Sabancı Suikasti tetikçisi İsmail Aksoy için kalem kırıldı. Müebbet hapis cezası onandı

21 sene önce Sabancı Suikasti olarak gündeme çıkan, 1996 yılında öldürülen Özdemir Sabancı cinayeti ile alakalı cinayetin tetekçisi olarak blirlenen İsmail Aksoy'un DHKP-C üyesi olduğu çöğrenilmiş ve Şubat 2016'da yakalanmıştı. Sabancı suikasti tetikçisi İsmail Aksoy, Aralık'ta yurda sızmıştı.

Haberler 17.05.2017 - 15:34 Son Güncelleme : 17.05.2017 - 15:56

21 sene önce Sabanc Suikasti olarak gündeme çkan, 1996 ylnda öldürülen Özdemir Sabanc cinayeti ile alakal cinayetin tetekçisi olarak blirlenen smail Aksoyun DHKP-C üyesi olduu çörenilmi ve ubat 2016da yakalanmt. stanbuldaki Sabanc Centerda, 9 Ocak 1996da Sabanc Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabanc, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefenin öldürüldüü düzenenen saldr da teteikçi olduu belirlenen terör örgütü DHKP-C üyesi smail Akkol, 3 ubat 2016 tarihinde Aydnda yakalanmt.

Bu cinayetlere ilikin, Anayasal düzeni silah zoruyla deitirmeye teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapsi istenen terör örgütü DHKP-C üyesi smail Akkol un yargland davada mahkeme kararn açklad. stanbul 18. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumada tutuklu sank smail Akkol ve avukatlar hazr bulundu. Sabanc ailesini ise avukat temsil etti. Son sözü sorulan smail Akkol, Sabanc bu topraklarn ne ilk öleni oldu, nede son öleni olacak. Ben sizden beraatimi talep ediyorum diyemem. Beraatimi talep ediyorum desem, önünüzdeki delillere bakp beraatin mümkün olduunu söyleseniz de vermeyeceksiniz. çünkü öyle karar verirseniz aça alacaklar sizi. Tahliye edenleri görevden alyorlar. Delil durumuna bakarsanz beraat karar verilmesi gerektiini göreceksiniz. Beraatimi istiyorum dedi.

KARAR VERLD

Mahkeme heyeti, Akkolun, suçun ilendii tarihte yürürlükte olan eski Türk Ceza Kanununda (TCK) yer alan ve sank lehine olan, Türkiye Cumhuriyeti Tekilat Esasiye Kanununun tamamn veya bir ksmn tayir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teekkül etmi olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan mene cebren teebbüs etmek suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrlmasna karar verdi.

ÜLKEYE SIZDII MTE YANSIMITI

Yunanistanda 27 Temmuz 2015te cezaevinden artl tahliye edilen DHKP-C militanlar smail Akkol, Harika Kzlkaya, Fadik Adyaman, erif Turunç, Emin Sakal, Mustafa Ylmaz, Bilgehan Karpat, Sinan Oktay Özen, Mustafa Lafç ve Hasan Koarn illegal yollardan Türkiyeye szm olabilecei deerlendiriliyor. Klk deitirerek ve sahte kimliklerle Türkiyede szm olabilecekleri öngörülen DHKP-C eylem timine kar MT ve Emniyet stihbarat operasyonlar balatt. stihbarat raporunda, 19-22 Aralk 2000 tarihleri arasnda gerçekletirilen Hayata Dönü Operasyonlar ile sonrasnda F Tipi Cezaevleri sistemine kar yürütülen ölüm oruçlar srasnda ölen örgüt mensuplarnn ansna yaplacak bir eylemin örgüt içinde sembolik önem tadna dikkat çekildi.

DHKP-C örgütü, Hayata Dönü operasyonlarndan sorumlu tuttuu dönemin; çileri Bakan Sadettin Tantan, Jandarma Genel Komutan Orgeneral Aytaç Yalman, Adalet Bakan Hikmet Sami Türk, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun, eski Jandarma Harekat Bakan emekli Tümgeneral Osman Özbekin de aralarnda bulunduu isimleri yllardr hedef listesinde tutuyor. Daha önce Adalet eski Bakan Hikmet SamiTürke, Bilkent Üniversitesinde DHKP-C tarafndan canl bomba eylemi düzenlenmek istenmiti.

TÜRKYEYEADE EDLMED

20 yl sonra yeniden sahneye çkan smail Akkol, Türkiyenin Krmz Bülten ile aramasna ramen Yunanistan tarafndan iade edilmedi. 2000 ylnda çetin Bayr kimlii ile siyasi iltica talebi Yunanistan tarafndan kabul edilen Akkol, 10 ubat 2014de Atinadaki Genadiu Sokanda bulunan cephanelik dolu bir eve yaplan basknda tutuklanmt. Akkol, 9 Ocak 1996da Sabanc Centerin 25inci katnda Sabanc Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabanc, Toyota SA Genel Müdürü Haluk Görgün ve bakanlk sekreteri Nilgün Hasefeyi öldürmütü. Türkiyeyi sarsan suikastin ardndan smail Akkol ile Sabanc Centerde çayc olarak çalan Fehriye Erdal birlikte yurtdna kaçmt.

UBAT AYINDA YAKALANMITI

Uzun süredir Yunanistanda bulunan Akkolun Türkiyeye szd, 4 Ocak 2016 tarihinde SÖZCÜde yer alan haberle kamuoyuna duyurulmutu. Aydn Söke Otogarnda sahte kimlikle yakalanan Sabanc Suikasti zanls smail Akkol ile yanndaki Fadik Adyaman, Aydn Emniyetine götürüldü.MTin ylbanda Emniyet Genel Müdürlüü ile paylat istihbarat notunda göre, Özdemir Sabanc suikastnn firari zanls smail Akkolun yurda giri yapt belirtilmiti.

Ana Sayfaya Git