Parmak bebekler yaşama tutundu

Diyarbakır'da 24 haftalıkken 750 ve 830 gram olarak dünyaya gelen Miran ve Cihat bebek, yaklaşık iki aylık tedavinin ardından hayata tutundu

Haberler 15.08.2019 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, 24 haftalk olarak doan 750 ile 830 gram olan iki bebek, müahede altnda tutulduu Dicle Üniversitesi (DÜ) Tp Fakültesi Hastanesinde hayata tutundu.

Batmanda yaayan hemire Merve Acarn (22), gittii özel hastanedeki kontrolünde erken doum riskinin bulunduu belirtilerek, DÜ Tp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.

Diyarbakrn Kulp ilçesinde ikamet Aye çelik de hamileliinde benzer skntsnn tespit edilmesi üzerine ayn gün DÜ Tp Fakültesi Hastanesine bavurdu.

Acar ve çelikin yaklak 2 ay önce dünyaya getirdii 750 gram Miran Acar ile 830 gramlk Cihat çelik, hastanenin Yenidoan Bakm Ünitesinde tedavi altna alnd.

Ölüm riski yüzde 90nn üzerinde olan bebekler, doktor ve hemirelerin youn tedavi ve bakmnn ardndan hayata tutundu.

- NEREDEYSE BR AVUCA SIACAK KADAR KÜçÜKLERD

DÜ Tp Fakültesi çocuk Sal ve Hastalklar öretim üyesi Doç. Dr. lyas Yolba, AA muhabirine yapt açklamada, Miran ve Cihat bebein 24 haftalkken, hastanede yaplan ameliyatla dünyaya geldiklerini söyledi.

Neredeyse bir avuca sacak kadar küçüklerdi. Her iki anne de ölüm riski bulunmas nedeniyle çok umutsuzdu. Sürekli endie duyuyordu. ifadesini kullanan Yolba, u bilgileri verdi:

Bebekler ilk bata nefes almakta çok zorlanyorlard o nedenle onlara solunum destei saladk. Onlar mümkün olduunca anne sütüyle besledik. D ortamda ki enfeksiyonlardan koruduk. Allahn yardm, annelerinin dualaryla artk anneler bebeklerini kucaklarna alp emzirebiliyor.

- 470 GRAM DOUP, YAAYAN BEBEMZ VAR

15 yl öncesine kadar 24-25 haftalk bebein yaama ansnn yüzde 15 olduunu son 10 ylda salktaki gelimelerle orann yüzde 70 çktn anlatan Yolba, Dünyada gelimi hangi teknoloji ve tedaviler varsa bizde aynsn uyguluyoruz. Bizdeki bebeklerin yaama oranyla Avrupadaki bebeklerin yaama oran arasnda hiçbir fark yok. Miran ve Cihat salna kavutu. 21 haftalk 470 gram doup, yaayan bebeimiz var. diye konutu.

Miran Acar bebein annesi Merve Acar, Batmandan Diyarbakrdaki hastaneye sevk edildiini örendiinde çok endielendiini aktard.

Bebeini kaybetme riskinin yüzde 90 olmas dolaysyla hemen ameliyata alndn belirten Acar, Doktorlar, eime anne ve çocuu kaybedebilirsiniz ona göre hazrlnz. yapn demilerdi. Doum gerçekleti bebeim çok küçüktü, parmak kadard. Bu nedenle elime bile alamyordum. dedi.

Doktorlarn ve dier salk personelinin özverili çabalar sonucunda bebeinin 2 ay arann ardndan 1 kilo 600 grama çktn anlatan Acar, çok ükür çocuumu artk kucama alabiliyorum, onu emzirmeye baladm. Birkaç gün sonra taburcu olacaz. Allaha binlerce ükürler olsun. ifadesini kulland.

BEBEM ELME ALINCA BÜTÜN DÜNYALAR BENM OLDU

Cihat çelikin annesi Aye çelik de doum yaklamasna ramen bebeinde hareket olmadn fark etmeleri üzerine özel bir hastaneye gittiklerini belirtti.

çelik, doktorlar tarafndan acilen ameliyata alnmas için (DÜ) Tp Fakültesi Hastanesine sevk edildiini anlatan çelik, unlar söyledi:

Bendeki kalp rahatszlndan dolay bebee oksijen gitmediini bu nedenle hareketsiz kaldn söylediler. çok ükür doum gerçekleti. Avucumun içi kadard, elime bile alamyordum. Bebeim 50 gün kuvözde kald. 50 gün aradan sonra gelip bebeinizi emzirebilirsiniz. dediler. O zaman bütün dünyalar benim oldu. çok ükür salna kavutu.

Ana Sayfaya Git