Prof. Dr. Ceyhan: 10 günlük karantina süresini değiştirmemiz lazım

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mutant virüsün bulaştırma süresinin daha fazla olduğunu, bu nedenle 10 gün olan karantina süresinin uzatılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "Mutant virüs daha erken bulaştırmaya başlıyor ve bulaştırma süresinin daha uzun olduğunu bir çalışma gösterdi, '13,3 gün' diye bir süre buldular. Böyle bir durumda bizim rehberlerimizi güncellememiz lazım. Hastalığı geçirenleri 10 günde işe başlatıyoruz, eğer 14 gün kadar bulaştırıyorlarsa, bu süreyi değiştirmemiz lazım" dedi.

Haberler 09.04.2021 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ceyhan, mutant virüsün yüzde 50 daha bulatrc olduunu söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, ngilizler ilk verilerini yaymladklarnda, ngiltere mutantnn daha ar hastala yol açt belirtildi. Arkasndan yaplan aratrmalarn çounda herhangi bir farkllk olmad bulunmu. Farkl ülkelerde mutant virüs yeni bir mutasyon da geçirmi olabilir. Bizim de youn bakmclarn, youn bakmda yatan hastalarn daha ar tablo ile yatt, solunum cihazna balanma orannn salgnn ilk dönemlerine göre daha yüksek olduu eklinde gözlemleri var. Bunlarn deerlendirilmesi, bir süre takip edilmesi lazm diye konutu.

MUTANT VRÜSTE BULATIRMA SÜRES 13,3 GÜN

Prof. Dr. Ceyhan, mutant virüsün farkllnn daha erken bulamas ve daha uzun süre bulatrmas olduunu söyleyerek, Daha erken bulatrmaya balyor ve önemli olarak bulatrma süresinin daha uzun olduunu bir çalma gösterdi; 13,3 gün diye bir süre buldular. Böyle bir durumda bizim rehberlerimizi güncellememiz lazm. Hastal geçirenleri biz 10 günde ie balatyoruz, eer 14 gün kadar bulatryorsa bunlar, bu süreyi deitirmemiz lazm. 1 metre mesafe mutant virüste güvenli deil en az 2 metre olmal. Bula önlemenin daha zor olmas nedeniyle ekstra tedbirler uygulanmal. Ayn iddette seyretse bile ölüm saylarnda artma gözleniyor; çünkü vaka saylar artyor. Bu yüzden hastanelerin yükü, youn bakmlarn yükü artacak ve mücadelemiz daha da zorlaacak dedi.

HER BELRTY KORONAVRÜSE BALAMAMAK LAZIM

Prof. Dr. Ceyhan, koronavirüs vakalarnda görülen burun tkankl ve nezle belirtilerine ilikin, Bu konuda çok dikkatli olmak lazm. Dünyada 130 milyon vakann görüldüü bir hastalkta birkaç kiide görülen belirtiyi bu hastaln belirtisi, diye saymak, son derece yanl. Bunlar tesadüfen de olabilir. Özellikle k döneminde, u sralarda da solunum yolu ile bulaan virüsler görülmeye baland. Gribin skl azald ama dier virüslerin özellikle nezle yapan virüslerin görüldüü bir dönem. Dolaysyla hepsini koronavirüse balamamak lazm. Hatta insann koronavirüs testi pozitif çkabilir; ama burun aknts, nezleyi yapan baka bir virüstür, takip etmek lazm. Farkl belirtiler rapor ediliyor; di kayb, saç kayb gibi. Bunlarn koronavirüse bal olduunu söyleyebilmek için toplumda belli oranda görülmesi lazm. Henüz bu ekilde yeni bir belirti yok diye konutu.

Ana Sayfaya Git