O rapor yoksa cezası yüksek!

Psikoteknik raporu bulunmayan ticari araç sürücülerine ceza kesilecek

Haberler 20.06.2020 - 11:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl Genelgesine göre, ticari araç sürücüleri için zorunlu hale getirilen Psikoteknik raporunu bulundurmayanlara, 26 Haziran 2020 tarihinden itibaren bin 83 TL para cezas kesilecek.

Görsel alg bellek, sürücülerde sürekli dikkat ve seçici dikkat gibi 12 farkl testin uyguland Psikoteknik raporu testini baar ile geçen sürücüler, psikiyatri uzmanna sevk edilerek raporun tamamlanmas salanyor.

Psikiyatri uzman tarafnda da onay alan sürücü, psikoanaliz raporu sahibi olup, ticari araç kullanabilecek. Ama yaplan testlerde baarl olamayan sürücüler bu belgeyi alamadklar için ticari araç kullandklar tespit edilmeleri durumunda bin 83 TL para cezas ile cezalandrlacak.

Psikolog Nuren Karakoç, ticari araç sürücüleri için zorunlu hale getirilen psikoanaliz raporunun mutlaka alnmas gerektiini belirterek, 26 Haziran 2020 itibari ile bu rapora sahip olmayan ticari araç sahiplerine bin 83 TL para cezas kesileceini hatrlatt.

Karakoç; Psikoteknik deerlendirme raporu kiinin Bilisel süreçlerini, psikomotor süreçlerini ölçen bir deerlendirmedir Biz bu deerlendirmeyi teknik cihazmzla yaparak kiilere rapor veriyoruz. Psikoteknik deerlendirme sonucunu Salk Bakanlnn E- Rapor sistemine giriyoruz. Bizden sonra da kiiler psikiyatriste gidiyor. 2inci deerlendirmeden geçiyorlar. Yani müterilerimizin söyledii ekliyle bu testten geçtikten sonra raporu onaylatmak için psikiyatriye gidiyorlar. Bir de bu ekilde söyleyebiliriz. Buradaki teste girdikten sonra aldklar raporlar psikiyatri doktoruna onaylatyorlar. dedi.

Trafikte yaanan olaylardan dolay zorunlu hale getirildi.

Bu rapor durumunun uzun bir zamandr Türkiyede olduunu belirten Karakoç, son birkaç yldr zorunlu hale getirdiini söyledi.

Karakoç, biraz da yaanan olaylardan, trafik kazalarnn artmasndan, sürücülerin baz kiilik özelliklerinin trafii sekteye uramas gibi durumlardan dolay, çileri Bakanl genelgesi ile. Psikoteknik deerlendirme raporunun alnmasnn zorunlu hale getirdiini ifade etti.

26 Hazirandan sonra cezai ilem uygulanacak

Psikoteknik raporundan dolay uzun bir zamandr sürücülere ceza verilmediini söyleyen Karakoç, unlar söyledi:

Önümüzdeki 26 Haziran gününden itibaren trafik polisleri denetim yapacak ve Psikoteknik deerlendirme raporu olmayan sürücülere cezai ilem yaplacak. Ticari araç kullanclarna Bin 83 TLye kadar bir ceza yazlacak. çünkü Psikoteknik deerlendirme raporu bata ticari araç kullanclarna zorunlu hale getirdi, onlarn almas gerekiyor. Tabii bu Psikoteknik deerlendirme raporu sadece sürücülere yaplyor anlamnda deil, baka ekillerde de istenilebiliyor. Ehliyetini kaptranlardan da isteniliyor. Ya da herhangi bir psikopatoloji belirlemek için psikiyatrist ek tan alabilmek için de yine bize gönderebiliyor, yönlendirebilir sevk edebiliyor kendi hastalarn. Ama genelde toplum tarafndan bildi kadar ile bu belgeyi sadece sürücüler alyor. Hani büyük bir ksmna o ekilde olduu için böyle biliniyor. Dediim gibi 26 Hazirandan itibaren polisler trafikte denetim yapacak ve Psikoteknik raporu almam olan sürücülere bin 83 TLye kadar bir cezai ilem uygulanacak. Ticari araç kullanclar Psikoteknik deerlendirme raporuna girmedilerse, raporlar yoksa ve bin 83 TL para cezasn almak istemiyorlarsa en ksa zamanda merkezimize bekliyoruz. Buyursunlar merkezimize gelsinler, teste girsinler. Ayn gün içerisinde psikiyatriste de yönlendiriyoruz. Kamu hastanelerine de psikiyatri için gidebilirler. Ama Özel psikiyatriste de yönlendirebiliyoruz. Özel psikiyatriste gidip raporlarn onaylatabilirler. Ayn gün içerisinde Psikoteknik raporlarn alm oluyorlar. E-Devlet sisteminde Psikoteknik raporlar gözükür.

Psikoteknik raporu sürücüler için çok önemlidir

Trafik kazalarnn artmas ve liyakati olmad halde ehliyet alan sürücülerden dolay bu belgenin zorunlu hale getirildiini dile getiren Karakoç, bu belgenin ileri tarihlerde baz farkl meslek gruplar için de zorunlu olabileceini söyledi.

Karakoç Trafik kazalarnn youn olmas yani sürücülerin bilisel süreçlerinde problem olmasna ramen araç kullanmalar. Ya da kiiliklerinin trafie uygun olmamasna ramen, mesela öfke kontrol problemi var kiinin ve çok öfkeli sabrl deil, ama youn ve skk trafikte araç kullanyor. Kavgalara sebep olabiliyor. Farkl eylere sebep olabiliyor. Kazalara da sebep olabiliyor. Birincisi bu. 2incisi de gelecee dönük de tabii ki düünülüyor. Daha da ilerleyen zamanlarda bu Psikoteknik raporu sadece sürücülere deil, farkl riskli meslek gruplar için zorunlu hale getirilebilir. Farkl meslek gruplarnn da meslee balamadan önce bu testten geçmeleri art haline getirilebilir. Bu u an düünüyor ancak herhangi bir kanun ya da yasa olarak ortaya konmad. Eer sürücülerin çou Psikoteknik deerlendirme raporundan geçerlerse bu ekilde trafie çkarlarsa, trafik bu ekilde temizlenirse, daha güvenli hale gelir. çünkü Psikoteknik deerlendirme raporu, sürücülerin güvenli sürü becerilerini ölçüyor. Dikkatini, hafzasn, algsn, tepkideki hzn, özellikle olmas gereken eyleri ölçüyor. Bunlar sürücüde var m yok mu bu ölçülüyor, buna göre sürücüler trafikte ayrlyor.

Ana Sayfaya Git