Manastır için patrikhane yetkilileri Çüngüş'te

Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde bulunan ve Bizans dönemine ait olan tarihi Meryem Ana Manastırının onarılması yönünde Çüngüş Belediye Başkanı Zübeyir Arslanca tarafından başlatılan çalışmalar çerçevesinde, İstanbul Patrikhanesi Patrik Yardımcısı Arem Ateşyan Çüngüş'e gelerek incelemelerde bulundu.

Haberler 26.01.2018 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çüngü Belediye Bakan Zübeyir Arslanca, Manastrn Dou Roma mparatorluu zamannda faal olarak çaltn ancak 1915ten sonra tahrip olduunu, tahrip olan manastrn restore edilmesi yönünde gerekli bavurularda bulunulduunu belirterek, en son stanbul Patrikhanesi Patriki ile görütüünü, yaplan görüme neticesinde Patrik Yardmcs Arem Ateyann çüngüe gelerek incelemelerde bulunduunu söyledi.

çüngü ilçesinde bulunan ve Dou Roma mparatorluundan kald tahmin edilen tarihi Meryem Ana Manastrnn onarlmay beklediini vurgulayan Belediye Bakan Zübeyir Arslanca, merkeze yakn konumda bulunan ve günümüze kadar sadece kilise ksm ayakta kalan manastr ile ilgili olarak çeitli giriimlerde bulunduklarn ifade ederek, lçemizde k artlar çok ar geçiyor. 3-5 yl içerisinde manastra müdahale edilmez ise böylesi bir tarih kökten tahrip olacaktr dedi.

Dou Roma mparatorluundan kalma

lçede bulunan tarihi cami ve kilise için restorasyon çalmalarnn devam ettiini, Meryem Ana Manastr için de yetkililerden yardm beklediklerini belirten Arslanca, Bu manastr Dou Roma mparatorluu zamannda faal olarak çalmaktayd ancak 1915ten sonra tamamen tahrip oldu. lçemizin Adyamana balant yolu olan köprü, yaplan baraj nedeniyle sular altnda kald. Bunun neticesinde ilçe çkmaz bir sokak konumuna geldi ve ekonomik olarak çökmü durumda. Halbuki ilçemizde o kadar güzel eyler var ki turizm açsndan görmü olduunuz tarihi manastr, kilise, köprüler, hamam, camimiz var. Bunlarn çouna el atlmam. Bu konuda yetkili olanlarn gelip görmesini istiyoruz. 3-5 yl içerisinde manastra müdahale edilmez ise böylesi bir tarih kökten tahrip olacak. Yazk, günahtr diye düünüyorum. Buradan valimize içtenlikle teekkür ediyorum. Tarihi kilise ve camimizin onarm için yardmc oldu. Proje ihalelerini yaptk. halede netleti. Restorasyon çalmalar için projelerimizi tekrar sunduk. Manastr ile ilgili o günün artlarnda bütçe yeterli olmad için uygun görülmemiti. Manastrn, tekrar en azndan 1915 öncesine kadar tahrip olan ksmnn restorasyonun yaplmasn istiyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git