Özel hayatın gizliliği kararı

Yargıtay'dan 'sadakatsiz eş' davasında özel hayatın gizliliği ihlali kararı

Haberler 05.01.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Einin sadakatsiz davranlarndan üphelenip Aile Mahkemesine bavuran kadn, mahkeme heyetine de CD ile kocasnn görüntülerini delil olarak sundu. Yargtay, sadakatsiz kocann özel görüntülerinin elde edili eklinin yasalara aykr olduuna hükmederek davay bozdu.

Bir süredir geçimsizlik yaayan genç çift, 3. Aile Mahkemesinde karlkl boanma davas açt. Davac kar daval kadn, bir süre takip ettii kocasnn özel hayatna dair görüntüleri içeren CDyi mahkemeye sundu. Mahkeme, kocann kusurlu olduuna hükmedip kadn lehine nafaka karar verdi. Karar erkek temyiz edince devreye Yargtay 2. Hukuk Dairesi girdi. Davann temyiz müracaatn deerlendiren Yargtay 2. Hukuk Dairesi, taraflar evli bile olsalar özel hayatlarnn korunmas gerektiinden, erkein özel hayatnn CDye kaydedilmesinin özel hayatn gizliliini ihlal eder ve hukuka aykr delil niteliinde olduuna hükmetti.

ÖZEL HAYATIN GZLL

Yargtay kararnda u ifadelere yer verildi:

Mahkemece davac-kar daval kadn tarafndan dosyaya delil olarak sunulan CD hükme esas alnarak daval-kar davac erkee sadakatsiz davrand vakas kusur olarak yüklenilmise de, CDnin erkein Özel hayatnn gizlilii ihlal edilmek suretiyle hukuka aykr yolla elde edildii anlalmaktadr. Hukuka aykr delil hükme esas alnamaz. CDnin hukuka aykr delil niteliinde olmas sebebiyle daval kar davac erkee sadakat yükümlülüüne aykr davran vakasnn kusur olarak belirlenmesi doru görülmemi ve bozmay gerektirmitir. Daval-kar davac erkein yoksulluk nafakasna yönelik temyiz itirazlarnn incelenmesine gelince; Yerel mahkemenin boanma hükmü, taraflarca temyiz edilmeyip, 02.03.2018 tarihinde kesinlemitir. Davac-kar daval kadnn yarglamann devam srasnda 15.09.2018 tarihinde evlendii anlalmakla, evlendii tarihten sonra yoksulluk nafakasnn talep edilmeyecei ancak evlenme tarihine kadar yoksulluk nafakas alabilecei dikkate alnmadan yazl ekilde hüküm kurulmas doru olmayp, bozmay gerektirmitir.

Ana Sayfaya Git