Koğuşlarda kamera mı?

İHD, Diyarbakır Kampüs Cezaevi’nde koğuşlarda kamera uygulamasında bulunulduğunu iddia etti.

Koğuşlarda kamera mı?

İHD Diyarbakır Hapishane Komisyonu, Diyarbakır Kampüs Cezaevi’nde koğuşların havasız olduğunu ileri sürerek, koğuşlarda kamera uygulamasının devam ettiği ve görüş sürelerinin uzatılmasına rağmen uygulanmadığını iddia etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Hapishane Komisyonu, 27 Temmuz tarihinde Diyarbakır Kampüs Cezaevi’ne gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin bilgileri sanal medya hesabından paylaştı.

İHD RAPORUNU PAYLAŞTI

Komisyon, yaşanan hak ihlallerinin artarak devam ettiğini belirterek, tutukluların durumunu ve hak ihlallerini şu şekilde sıraladı:

“*Koğuşların hava sıcaklığı nedeniyle havasız ve aşırı derecede sıcak olduğu, idareden klima talep edildiği ancak bu taleplerinin yerine getirilmediği, yine erkek mahpusların kuaför taleplerinin pandemi gerekçesiyle reddedildiği mahpuslarca tarafımıza iletilmiştir.

*Mahpuslar koğuşlarda kamera uygulamasının devam ettiğini ve idareden kameraların kaldırılmasını talep ettiklerini ancak reddedildiğini belirtmişlerdir. Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararına rağmen kamera uygulamasının hapishanelerde devam etmesi hukuka aykırı bir durumdur.

HAVALANDIRMA SIKINTI

*Yaptığımız ziyaretlerde hapishanelerde genel olarak hijyen kurallarına uygun davranılmadığı gözlemlenmiştir. Hapishanelerde yemeklerin hijyenik olmadığı ve besin değerlerinin düşük olduğu mahpuslarca tarafımıza aktarılmıştır.

*Hapishanelerde görüş süreleri 45 dakikadan 1 saat 30 dakikaya kadar çıkartılmasına rağmen, uygulamada hala 45 dakika olarak sürmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından, görüş süresine ilişkin kararın uygulanması için hapishanelere ivedi olarak yazışma yapılması gerekmektedir.

HUKUKU GİRİŞİM YAPILACAK

*Şubemiz Hapishane Komisyonu, hapishanelerde devam eden açlık grevi eylemini yakından takip etmektedir. Açlık grevi eylemcilerinin sağlık ve hukuki durumları ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmeye, hak ihlallerinin giderilmesi için hukuki girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz