Şefkat eli bekliyorlar

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Küçük esnafa ve yevmiyeçi işçilere devletin şefkat elini uzatması gerektiğini söyledi.

Haberler 21.04.2020 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saadet Partisi Diyarbakr l Bakan Fesih Bozan, koronavirüs nedeniyle büyük bir ekonomik çkmaz içerisine giren küçük esnaf ile yevmiyeli içilerin, hükümet tarafndan desteklenmesi gerektiini bildirdi.

Bozan düzenledii basn toplantsnda, unlar söyledi.

YEVMYE LE çALIAN çLER

Korona virüs salgn, Diyarbakrmz sadece hastalk olarak deil, ekonomik anlamda da daha çok etkilemekte, sarsmakta ve kalc izler brakacak gibi görünmektedir. Sanayi ve dier alanlarda üretime dönük fabrikalardan mahrum braklm olan Diyarbakrl insanmz, genelikle inaat ve hizmet sektüründe günlük 30-50-70 Tl yevmiye ile çalp geçimlerini yapmaya çalyorlar.

çileri bakanlnn tebliiyle, restoran, lokanta, kahve, cafe, berber gibi yaklak 8500 i yeri kapatmak zorunda kalnca, buralarda yaklak 30 bin kii isiz kalmtr. Bu resmi kaytlarda geçenler. Bunun yannda kaytlar olmayan i yerleri ve çalanlarn ve bütün bunlarn aile fertlerini de katmz zaman, bu say daha korkunç rakamlara varmaktadr.

Tabi burada devlet, sosyal devlet görevini ne kadar yapabiliyor? Valiliin kii ba 1000 tl destek verme planlamasnn olduunu ve ksmen ödemelirin yapldn duyuyoruz, yeterli olmasa da ilk etepta hiç yoktan iyidir ancak bunun en az üç ay devam etmesi gerekir.

YARDIMLAR KME YAPILIYOR

Tabi bu yardmlarn da gerçekten isiz kalm ehil kiilere verilmesinedikkat edilmelidir. Herhangi bir partizanclk, adamclk veya yanda gibi artlara balanmamas gerekir. Bu konuda Sayn Valimizin de hasas olduunu duyuyoruz bu da bizi memnun etmektedir. Devletin desteini beklerken, isiz kalan vatandalarmzn ev sahiplerinden de, durumu müsait olanlarn kira almamas veya yarsn almas eklinde bir dayanmaya giderlerse çok hayrl bir i yapm olurlar.

ktidarn, 132 milyar isizlik fonunda olduu söylenen parann acilen hak sahibi olan isiz vatandalara datmasn bekliyoruz.

ESNAF KAN ALIYOR

çileri Bakanlnn tebliiyle kapatmas mecbiri olan esnafn dnda bir de i yerlerini açmasna müsaade edilen esnaflarmz da var. Bu esnaflarmz da açmasna açyorlar da kimse yok ki sat yapsn. Bugün en fazla risk altnda olan salk personelinden sonra ikinci srada belki esnaflar geliyor. Esnaflarmz onurlu ve sorumluluk bilincinde olan ve Diyarbakrn ticaretini srtlayan kesimdir. Kira, çek, senet, faturalarn ödemesi ve aile geçimini yapmak için bütün riskleri göze alarak dükkann açmaktadr. Ancak vatandaalarmzn çou evde kaldndan, esnafmz belki siftah yapmadan kapatyorlar.

Valiliin, Esnafmza da bir an önce, yardm elini uzatmasn bekliyoruz. Devlet, sosyal devlet olma gerei, esnafa en az 3 ay kira ve faturalarnn hazine tarafndan ödenmesini talep ediyoruz. Devlet dün esnaftan toplad vergiyi, bugün kendilerine geri vererek destek olmaldr. Maalesef bugüne kadar esnafa yönelik bir çalmann olduunu duymadk.

Ayrca durumu müsait olan iyeri sahiplerinin de, en az 3 ay kira almama veya yarsn alma gibi esnafmza destek olmalarn tavsiye ediyoruz.

Ana Sayfaya Git