Midyat'ta Hristiyan Mimarisi için arkeolojik yüzey araştırması

Mardin'in Midyat İlçesi'nde, Ortaçağ Dönemi'ne ait kültürel mirasını ortaya çıkarmak amacıyla merkez ve köylerde 'Hristiyan Mimarisi' konusunda arkeolojik yüzey araştırması başladı.

Haberler 18.09.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vandaki Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Korkut bakanlndaki ekip tarafndan balatlan tescil olmayan kültür varlklar yüzey aratrmas, Midyatn tarihinin aydnlatlmasna k tutacak.

Kültür ve Turizm Bakanlndan alnan izinle Van Yüzüncü Yl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Korkutun bakanlndaki bir ekip tarafndan Mardin ve Batman illeri ve ilçelerinde, Hristiyan Mimarisi konusunda 5 yl süre ile Ortaça Dönemi, tanmaz kültür varlklarna yönelik arkeolojik belgeleme ve tespit çalmas aratrmas balad. YYÜ, Midyat Kaymakaml, Midyat Belediyesi, Mardin Müzesi ve Midyat Kütüphane Müdürlüünün maddi ve manevi destekleriyle Süryanilerin Metropolitlik Merkezi olan Mor Gabriel Manastr ile Güngören (Keferbe), Yayvantepe (Kartmin), Doançay (Mizizah), Bartepe (Selhe), çayrl (Kefnas), Mercimekli (Hapsinas) ve Antl (Hah) köylerinde arkeolojik yüzey aratrmas yapacak.

HRSTYAN MMARISI ARATIRILACAK

Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Korkut, Midyatn tarihi birikimiyle, kültür turizmi açsndan da önem tayan bir merkez olduunu belirterek, yüzey aratrmalar akabinde elde edilecek verilerin, Midyat ve ülkenin kültürel mirasnn ortaya çkarlmasna önemli katklar salayacan söyledi. Mardin ve Batmandaki Hristiyan dini mimarisi açsndan da çok önemli bir çalma yürüttüklerini anlatan Yard.Doç.Dr. Korkut, öyle konutu:

MDYAT VE YÖRESNDEK YAPILAR

Midyatta lk kez Kültür Ve Turizm Bakanlnn izniyle Turabdin dediimiz Mardin ve Batman illerini kapsayan Hristiyan dini mimarisini, sanat tarihi açsndan bir yüzey aratrmas yapacaz. Mardinin tüm ilçeleri önemli ama özellikle Midyatta çok zengin bir kültür miras ile karlayoruz. Ortaça tanmaz kültür varlklarnn tespiti, tescili olmayan yaplarn tescil ilemlerinin balatlmas için gerekli mercilere bavurulmas, daha sonra yaplan aratrmalarn uluslararas sempozyum ve teblilerle bildirilmesi ve çalma tamamlandktan sonra bunlarn bir kitap halinde Midyat Kültür Envanteri veya Midyat Turabdin Mimarisi ekilde yaynlanmas bizim için büyük önem tayor. Alannda uzman, bilimsel bir kadro ile bu yl bu çalmay balattk ve sürdürüyoruz. Güngören, Yayvantepe, Doançay, Bartepe, çayrl, Mercimekli ve Antl köyü ve krsalndaki tanmaz kültür varlklarnn tespit ve mevcut durumlar hakknda bilimsel incelemeler yaptk. Bu u açdan da önemli, tabi gittiimiz yerlerde köy halk, muhtarlar bata olmak üzere neden geldiimizi soruyorlar, bunu örenmek istiyorlar. Biz de bunu açklarken, niçin geldiimizi söylerken ayn zamanda köylü kardelerimizin, arkadalarmzda da bir tarih koruma ve kültür bilinci oluuyor. 4-5 yl, belki de daha fazla sürecek bir çalma olacak. çünkü baz hiç görülmeyen veya ilk kez karlalabilecek durumlarmz oluyor. Tanmlamalarda bazen bizde zorlanabiliyoruz. Yerinde ölçü alyoruz GPRS cihazlarmz, teknik cihazlarmz, ekipmanlarmz var. Mimarmz hemen yerinde ölçüleri alarak projelendiriyor ve röleve planlarn çkaryor.

Süryani Antl Köyü Muhtar Habib Doan da yaplan çalmalar takdirle karladn ifade ederek, yaplan bu çalmann kendileri için çok önemli olduunu vurgulad. Muhtar Doan, öyle dedi:

Buraya gelmeleriyle çok mutlu olduk. lk kez böyle bir üniversite heyeti ile birlikte geliyor ve böyle bir çalma yapyorlar. uana kadar gelenler belki ahsi geliyorlard, yada sadece gelip görüp gidiyorlard. Biz Süryaniler içinde önemlidir. çünkü çok ac eyler gördük. çou dönemde ayakta olan eyleri (tarihi yap) gördük, ama imdi bakyoruz onlardan, o tarihten hiçbir eser kalmam. Bizler içinde iyi bir ey olacak. çünkü bu bir tarihi deerdir. lk bata Süryanilerindir ama hepimizindir. Yaplan çalmalarla bu yaplar daha fazla ayakta kalacak.

Ana Sayfaya Git