Koğuşlarda kamera mı?

İHD, Diyarbakır Kampüs Cezaevi’nde koğuşlarda kamera uygulamasında bulunulduğunu iddia etti.

Haberler 31.07.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HD Diyarbakr Hapishane Komisyonu, Diyarbakr Kampüs Cezaevinde koularn havasz olduunu ileri sürerek, koularda kamera uygulamasnn devam ettii ve görü sürelerinin uzatlmasna ramen uygulanmadn iddia etti.

nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi Hapishane Komisyonu, 27 Temmuz tarihinde Diyarbakr Kampüs Cezaevine gerçekletirdii ziyarete ilikin bilgileri sanal medya hesabndan paylat.

HD RAPORUNU PAYLATI

Komisyon, yaanan hak ihlallerinin artarak devam ettiini belirterek, tutuklularn durumunu ve hak ihlallerini u ekilde sralad:

*Koularn hava scakl nedeniyle havasz ve ar derecede scak olduu, idareden klima talep edildii ancak bu taleplerinin yerine getirilmedii, yine erkek mahpuslarn kuaför taleplerinin pandemi gerekçesiyle reddedildii mahpuslarca tarafmza iletilmitir.

*Mahpuslar koularda kamera uygulamasnn devam ettiini ve idareden kameralarn kaldrlmasn talep ettiklerini ancak reddedildiini belirtmilerdir. Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararna ramen kamera uygulamasnn hapishanelerde devam etmesi hukuka aykr bir durumdur.

HAVALANDIRMA SIKINTI

*Yaptmz ziyaretlerde hapishanelerde genel olarak hijyen kurallarna uygun davranlmad gözlemlenmitir. Hapishanelerde yemeklerin hijyenik olmad ve besin deerlerinin düük olduu mahpuslarca tarafmza aktarlmtr.

*Hapishanelerde görü süreleri 45 dakikadan 1 saat 30 dakikaya kadar çkartlmasna ramen, uygulamada hala 45 dakika olarak sürmektedir. Adalet Bakanl tarafndan, görü süresine ilikin kararn uygulanmas için hapishanelere ivedi olarak yazma yaplmas gerekmektedir.

HUKUKU GRM YAPILACAK

*ubemiz Hapishane Komisyonu, hapishanelerde devam eden açlk grevi eylemini yakndan takip etmektedir. Açlk grevi eylemcilerinin salk ve hukuki durumlar ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmeye, hak ihlallerinin giderilmesi için hukuki giriimlerde bulunmaya devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git