"Kovid-19 savaşçıları" yaşadıklarını anlattı

Van'ın Erciş ilçesinde Şehit Rıdvan Çevik Devlet Hastanesi pandemi servisinde görev yapan doktorlar ve sağlık çalışanları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürecinde yaşadıkları hüzün dolu anları unutamıyor.

Haberler 03.11.2020 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vanda yürütülen Kovid-19la mücadelede, bir bölümü pandemi servisine dönütürülen hastanede görevli doktorlar ve dier salk çalanlar, testi pozitif çkan hastalarn salna kavuabilmesi için canla bala çalyor.

Hayat mücadelesi veren hastalarna nefes olmaya çalan hastane çalanlar, günlerce sevdiklerinden uzak kalmalarna ramen fedakarca görev yapmaya devam ediyor.

HASTALAR, BR DAHA YAKINLARIMI GÖREBLECEK MYM, DYE DÜÜNÜYOR

Hastane bahekimi doktor Suat Altn, AA muhabirine yapt açklamada, youn bakmda yatan hastalarn, bula riski nedeniyle yaknlar tarafndan ziyaretine izin vermediklerini söyledi.

Hastalarn, yaknlaryla iletiimini, doktorlar ve salk çalanlar araclyla saladklarn anlatan Altn, öyle konutu:

Salk çalanlarmz hastalarn tüm ihtiyaçlaryla ilgileniyor. çok arl ve skntl bir süreç. Düünün, doru düzgün nefes alamyorsunuz, kendinize yakn hissettiiniz bir akrabanz yannza gelemiyor, görmek istediklerinizi göremiyorsunuz, bir daha görüp göremeyeceinizi bilmiyorsunuz. Aslnda tek düünceniz belki de, bir daha ben bir yaknm görebilecek miyim, duygusu oluyor. Youn bakma girmi ve çkm hastalardan dinlediimiz eyler bunlar. nsanlar ölümden korkmaktan öte, acaba yaknlarmda bir ey oldu mu, onlarda da herhangi bir ey var m, onlar da benim gibi zdrap çekiyor mu, gibi duygularla doluyor. Hastalarmzn durumuna biz de çok üzülüyoruz. Salklarna kavumalar için elimizden geleni yapyoruz ancak bazen bunlar yeterli olmuyor. Kaybettiimiz her hasta, bizi derinden etkiliyor.

UZUN SÜRE TEK BAINIZA BR ODADA KALIYORSUNUZ

Pandemi servisi doktorlarndan Sedat Öztürk ise geçen ay Kovid-19 testinin pozitif çktn, youn bakmda yatmadn ancak youn bakm düzeyinde ar bir dönem geçirdiini belirtti.

30 yanda olmasna ramen zorlu bir süreç yaadn dile getiren Öztürk, halk arasnda gençlerin hastal hafif atlattna inanldn ancak böyle bir durumun söz konusu olmadn vurgulad.

Yann genç olmasna ramen hastal çok ar geçirdiini bildiren Öztürk, unlar kaydetti:

Bize 1 yandan 80 yana kadar hasta gelebiliyor. 20-30 yanda solunum sknts yaayan hastalarla çok karlatk. O yüzden gençliimize güvenmememiz, gerekli önlemleri almamz lazm. Sadece bizim için deil büyüklerimiz ve dier insanlar için de bu gerekli. Hastalar uzun süre bir odada tek kalyor. Bu gerçekten zor bir süreç. Hepimiz bir iki gün evde kaldmzda sklyoruz. Hastane sürecinde sadece bir eye deil birkaç eye odaklanyor insan. Ben bunlar yaadm. Hastal kimin ar, kimin hafif geçireceini hiç kimse bilmedii ve kestiremedii için ar geçirecekmiiz gibi davranmamz lazm.

Öztürk, bir ay süren tedavisinin 15 gününde yataa baml hale geldiini ifade ederek, Ayaa kalkamayacak durumdaydm. çok ükür iyiletim ve görevime döndüm. Hastalarmz iyiletirmek ve daha iyi hizmet verebilmek için çaba gösteriyoruz. nsanlarn da belirlenen kurallara uymalarn istiyoruz. dedi.

HASTALIK KÖTÜ SEYREDYOR VE HIZLI LERLYOR

Göüs Hastalklar Uzman Doktor Melis Yadran da bula riskinin azaltlmas ve salgnn kontrol altna alnabilmesi için herkesin Salk Bakanlnn ve doktorlarn uyarlarn dikkate almas gerektiini aktard.

Hastalarn salna kavumas için ellerinden geleni yaptklarn, ancak hayatn kaybedenlerin de olduunu anlatan Yadran, Kaybettiimiz her hasta için kahroluyoruz. çok kötü seyreden ve hzl yaylan bir hastalk. Hastalarmza bazen ne yapsak da çare olmuyor ve kaybediyoruz. Kovid testi pozitif geldii zaman hastalar korkuyorlar, ailelerini düünüyorlar. Benim aileme ne olacak? gibi sorular soruyorlar. Normal bir hasta aniden youn bakma alnabiliyor. çok hzl ilerliyor. Bu hastal hiç hafife almamalyz. çok ar seyrediyor ve bunu en yakndan gören insanlarz. Özellikle kronik hastal olan ileri yataki insanlar, ar ve hzl seyreden salgn nedeniyle önlemlerini en üst düzeyde almal. diye konutu.

HER AçIDAN NSANI ZORLAYAN BR SÜREç

Koronavirüse yakalanan hemire Latife Kaçmaz, hastal atlatt için insanlarn yaadklarn ve neler hissettiklerini çok iyi anladn söyledi.

Hastaln hem fizyolojik hem de psikolojik açdan insanlar zorladn anlatan Kaçmaz, unlar kaydetti:

Bu hastalk bir çoumuzun zannettii gibi sadece 60 ya üzerini etkileyen bir hastalk deil. Bizim gibi gençler de bu hastala yakalanabiliyor. Bu nedenle herkesin duyarl olmas gerekiyor. Hastanede balayan süreç ksa sürede youn bakma gidebiliyor. Bu süreçte insanlarn ne kadar ac çektiini kelimelerle tarif etmek çok zor. nsanlarn nefes almaya çalp bunu baaramamas, bunun verdii ac içinde kvrandklarn görmek zdrap verici. Ben bu hastal atlattm ve görevimin bandaym. Hastalarla daha iyi empati kurabiliyorum. Sadece kendi salmza deil, geride brakacamz çocuklarmz, ailelerimizi, sevdiklerimizi, bizi kaybedince ac çekecek insanlar da düünerek hareket etmeliyiz.

Ana Sayfaya Git