınmalıdır.

Dört Mevsim Lastiği

- Islak ve kuru yol şartlarında yaz lastiklerinden kötü fakat iyi bir performans sunar.

- Hafif kar şartlarında kabul edilebilir bir performans sunar.

- Orta seviye diş derinliği

- Uzun diş ömrü

- Karda çekiş kapasitesi

- 4 mevsim lastikleri çeşitli hava koşullarında yol tutuşu sağlıyor olsa bile, karlı ve buzlu yol koşullarında kış lastiklerinin üstünlüğü tartışılmaz bir gerçektir. 4 Mevsim lastikleri yaz ve kış lastiklerinin bir karışımı olarak düşünülebilir.

Yaz Lastiği (3 Mevsim)

Yaz lastikleri yüksek performanslı araçlar için idealdir, hız ve atiklik için üretilmiştir. Yaz lastikleri arttırılmış tepki, viraj alma ve fren kapasitesine sahiptir.  Lastik üzerindeki diş desenleri ve kauçuk bileşimi yola daha iyi tutunma amaçlı tasarlanmıştır. Diş desenleri daha az oyuğa sahiptir böylece kauçuğun yola daha fazla temas etmesi sağlanmıştır. Bu lastiklerle maksimum yol tutuşunu hedeflenmektedir.

Ayrıca yaz lastiklerinin ölçüsel karakteristikleri (lastik taban genişliği, taban-yanak oranı, jant çapı, vb), hız kapasitesi ve diğer tasarım özellikleri  ıslak ve kuru yol koşullarında performansını arttırabilmektedir.

Kaynak: Diyarbakır Söz