'Ölüme götürebilir...'

Son bir yıldır herkesin elinden düşmüyor. Kolonya ile ilgili çok önemli bir uyarı geldi. Türkiye'de, koronavirüse karşı tedbir amacıyla en çok tercih edilen ürünlerin başında gelen kolonyanın üretim ve satışında artış yaşanırken, son dönemde merdiven altı olarak tabir edilen sahte üretiminin arttığına dikkat çekildi. Sahte kolonyaların sağlık açısından çok tehlikeli olduğu belirtildi. Kolonya firması Ar-Ge sorumlusu ve kimya mühendisi Fatih Uluç, sahte kolonya yapımında kullanılan metil alkolün kör edebileceği, ölüme kadar götürebileceği uyarısında bulundu.

Haberler 05.01.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya ile birlikte Türkiyeyi de etkisi altna alan koronavirüsle mücadelede, dezenfektan özellii tayan ve bu süreçte üretimi artan kolonyada üreticiler, sahte ürünlere kar uyaryor. Türkiyede kolonya tüketiminde art yaanrken, bunu frsat bilenlerin merdiven alt olarak tabir edilen, insan sal tehlikeye atlarak ürettii sahte kolonyadaki metil alkol kullanmna da uzmanlar tarafndan dikkat çekiliyor.

ELDE KALAN METL ALKOL KOLONYA ÜRETMNE KAYDIRILDI DDASI

Türkiyede sahte içkide kullanlan ve içenlerin ölümüne neden olan metil alkole kar güvenlik güçlerinin operasyonlarn aralksz sürdürmesi nedeniyle özellikle stoklarda az bulunan metil alkolün kolonya üretimine kaydrld öne sürüldü.

En eski kozmetik ve kolonya firmalarndan Perejann Ar-Ge kalite sorumlusu, kimya mühendisi Fatih Uluç, özellikle son dönemde sahte kolonya üretiminde art olduuna dikkat çekti. Limon suyuna su katp kolonya olarak da satldn söyleyen Uluç, Özellikle son dönemde gelen bilgilerde, limon suyuna su satp kolonya olarak satld belirtildi. Burada önemli olan, dezenfektan özellii olmas için etil alkol içermesi ve 80 derece olmas gerekiyor. Metil alkol kullanm da çok youn olduu için burada tehlike metil alkolün zehirleyici olmas. Hem zehirleyici hem de gözlerde körlüe neden olan, vücuda nüfus ettiinde deride döküntüye neden olan özellii var metil alkolün. Metil alkol ile etil alkolün birbirinden ayrlmas çok zor. Hem koku hem de yap bakmndan birbirine benzer ürünler. Tüketicilere özellikle bildikleri firmalardan kolonya almalarn öneriyoruz. yi bir kolonyann kokusu tazedir, görünüü berraktr, tortu yoktur. Bir de bilindik firma olunca herhangi bir sknt yaamazlar dedi.

Daha önce metil alkolle ilgili yaanm vakalar olduunu dile getiren Uluç, Metil alkollü ürünler piyasada çok fazla bulunuyor. Biz özellikle bilindik firmalardan kolonyalar almalarn tavsiye ediyoruz tüketicilere. Bu ekilde hem güvende olurlar, hem de salk açsndan sknt yaamazlar. Metil alkol vücuda temas ettiinde yava yava organlara ve karaciere temas ederek özellikle gözlerde körlüe kadar götürebilmekte. Ayn zamanda ölüme yol açabilecek kadar tehlike yaratabilir diye konutu.

BLNMEDK MARKALARDAN ALMASINLAR

Firmann Yönetim Kurulu Bakan Yardmcs endoan Susesi ise özellikle sahte alkol tüketiminde kullanlan metil alkolün kolonya sektörüne de sçradna dikkat çekti. Susesi, Bildiimiz limonu skp üstüne su koyup limon kolonyas diye satyorlar. Bunu çok duyuyoruz. Bunun dnda en önemli nokta u, bildiiniz gibi içkiden dolay metil alkol çok miktarda vard. Bunun piyasada kolonyaya kaymasndan korkuyorum. Yani buna çok dikkat etsinler. Piyasada sahte kolonya dolat söyleniyor. Bu çok tehlikeli. Metil alkol ciddi derecede gözlerde körlük, içinize çektiiniz zaman cierlerde ciddi derecede hasar veren bir alkol. çok dikkat etmeleri lazm. Kolonyay halkmz bildii yerden, tand markalardan almal. Gidip de bilmedii insanlardan kolonya almamalar lazm dedi.

Ana Sayfaya Git