Sağlık emekçileri şiddete karşı nöbet başlattı

Sağlık emekçileri, son dönemlerde artan şiddete karşı birçok kentte nöbet eylemi başlatarak, "Sağlıkta Dönüşüm Programı"na tepki gösterdi.

Haberler 27.01.2022 - 02:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Amed Salk Platformu, salkta iddete kar Beyaz Nöbet eylemi balatt. Dicle Üniversitesi Hastaneleri Poliklinikleri binas önünde bir araya gelen salk çalanlar, Yeter artk yanl politikalarnz yüzünden ölüyoruz öldürülüyoruz pankart açt. Yaanan iddet olaylarna dikkat çekmek için sar baret takan salk emekçileri, stanbulun Kartal ilçesinde Musa T. tarafndan katledilen Ömür Erezin fotoraflarn tad.

Diyarbakr Tabip Odas Bakan Elif Turan, hastanelerin salk yerleri deil iddet yerleri olarak anldn ifade etti. Her gün 50 salk çalannn sözlü ya da fiziksel iddete maruz kaldn aktaran Turan, Mevcut salk sisteminde herkes mutsuz, en çok da salk emekçisi mutsuzdur. Salktan mutlu olan tek kesim salkta dönüüm sayesinde oylarmz artmtr diyenlerdir. Olan biteni aklla, vicdanla, insanlkla izah edebilmenin olana kalmamtr dedi. Salkta iddet Yasasnn göstermelik olduunu ve salk emekçilerinin tepkilerini sönümlendirmek için yapldn söyleyen Turan, Yasa, etkin biçimde de uygulanmamakta, saldrganlar karakolun ön kapsndan girip arka kapsndan çkmaktadr. Olan ikyetçi olduum için yeniden saldrya urar mym? endiesiyle ba baa kalan, artk aracn park ettii otoparka giderken can güvenlii kaygs yaayan salk emekçisine olmaktadr eklinde konutu.

SSTEM DDET DOURUYOR

Salk çalanlarnn idari bask ve mobbinge de maruz kaldn ifade eden Turan, unlar söyledi: Salkta Dönüüm Program salk çalanlarnn canna kastetmektedir. Bu program sonucu oluturulan kkrtlm salk talebi, muayene sürelerinin 5 dakikaya kadar indirilmesiyle göüslenmeye çallmakta, yllk acil servis bavuru says toplam nüfusundan fazla olan dünyadaki tek ülke olmamzla sonuçlanmaktadr. Artan angarya ve i younluu altnda ezilen salk çalanlar her gün dozu artan iddet olgular ile kar karya kalmaktadr. Özcesi bu sistemin kendisi iddeti dourmaktadr. Salk emekçilerinin haklarn ve halkn salk hakkn koruyup gelitirecek baka bir salk sistemi mümkündür. Bu sistemi ina edinceye kadar mücadeleye devam edeceiz. Salkta iddetle mücadeleden geri adm atmayacaz. iddetle yüz yüze kalan tüm salk emekçilerine sahip çkmaktan vazgeçmeyeceiz.

Türk Tabipleri Birlii (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya ise, Hakkmz olan istiyoruz dedi. Yerlikaya, nöbet eylemlerine iaret ederek, Meclisten geçirilen ve salk çalanlar açsndan tatmin etmeyen yasa iptal edilinceye kadar mücadele edeceiz. Biz gerçekten artk tükendik. Salk ortam kaotik bir hal ald. Emeimizin karln almak için taleplerimiz için mücadele edeceiz diye kaydetti.

Salk çalanlar, Beyaz Nöbet eylemi balatt.

Ana Sayfaya Git