"Konuşamayan hayvanlar hakkında Allah’tan korkun"

İslam’ın insanlara her konuda merhameti öğütlediğini söyleyen İttihadul Ulema üyelerinden Molla Remzi Uçar, Hazreti Muhammed'in sadece insanlara değil cinlere, hayvanlara ve bitkilere de rahmet olarak gönderildiğini belirtti.

Haberler 21.06.2018 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son günlerde skça konuulan hayvan haklar konusunda deerlendirmelerde bulunan ttihadul Ulema üyelerinden Molla Remzi Uçar, slamn insanlara her konuda merhameti öütlediini belirterek Peygamber Efendimiz sadece insanlara deil cinlere, hayvanlara ve bitkilere de rahmet olarak gönderildi. ifadelerini kulland.

Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) peygamber olarak gönderilmeden önce Arap Yarmadasnda brakn hayvanlar, insanlara bile hiçbir ekilde deer verilmezdi. diyen Molla Uçar Hatta baz toplumlar kadnda ruh olup olmadn bile tartyordu. Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kendi kz çocuklarn diri diri gömen bir toplulua geldi. nsanlarn hiçbir deerinin olmad bedevi bir topluma gönderildi. Onlara medeniyeti öretti. Allahu Tel Onu bütün lemlere rahmet olarak gönderdi. Sadece insanlara deil cinlere, hayvanlara ve bitkilere de rahmet olarak gönderildi. eklinde konutu.

Son günlerde hayvan haklarnn skça konuulduunu belirten Uçar, slamn hayvan haklarn çok önemsediini dile getirdi.

Uçar, Örnein kendisinden önceki mukaddes kitaplarn emir ve yasaklarn içerisinde barndran Kuran- Kerimin baz surelerinin isimlerinin hayvan isimleri olduunu görüyoruz. Örnein Fil suresi, Neml (karnca) suresi, Nahl (ar) suresi bunlardan bazlardr. Kuran- Kerim ayrca Ashab- Kehften bahsederken onlarn yannda bulunan Ktmir isimli köpei zikretmektedir. Bütün bunlar slamn hayvana verdii deeri göstermektedir. Bununla birlikte yerde ve gökte olan her ey Allah tesbih eder ayeti gereince anlyoruz ki yeryüzünde yaayan bütün hayvanlar da Allah tesbih ve zikreder. slamn hayvan haklarna bak açs Hazreti Muhammedin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Allah iyilik yapmay her eye yazmtr. hadisiyle belirlenmitir. diye konutu.

Konuamayan hayvanlar hakknda Allahtan korkun

Asr- Saadetten de örnekler veren Uçar Hazreti Muhammedin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatna baktmzda bir deve hikyesiyle karlayoruz. O devenin Hazreti Muhammede (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gelip sahibini ikyet etmesi, kendisine fazla yük bindirdiini, aç braktn söylemesi mehur bir hadisedir. Bunun üzerine Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bütün insanla hitaben unu söylüyor: Konuamayan hayvanlar hakknda Allahtan korkun, onlara yükünden fazla yük yüklemeyin, etinden istifade edecekseniz en güzel ekilde kesin. ifadelerini kulland.

Neden ölen çocuklar için kimse sokaklara çkmyor?

Hayvan haklar konusunda hassasiyet sahibi olduunu söyleyen baz insanlarn dünyann farkl bölgelerinde katledilen bata çocuklar olmak üzere dier insanlar hakknda da duyarl olmalar gerektiini söyleyen Uçar unlar söyledi:

Bugün hayvan haklarndan bahseden insanlarn hayvanlarn insanlarn emrine amade klndklarn da unutmamalar gerekir. çünkü yeryüzündeki her ey Allahu Tel tarafndan insanlarn emrine verilmitir. nsanlarn emrine verilmi olan bir hayvan için yüz binlerce insan sokaa dökülüyorsa katledilen insanlar için niye kimse sokaa çkmyor? Neden ölen çocuklar, slam ülkelerinde katledilen Aylan bebekler için, ülkelerinden iltica edip denizlerde boulan küçük çocuklar için kimsenin sesi çkmyor? Neden kucanda çocuuyla Avrupaya geçmeye çalan bir babaya çelme taklyor? Neden kimse bunlar için sokaklara çkmyor? unun unutulmamas gerekir ki Allahu Tel hayvanlar güzel bir surette yaratmtr. Ama insan yaratlanlarn içerisinde en güzelidir. Dolaysyla insanlarn kymdan geçirildii bir zamanda yayorsak bunu da sorgulamamz gerekir. Hayvanlar için sokaa çktmz kadar insanlar için de sokaa çkmamz gerekir.

Ana Sayfaya Git