MEB eğitimde eşitsizliği derinleştirdi

Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, MEB’in salgın sürecinde öğrenciler arasındaki eşitsizliği derinleştirdiğini, tüm yükü eğitimciler, öğrenciler ve ailelerin omuzlarına yüklediğini söyledi.

Haberler 23.06.2021 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede 15 ayn geride brakan koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde en çok maduriyetin yaand alanlardan birisi eitim alan oldu. Salgn sürecinde milyonlarca örenci kstl imkanlarla uzaktan eitime eriim salayabildi. EBA üzerinden yürütülen canl derslere katlm birçok okulda yüzde 15-20lerde kalrken, teknolojik donanm ve internetten yoksun olmak beraberinde eitsizlii getirdi.

Eitim ve Bilim Emekçileri Sendikas (Eitim Sen) Merkez Kadn Sekreteri Simge Yardm, salgn sürecinde yaanan maduriyetleri anlatt.

Salgn sürecinde uzaktan eitime geçilmesi sonras her çocuun eit bir ekilde eitim hakkndan yararlanamadn belirten Yardm, uzaktan eitim sürecinde en az 6 milyon örencinin bata bilgisayar olmak üzere yeteri ekipmana sahip olmadn aktard. Yardm, Yoksul ve emekçi çocuklar, özel eitim kapsamndaki çocuklar, tarm içisi çocuklar, anadili farkl olan çocuklar ve dezavantajl gruplar uzaktan eitime ulaamad. Bu çocuklar sistemin tamamen dna itildi. Eitsizlik, okuldan ayrlma, aile içi iddet, çocuk evlilikleri, çocuk içilii ve istismar gibi ar sonuçlar ortaya çkard. Devlet okullarnda okuyanlar ile özel okullarda okuyan örenciler arasndaki eitsizliin giderek büyümesi, eit koullarda eitim alma hakknn ihlaline neden oldu diye konutu.

ETMCLERN YAADIKLARI SORUNLAR

Uzaktan eitim sürecinin öretmenleri de olumsuz etkilediine dikkati çeken Yardm, öretmenlerin bu süreçte uygun materyal ve ders içerikler ile yeteri tecrübeye sahip olmadn vurgulad. Yardm, eitimcilerin evlerini okul haline getirdiini, bilgisayar, internet eriimi ve öretim materyalleri gibi araçlar bireysel çabalaryla saladn veya satn almak zorunda kaldn kaydetti. Öretmenlerin geçici görevlendirmeyle zaman zaman polis kontrol noktalarnda ate ölçmek ya da kalabalk yerlerde bilgilendirme broürleri dattn, filyasyon ve çar merkezlerinde çalmak için görevlendirildiini söyleyen Yardm, tüm bu durumlarn eitimi olumsuz etkilediini kaydetti. Yardm, bunlarn yan sra öretmenlerin ek ders ücretlerinin kesildiini ve ekonomik kayplarnn arttn aktard.

MEBN YETERSZL

Yardm, pandemi sürecinde 3 eitim-öretim dönemi yaandna iaret ederek, bu süreçte Milli Eitim Bakanlnn etkin bir politika üretemediini vurgulad. Uzaktan eitim sürecinin tüm yükünün örencilerin, velilerin ve öretmenlerin üzerine ykldn ifade eden Yardm, Türkiyedeki okullar çok fazla açlp kapatld. Genel geçer yöntemlerle süreci idare etmeye çalan MEB, eitsizlikleri derinletirdi ve hak ihlallerinin artmasna neden oldu. Okullarda önlemler alnarak, yüz yüze eitime geçilmesi talebimize ramen ne hzl bir biçimde alama yaplabildi ne de salkl ve güvenli okul ortam yaratlabildi eklinde konutu.

SINAV ISRARI

Pandemi sürecini örenciler açsndan kayp bir yl eklinde nitelendiren Yardm, yaanan eksikliklerin giderilmesi ve sürecin telafisi için de ciddi bir çalmann ortaya konulmas gerektiini vurgulad. çok uzun süre evde kalmak ve çok uzun saatler teknolojik araçlar kullanlmann çocuklarn psikolojik, duygusal ve sosyal geliimlerini olumsuz etkilediine dikkati çeken Yardm, akademik kayplarn yan sra bu noktalarda da çalmalarn yaplmas gerektiini dile getirdi. Da, son olarak MEBin snavlar konusundaki srarn eletirdi. Yardm, bu srarn örencilerin kayglarnn artmasna yol açtn söyledi.

Ana Sayfaya Git