Koca kusurlu

Yargıtay, şiddetli geçimsizlik yaşayan çiftin boşanma davasında istinaf mahkemesinin 'eşit kusur' kararını bozdu. Kararda, cinsel içerikli sitelere girmesi ve eşini ailesiyle görüşmeye zorlaması nedeniyle koca, ağır kusurlu bulundu.

Haberler 02.01.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

iddetli geçimsizlik yaayan çift, karlkl boanmak için Aile Mahkemesine bavurdu. Mahkeme, kocann ailesinin evlilie müdahale ettii, kadnn kendi ailesi ile görümesini istemedii, fiziksel iddet uygulad, tehdit ettii, kadnn da kocasnn ailesiyle görümek istemedii gerekçesiyle karlkl boanmalarnn kabul edilmesine karar verdi. Boanma sebebi olaylarda kocann ar kusurlu olduuna hükmeden mahkeme, bu yüzden tazminat isteinin reddine, ortak çocuun velayetinin anneye braklmasna, ortak çocuk yararna tedbir ve itirak nafakasna, kadn yararna tazminata karar verdi.

STNAF, KADIN VE ERKEK ET KUSURLU

Taraflarn karar istinafa tamas üzerine Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2nci Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin aksine çiftin eit kusurlu olduuna hükmetti. Kararda, kocann son olayda ortak evin kapsn tekmeledii, einin ailesini istemedii, müstehcen sitelere girdii, kadnn ise einin ailesiyle görümek istemedii, birlik görevlerini yerine getirmedii, son olayda eini ortak eve almad anlaldndan boanmaya sebep olan olaylarda taraflarn eit kusurlu olduu belirtilerek, kadnn tüm istinaf taleplerinin reddi ile erkein kusur belirlemesi, tazminatlar yönünden istinaf bavuru talebinin kabulüne karar verildi.

YARGITAY, KOCAYI KUSURLU BULDU

stinaf kararn deerlendiren Yargtay ise kadnn son olayda eini ortak eve almamasn, kocasnn kapy tekmelemesi nedeniyle tepkisel bir davran olduunu belirtti. Yargtay kararnda, lk derece mahkemesi ile bölge adliye mahkesince belirlenen ve gerçekleen dier kusurlu davranlara göre de davac-daval erkein ar kusurlu olduunun kabulü gerekirken yazl ekilde taraflarn eit kusurlu olduunun kabulü doru bulunmamtr. Evlilik birliinin sarslmasna sebep olan olaylarda erkek ar kusurlu olup, erkee yüklenen bu kusurlu davranlar ayn zamanda kadnn kiilik haklarna saldr tekil etmektedir. Kadn boanma sonucu ein maddi desteinden yoksun kalacaktr. O halde, taraflarn sosyal ve ekonomik durumlar, tazminata esas olan fiilin arl ile hakkaniyet kurallar dikkate alnarak kadn yararna maddi ve manevi tazminata karar vermek gerekirken, yanlgl kusur belirlemesinin sonucu olarak yazl ekilde maddi ve manevi tazminat talebinin reddine karar verilmesi doru görülmemi ve bozmay gerektirmitir denildi.

Yargtay, temyiz edilen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2nci Hukuk Dairesi kararn kusur belirlemesi ve daval-davac kadnn maddi ve manevi tazminat istei yönünden bozulmazna, bozma kapsam dnda kalan temyize konu dier bölümlerin ise onanmasna karar verdi.

Ana Sayfaya Git