Öger, ‘Alkol ile mücadele de başarılı bir politika izlenmiyor’

Sahte alkolden dolayı yaşanan ölüm vakaları ile ilgili bir açıklama yapan Yeşil Yıldız Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, Türkiye’de alkolle mücadele noktasında çok da başarılı bir politika izlendiğini söyleyemediğinin altını çizerek, “Bağımlılık yapıcı madde ve alkol ile mücadele noktasında geç kaldığımız gün bizim aleyhimize olacaktır” dedi.

Haberler 16.10.2020 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeil Yldz Dernei Genel Bakan Yahya Öger, sahte alkolden dolay yaanan ölümlerle ilgili yazl bir açklama yapt. Son günlerde Türkiye sahte alkolden dolay ölen vatandalarn saysnn arttn üzülerek takip ettiini ifade eden Öger, Krkkale, zmir, Mersin, stanbul, Mula ve Aydnda ve alkol zehirlemesinden ölen vatandamzn says 51 bulmu bu saysnn artmas öngörülmektedir dedi.

ALKOL LE MÜCADELEDE BAARILI BR POLTKA MAALESEF ZLENMYOR

Öger, Türkiyede alkolle mücadele noktasnda çok da baarl bir politika izlenmediine deinerek, öyle dedi:

Türkiyede bir ksm vatandan gündeminde alkole müdahale etmek yaam tarzna müdahale etmekle edeer tutulduu için siyasi partiler bu anlamda ciddi manada admlar atamamaktadr. Mahalle basksndan kaynakl yaplan düzenlemelerde hayata geçirilmemektedir. Her yl alkol zehirlenmesinden kaynakl onlarca vatandamz yitirdiimiz gibi alkolün yol açt felaketlerde göz önünde bulundurulursa binlerce insanmz maalesef alkolün maduru olmutur. Trafik kazalar, kadna kar iddet, istismar, adli ve adi vakalarn sebebi olarak da alkol önümüze sebep olarak çkmaktadr

ALKOL çN KONULAN YÜKSEK VERGLER KULLANICIYI MERDVEN ALTI ALKOL KULLANMAYA TEVK EDYOR

Alkol için konulan yüksek vergilerin kullanc için bir bahane olarak merdiven alt alkol kullanmaya tevessül ettirdiine iaret eden Öger, Alkolle ilgili yaplan düzenlemeler; ya snr, alkol sat zaman, alkollü meknlarn bulunduu alanlarla ilgili denetim yetersizliinden kaynakl çalmalar kat üstünde kalm ve toplumda alkol kullanm azalacana maalesef fazlalamtr. Zararl zararsz alkolün, vergiye tabii tutulma mant ile deerlendirilen bir toplumda alkolle mücadele etmek elbette ki zordur.

ALKOL ELERNE DE UYARICI RESMLER KONULMALIDIR

Alkolün her türlüsünün zararl olduunu, tpk sigara ile mücadele noktasnda yaplan çalma gibi alkol ile mücadele çalmasnn da hzlandrlmas gerektiini bir kez daha söylüyoruz. Sigara paketlerinde konulan resim ve uyarlar gibi alkol ielerine de uyarc resimler konulmaldr.

Var olan yasal mevzuatn eksik yönlerinin tekrar gözden geçirilmesi, denetim mekanizmas ölüm vakalarnn öncesinde de ciddiyetle yaplmas. Sahte alkol sat ve üreticilerinin deil, dier madde üreticilerinin ve satclarnn da ar bir ekilde cezalandrlmasn kamuoyu bekliyor.

ALKOLLE MÜCADELE EDEN BÜYÜK STKLARIN YAPTII MODÜL çALIMALAR KAIT ÜZERNDE KALIYOR

Kurulma felsefesinde alkolle mücadele olan büyük STKlarn yapt modül çalmalar maalesef kat üzerinde kalmakta, arlkl olarak tütün bamll mücadelesi veriliyor görüntüsünden kurtulmalar gerekmektedir. Salk Bakanl özellikle madde bamll, alkol bamll, tütün bamll ve davransal dier bamllklar üzerinde kurum olarak çalmalarn hzlandrmal var olan STKlarla alan çalmalarnda eitlikçi bir ekilde hareket etmelidir. Avrupada olduu gibi bu alanda çalan STKlar tevik edilmelidir. Tpk uyuturucu bamll noktasnda UYUMA projesi gibi alkol bamll noktasnda da aplikasyonlar oluturulmal, alkol kullanm noktasnda mekanlar sklkla kontrol edilmeli ve alkol satc iyerlerine ruhsat verilmesi zorlatrmaldr ifadelerini kulland.

ALKOL ÜRETM YASAKLANSIN

Öger, Yeil Yldz Dernei olarak alkolün bandrollü bandrolsüz; fatural faturasz ayrmn yapmakszn üretiminin yasaklanmas taraftar olduklarn vurgulayarak, Alkol kullanan vatandalarmzn tedavi edilmeleri noktasnda bir saha çalmasnn yaplmasnn elzem olduunu düünüyoruz. Alkolle mücadele, madde ile mücadele, tütünle mücadele iktidar ve muhalefetiyle mecliste ele alnmal yaplan çalmalarn toplumun menfaati, gelecek neslin selameti için yapld kamuoyu ikna edilmelidir. Bamllk yapc madde ve alkol ile mücadele noktasnda geç kaldmz gün bizim aleyhimize olacaktr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git