‘Kürtçe seçmeli dil'

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulunan Diyarbakır’daki eğitim sendikaları öğrencilerin tercih ettiği Kürtçe dersler için öğretmen atanmasını istedi. Kürt Dili ve Kültür Ağı ise bu konuda ailelere büyük sorumluluk düştüğünü hatırlattı.

Haberler 08.01.2021 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Milli Eitim Bakanlna bal orta okullarda 2021-2022 eitim ve öretim döneminde okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci balad. Örencilerin tercih ettikleri dersleri 22 Ocak 2021 tarihine kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

2012de yaymlanan yönetmenlik kapsamnda yabanc dil kontenjannda Yaayan Dil ve Lehçeler ad altnda Kürtçe (Kurmanci ve Zazaki) seçmeli dersi Milli Eitim Bakanlnn (MEB) müfredatna girdi. Ancak geride kalan zaman içerisinde deiik gerekçelerle okullarda Kürtçe seçmeli derslere devam edilmedi.

çOCUKLARIMIZ YASAL HAKTAN YARARLANAMIYOR

Konu hakknda Rdawa konuan Eitim Sen Diyarbakr 1 Nolu ube Yöneticisi Sadrettin Kaya, sendika olarak krelerden üniversiteye kadar anadilde eitimi, Kürtçe eitimi savunduklarn söyledi.

Kaya, Ancak hükumetler bu talebimizi dikkate almayarak, seçmeli dersi ön plana çkard. Böylece çocuklarmz bu yasal haktan da yararlanamyor. Aileler seçmeli Kürtçe ders bavurusunda bulunmak istiyor, okul idarecileri Kürtçe öretmenleri yok diyerek bu talebi reddediyor dedi.

MEBin rakamlarna göre; 2015-2016 eitim ve öretim döneminde seçmeli Kurmanc 71 bin 616, Kirmançk 6 bin 315 olmak üzere toplamda 77 bin 931 örenci bu dersi seçti. Ancak bakanlk daha sonraki yllarda bu konu hakkndaki verileri paylamad.

Örencilerin karlatklar engelleri hatrlatan Sadrettin Kaya, Aslnda hükumet fiili olarak Kürtçe seçmeli dersin önünü kapatm durumdu. çocuklar ana dillerini örenmesin diye her türlü zorluu ve engellemeyi deniyor. Bizler ailelere çarda bulunuyoruz, Kürtçe dersler olan Kurmanci ve Zazaki seçmeli derslerini seçin. Bavurunuzu kayt altna aln. Sözlü olarak size verecekleri cevapla yetinmeyin. Muhakkak seçmeli ders formunu doldurun diye konutu.

Eitim Sen Diyarbakr 1 Nolu ube Yöneticisi Sadrettin Kaya

KÜRTçE DERS çN ÖRETMENLER ATANMALI

2011 ylnda Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü açld. Daha sonra Bingöl Üniversitesi, Mu Üniversitesi, Van Yüzüncü Yl Üniversitesi ve Diyarbakr Üniversitesinde de ayn bölüm açlarak derslere baland.

Bu üniversitelerde Kürtçe öretmeni yetitirmek için baz bölümlerden mezun olanlarn, Kürtçe öretmenlii yapabilmesi için tezsiz master ad altnda youn bir program gerçekletirildi ve bu üniversitelerden binlerce kii eitim alarak öretmen olmaya hak kazand. Fakat geçtiimiz yllarda Kürtçe dil dersi için atanan öretmenlerin says parmak saysn geçmedi.

Eitim Bir Sen Diyabarkr ube Bakan Ramazan Tokdemir, Bizler Eitim Bir Sen olarak afiler hazrladk, pankartlar hazrladk. Örencilerin kendi ana dillerini örenmesi için bu seçmeli derslerin hayata geçmesi gerekiyor dedi.

Milli Eitim Bakanlna da çarda bulunan Tokdemir, Örencilerimizin tercih ettii Kurmanci ve Zazaki derslerinin verilmesi için Kürtçe öretmenlerini atamalar gerekiyor. Bizler hiçbir dilin bir baka dilden üstün olduuna inanmyoruz. Diller aras bir hiyareri söz konusu deildir. Kürtçe de böyledir ve örenilmesi elzemdir. Kürtçenin Kurmani ve Zazaki lehçelerinde seçmeli derslerin verilmesi için gereken tüm admlar derhal atlmaldr ifadelerini kulland.

EN BÜYÜK SORUMLULUK ALELERE AT

Kürtçe seçmeli dil dersi konusunda öretmen ve materyal yetmezlii ve yine hükumet ile okul idarecilerinin yaklamnn dnda örenci ailelerinin de tutumu dersin yeteri derecede tercih edilmemesine neden oluyor.

Kürt Dili ve Kültür A Sekreterya üyesi Cevahir Sadak, bu konuda ailelere büyük sorumluluk dütüünü hatrlatt. Sadak, Her ey ailelere kalyor. Dilimize sahip çkmal ve gelecekte resmi statü sahibi olmasn için çalmalyz. Bu nedenle küçük kazanmlarmza sahip çkmalyz. çok sayda örenci seçmeli ders için bavuru yapmal ve bu talebini Milli Eitim Bakanlna bildirmelidir dedi.

MAM HATPLERDE HAFTYADA 1, NORMAL OKULLARDA SE 2 DERS KÜRTçE

Türkiye Milli Eitim Bakanl sitesinde yaynlanan 2021-2022 Eitim Öretim Ylnda Okutulacak Seçmeli Dersler Formuna göre, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde ders süreleri mam Hatipler ve normal okullar arasnda deiiyor.

Kürtçeyi seçmeleri halinde mam Hatip okullarnda haftada 1 ders iken normak okullarda haftada 2 ders ileyebilecek.

Sitede yer alan açklamada, u ifadeler bulunuyor:

Okullarda ilgili alanda yeterli sayda öretmenin bulunmad derslerin seçilmesi hlinde öncelikle dier okullardan maa/ek ders karl görevlendirmeler yoluyla öretmen temin edilecek, bunun da mümkün olmad hllerde ücretli öretmen görevlendirilmek suretiyle bu dersler açlp okutulabilecektir.

Yaayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. snflar) dersi kapsamnda okutulan;

- Adece (Kiril Alfabesine göre),

- Adece (Latin Alfabesine göre),

- Abazaca,

- Kurmancca,

- Zazaca,

- Lazca,

- Gürcüce,

- Bonakça,

- Arnavutça

dersleri ilgi (a) ve (b) çizelgelerde açk bir ekilde yer almadndan örencilerimiz ve velilerimize söz konusu derslere yönelik bilgilendirme yaplacaktr.

Ana Sayfaya Git