Muzır içeriğe operasyon!

Aile Bakanlığı, "Muzır İçerikle Mücadele Programı" başlatıyor

Haberler 17.10.2020 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiyede ilk olma özelliini tayan Muzr çerikle Mücadele (MM) Programn balatacaklarn belirterek, vatandalarn çocuklara zararl içeriklerle ilgili ikayetlerini bu program kapsamnda kurulacak web sitesi ve WhatsApp hbar Hattna iletebileceini bildirdi.

Bakanlkta düzenlenen sohbet toplantsnda basn mensuplaryla bir araya gelen Selçuk, Bakanln çalmalaryla ilgili sorular yantlad.

Küçükleri Muzr Neriyattan Koruma Kurulunun çocuklarn geliimini olumsuz etkileyen kitaplarla ilgili çalmalarna ilikin soru üzerine Selçuk, kurulun çounlukla resen, zaman zaman da ikayet üzerine çocuk kitaplarn incelediini anlatt.

ncelenen kitaplarda çocuklar için zararl ve müstehcen nitelikte içeriklerin saptanmas üzerine bu kitaplarn muzr ilan edildiini, kurulun bu kararnn da Resmi Gazetede yaymlandn anlatan Selçuk, Biz hiçbir kitab yasaklamyoruz ya da bir kitaba sansür uygulamyoruz. Muzr ve müstehcen içerik tadna karar verilen kitaplar, kurulun kararnn ardndan küçüklere zararldr ibaresiyle içi görülmeyen poet içinde, tehiri ya da reklam yaplmayacak ekilde sadece 18 yatan büyüklere satlabiliyor. Yani yasaklama veya sansürleme deil, aileler için içerikle ilgili bir uyarda bulunmu oluyoruz. ifadesini kulland.

- WhatsApp hbar Hatt kurulacak

Bakan Selçuk, Küçükleri Muzr Neriyattan Koruma Kurulunun bu çalmalarnn geniletilerek vatandalarn ikayet ve bireysel bavurularnn dikkate alnaca yeni bir mekanizmay uygulamaya alacaklarn vurgulayarak, unlar söyledi:

Bakanlk olarak Muzr çerikle Mücadele (MM) Programn balatyoruz. Bu kapsamda Küçükleri Muzr Neriyattan Koruma Kurulunu daha formal, bavurularn yaplabildii, web sitesi ve WhatsApp hbar Hatt olan bir yapya kavuturacaz. Kurula u an dorudan bavuru yaplamyor. Yeni yapda vatandalarmz çocuklar için zararl içeriklerle ilgili kurula dorudan ikayetlerini iletebilecek.

Sosyal medyada da çocuk istismarna yol açan baz görüntülerin yaplabildiine, bu görüntülerin paylalmasnn, RTlenmesinin daha fazla kiinin görmesine, aslnda daha fazla çocuun madur olmasna sebebiyet verdiine dikkati çeken Selçuk, kurulacak WhatsApp hbar Hatt ile vatandalarn hem muzr içerikler hem de bu konularda dorudan kendilerine ulaabilecekleri, kendilerinin de gereken müdahaleyi gerçekletirebilecekleri bilgisini paylat.

Bakan Selçuk, televizyonlarda gündüz kua programlarnda kadna yönelik iddet, cinayet, çocuk istismar gibi konularda yaplan yaynlarda olayn hikayesinin, nasl gerçekletiinin detaylar konusunda daha hassas olunmasna ilikin de genel yayn yönetmenleri ve yapmclarla bir araya gelmeyi planladn dile getirdi.

- Nafaka süresinin minimum 2 ya da 3 yl olmas tartlabilir

Süresiz nafaka ile ilgili çalmalara ilikin bir soru üzerine deerlendirmede bulunan Bakan Selçuk, halihazrda Türk Medeni Kanununda nafaka süresiz olur gibi bir ifadenin zaten bulunmadna dikkati çekti.

Bunun esasnda bir yoksulluk nafakas olduunu, verilecek nafaka miktarnn hakimler tarafndan belirlendiini ve kanunun 176. maddesinde Alacakl tarafn yeniden evlenmesi, yoksulluun ortadan kalkmas, taraflarn mali durumlarnn deimesi gibi birçok husus dikkate alnarak nafakann sonlandrlmasna ilikin hükümlerin bulunduunu anlatan Selçuk, yoksulluk nafakasnn sadece ee deil, çocuklara da verildiini vurgulad.

Bakan Selçuk, bu konuda birçok formül ele alndn, nafaka konusunda madur olan kiileri de anladklarn belirterek, Nafaka konusunda takdir yetkisinin hakimde olmas, nafaka süresinin de minimum 2 ya da 3 yl olmas tartlabilir. çünkü evlilik kurulmu ve boandktan sonra bir atlatma süreci var. Kimsenin madur olmasn istemiyoruz, hak temelli adaletten yana bakyoruz. Görüümüz bu uygulamann minimum snr dikkate alnarak hakimin takdir yetkisinde olmas. dedi.

Hayatn ak içerisinde evliliklerin yapsnn da deitiine iaret eden Zehra Zümrüt Selçuk, her evliliin kendi içinde biricik olduunun ve bu sebeple tekil olarak deerlendirilmesi gerektiinin altn çizdi.

Ana Sayfaya Git