Şefkat eli bekliyorlar

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Küçük esnafa ve yevmiyeçi işçilere devletin şefkat elini uzatması gerektiğini söyledi.

Şefkat eli bekliyorlar

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, koronavirüs nedeniyle büyük bir ekonomik çıkmaz içerisine giren küçük esnaf ile yevmiyeli işçilerin, hükümet tarafından desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

Bozan düzenlediği basın toplantısında, şunları söyledi.

YEVMİYE İLE ÇALIŞAN İŞÇİLER

Korona virüs salgını, Diyarbakır'ımızı sadece hastalık olarak değil, ekonomik anlamda da daha çok etkilemekte, sarsmakta ve kalıcı izler bırakacak gibi görünmektedir. Sanayi ve diğer alanlarda üretime dönük fabrikalardan mahrum bırakılmış olan Diyarbakır'lı insanımız,  genelikle inşaat ve hizmet sektüründe günlük 30-50-70 Tl yevmiye ile çalışıp geçimlerini yapmaya çalışıyorlar.

İçişleri bakanlığının tebliğiyle, restoran, lokanta, kahve, cafe, berber gibi yaklaşık 8500 iş yeri kapatmak zorunda kalınca, buralarda yaklaşık 30 bin kişi işsiz kalmıştır. Bu resmi kayıtlarda geçenler. Bunun yanında kayıtları olmayan iş yerleri ve çalışanlarını ve bütün bunların aile fertlerini de katığımız zaman, bu sayı daha korkunç rakamlara varmaktadır.

Tabi burada devlet,  sosyal devlet görevini ne kadar yapabiliyor? Valiliğin kişi başı 1000 tl destek verme planlamasının olduğunu ve kısmen ödemelirin yapıldığını duyuyoruz, yeterli olmasa da ilk etepta hiç yoktan iyidir ancak bunun en az üç ay devam etmesi gerekir.

YARDIMLAR KİME YAPILIYOR

Tabi bu yardımların da gerçekten işsiz kalmış ehil kişilere verilmesinedikkat edilmelidir. Herhangi bir partizancılık, adamcılık veya yandaş gibi şartlara bağlanmaması gerekir. Bu konuda Sayın Valimizin de hasas olduğunu duyuyoruz bu da bizi memnun etmektedir. Devletin desteğini beklerken, işsiz kalan vatandaşlarımızın ev sahiplerinden de, durumu müsait olanların kira almaması veya yarısını alması şeklinde bir dayanışmaya giderlerse çok hayırlı bir iş yapmış olurlar.

İktidarın, 132 milyar işsizlik fonunda olduğu söylenen paranın acilen hak sahibi olan işsiz vatandaşlara dağıtmasını bekliyoruz.

ESNAF KAN AĞLIYOR

İçişleri Bakanlığının tebliğiyle kapatması mecbiri olan esnafın dışında bir de iş yerlerini açmasına müsaade edilen esnaflarımız da var.  Bu esnaflarımız da  açmasına açıyorlar da kimse yok ki satış yapsın. Bugün en fazla risk altında olan sağlık personelinden sonra ikinci sırada belki esnaflar geliyor. Esnaflarımız onurlu ve sorumluluk bilincinde olan ve Diyarbakır'ın ticaretini sırtlayan kesimdir. Kira, çek, senet, faturaların ödemesi ve aile geçimini yapmak için bütün riskleri göze alarak dükkanını açmaktadır. Ancak vatandaşalarımızın çoğu evde kaldığından, esnafımız belki siftah yapmadan kapatıyorlar.

Valiliğin, Esnafımıza da bir an önce, yardım elini uzatmasını bekliyoruz.  Devlet, sosyal devlet olma gereği, esnafa en az 3 ay kira ve faturalarının hazine tarafından ödenmesini  talep ediyoruz. Devlet dün esnaftan topladığı vergiyi, bugün kendilerine geri vererek destek olmalıdır. Maalesef bugüne kadar esnafa yönelik bir çalışmanın olduğunu duymadık.

Ayrıca durumu müsait olan işyeri sahiplerinin de, en az 3 ay kira almama veya yarısını alma gibi esnafımıza destek olmalarını tavsiye ediyoruz.  "

Kaynak: Diyarbakır Söz