APP plaka yasak mı? APP plaka cezası var mı?

APP plaka nedir? APP plaka yasak mı? APP plaka cezası var mı? APP plaka cezası ne kadar?

APP plaka yasak mı? APP plaka cezası var mı?

Türkiye’de kanunlar çerçevesinde belirlenmiş bazı kurallar ve yasaklar bulunur. Bu kurallardan bir kısmı da trafik kurallarıdır ve hem can hem mal güvenliğini sağlayabilmek amacıyla uygulanırlar. Kurallara uyulmaması durumunda, kural ihlali yapan şoförlere ve araç sürücülerine caydırıcı cezalar, ihlalin durumuna göre de bazı yaptırımlar uygulanır. Peki, APP plaka yasak mı? APP plaka cezası ne kadar?

APP plaka nedir? APP plaka yasak mı? APP plaka cezası var mı?

Trafik kuralları; araç kullanırken uyulması gerekenler, hız sınırı, trafik ışıkları gibi durumlar olduğu kadar araçlarımızın fiziksel durumlarıyla da ilgili olabiliyor. Araçlardaki plakaların görseli, şekli ve görünür olmaları da bu kurallar dahilindedir. Plakaların kurallara uygun olmadıklarında kişilere cezai yaptırımlar uygulanır. APP plaka olarak bilinen plaka türleri de standart veya normal olarak tanımlanan plaka türlerinden farklıdır.

APP plaka nedir?

APP adı verilen plakalar, ‘Amerikan Pres Plaka’ ifadesinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Daha büyük ve kalın karakterlerden oluşan görünümü sebebiyle araç sahipleri tarafından ilgi çekse de yasal olarak kabul edilmeyen bir plaka türüdür. APP plakaların görüntüsü açısından tercih sebebi olsa da kullanımı oldukça sakıncalıdır. APP plaka kullanmak suçtur ve cezai yaptırımlar dahilindedir.

APP türü plakalar standart plakalardan farklı desenlerde, renklerde ve yazı karakterinde tasarlanırlar. Standart kabul edilen plaka türlerinden çok daha farklıdırlar. Plakaların standart olarak kabul edilenleri ise beyaz zemin üzerine uygun yazı tipi ile siyah rakam ve harflerin yazılmasıyla ve yasal mühürleriyle oluşur.

APP plaka yasak mı?

Araçlarını kişiselleştirmek niyetiyle bu plakalar tercih edilse de, APP plakalar yasal olarak kabul edilmeyen plaka türleridir. APP plakaların kullanımı, 6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na da aykırıdır. Yani APP plaka kullanımı Türkiye'de yasal değildir.

APP plaka cezası ne kadar?

APP plaka yasak mı? APP plaka cezası var mı? sorusunun ikinci kısmı ise cezanın niteliğiyle ilgili. 6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na aykırı olarak kabul edilen APP plakaları kullanmaya devam eden kişilere para cezası uygulanır. Bu ceza bedeli de 2024 yılı için güncellenmiştir. APP plaka kullanma cezası, 2024 yılı için 2.647 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca sahte plaka kullanan sürücüler için 32 bin 170 TL trafik para cezası ve resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verileceği de belirtilmiştir. Eğer APP plaka ya da sahte plaka kullanıyorsanız, derhal bu plakaları çıkartarak, devletin belirlediği standartlara uygun plakaları kullanmalısınız.


 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler