Görüş Bildir

Sağlık emekçileri şiddete karşı nöbet başlattı

Sağlık emekçileri, son dönemlerde artan şiddete karşı birçok kentte nöbet eylemi başlatarak, "Sağlıkta Dönüşüm Programı"na tepki gösterdi.

Sağlık emekçileri şiddete karşı nöbet başlattı

Amed Sağlık Platformu, sağlıkta şiddete karşı “Beyaz Nöbet” eylemi başlattı. Dicle Üniversitesi Hastaneleri Poliklinikleri binası önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, "Yeter artık yanlış politikalarınız yüzünden ölüyoruz öldürülüyoruz" pankartı açtı. Yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekmek için sarı baret takan sağlık emekçileri, İstanbul’un Kartal ilçesinde Musa T. tarafından katledilen Ömür Erez’in fotoğraflarını taşıdı.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, hastanelerin sağlık yerleri değil şiddet yerleri olarak anıldığını ifade etti. Her gün 50 sağlık çalışanının sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kaldığını aktaran Turan, "Mevcut sağlık sisteminde herkes mutsuz, en çok da sağlık emekçisi mutsuzdur. Sağlıktan mutlu olan tek kesim sağlıkta dönüşüm sayesinde ‘oylarımız artmıştır’ diyenlerdir. Olan biteni akılla, vicdanla, insanlıkla izah edebilmenin olanağı kalmamıştır" dedi. Sağlıkta Şiddet Yasası'nın "göstermelik" olduğunu ve sağlık emekçilerinin tepkilerini sönümlendirmek için yapıldığını söyleyen Turan, "Yasa, etkin biçimde de uygulanmamakta, saldırganlar karakolun ön kapısından girip arka kapısından çıkmaktadır. Olan ‘şikâyetçi olduğum için yeniden saldırıya uğrar mıyım?’ endişesiyle baş başa kalan, artık aracını park ettiği otoparka giderken can güvenliği kaygısı yaşayan sağlık emekçisine olmaktadır” şeklinde konuştu.

‘SİSTEM ŞİDDET DOĞURUYOR'

Sağlık çalışanlarının idari baskı ve mobbinge de maruz kaldığını ifade eden Turan, şunları söyledi: "Sağlıkta Dönüşüm Programı’ sağlık çalışanlarının canına kastetmektedir. Bu program sonucu oluşturulan kışkırtılmış sağlık talebi, muayene sürelerinin 5 dakikaya kadar indirilmesiyle göğüslenmeye çalışılmakta, yıllık acil servis başvuru sayısı toplam nüfusundan fazla olan dünyadaki tek ülke olmamızla sonuçlanmaktadır. Artan angarya ve iş yoğunluğu altında ezilen sağlık çalışanları her gün dozu artan şiddet olguları ile karşı karşıya kalmaktadır. Özcesi bu sistemin kendisi şiddeti doğurmaktadır. Sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını koruyup geliştirecek başka bir sağlık sistemi mümkündür. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sağlıkta şiddetle mücadeleden geri adım atmayacağız. Şiddetle yüz yüze kalan tüm sağlık emekçilerine sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya ise, “Hakkımız olanı istiyoruz” dedi. Yerlikaya, nöbet eylemlerine işaret ederek, "Meclis'ten geçirilen ve sağlık çalışanları açısından tatmin etmeyen yasa iptal edilinceye kadar mücadele edeceğiz. Biz gerçekten artık tükendik. Sağlık ortamı kaotik bir hal aldı. Emeğimizin karşılığını almak için taleplerimiz için mücadele edeceğiz” diye kaydetti.

Sağlık çalışanları, "Beyaz Nöbet" eylemi başlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi