Sağlıkta anadilde hizmet talebi

SES ve SHUDER, sosyal hizmet ve kamusal alanda herkesin anadilinde hizmete ulaşmasının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Haberler 17.03.2021 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES) Diyarbakr ubesi ve Sosyal Hizmet Uzmanlar Dernei (SHUDER), 16 Mart Dünya Sosyal Hizmet Günü nedeniyle Aile çalma ve Sosyal Hizmetler l Müdürlüü önünde basn açklamas gerçekletirdi. Açklamaya katlan sendika ve dernek üyeleri, Herkese anadilde sosyal hizmet haktr yazl pankart açt.

SORUNLARLA KARILIYORUZ

SES Diyarbakr ube Ebakan Yldz Ok Orak, Sosyal Hizmet Gününü sosyal hizmetler alanndaki sorunlarn hem hizmet alanlar hem de emekçiler bakmndan derinletii bir süreçte karladklarn belirterek, Sosyal hizmetler son dönemde iktidarn kendini yeniden var etme hane halkn siyasal tahakkümü altna alma devlete aidiyetin yeniden saland araç olarak görülmütür. Temel insan hakk kapsamnda devletin asli görevi olma yaklamndan uzaklalp siyasal iktidarn kendini güçlendirecek bir araç olarak görülmesi, toplumun sosyal yapsna zarar verdii gibi, sosyal hizmet emekçilerinin mesleki çalmalarna olumsuz etki etmekte, personel rejimi ve ücret rejiminde de hak kayplarna neden olmaktadr. Kamu personel rejiminde yaanan deiimlere ek olarak devletin sosyal hizmetlerde yaratm olduu yozlama biz sosyal hizmetler emekçilerinin çalma alanlarnda insan haklarna aykr çalma düzenleri ile kar karya brakmtr dedi.

ANADLDE HZMET

Sosyal hizmetler alannn özel kurumlara devredilmek istendiini kaydeden Orak, Dier taraftan ise mevcut politikalar ihtiyac deil, siyasi ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yürütülmektedir. Oysa sosyal hizmetler alan kamusal bir hizmet olarak sunulmal, ihtiyaç duyan herkesin ayrmsz ekilde, ücretsiz, eit, nitelikli ve anadilinde hizmete ulamasnn salanmas için politikalar üretilmelidir diye konutu.

BAKANLIIN çOCUK ALGISI

çocuklar açsndan kar karya olduklar tablonun, ihtiyaç duyulan koruma ortamn salamaktan çok uzak olduunu vurgulayan Orak, çocuklarn korunmasndan birinci derecede sorumlu olan AçSHBnin çocuk algsn, muhafazakrla, dine, toplumsal cinsiyet eitsizliine dayal ve ailenin çocuun ihtiyaçlarndan önemli olduu düüncesine yönelik faktörler belirledii, çocuun geliimsel ihtiyaç ve gereksinimleriyle bir birey olduunun göz ard edildiini söyledi.

Ana Sayfaya Git