Seslerini duyan yok mu?

Diyarbakır TOKİ Sosyal Konut sakinleri, bazı hanelerde fuhuş yapıldığını ve alkol kullananların sürekli huzursuzluk çıkardığını belirterek uzun süredir devam eden bu soruna yetkililerin müdahalede yetersiz kaldığını ifade etti.

Haberler 20.08.2021 - 04:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Kayapnar ilçesi TOK Sosyal Konutlarda ikamet eden site sakinleri, uzun bir zamandr baz konutlarda fuhu ilendiini ve alkol kullanan ahslarn huzursuzluk çkardn iddia ederek duruma tepki gösterdi.

Yaadklar bir dier sorunun da kapc sorunu ile elektrik ve su kesintileri olduunu aktaran TOK sakinleri, yetkililere çarda bulunarak sorunlarnn çözüme kavuturulmasn istedi.

Site içerisinde bekledikleri hizmeti alamadklarn ifade eden TOK sakinleri; ulam sknts, asayiin yeteri kadar salanamamas, kapclarn olmay ve çevrelerindeki kötü görüntülerle karlamaktan duyduklar rahatszlklar dile getirdi.

Yllardr aidat ödemesine ramen kapclarnn olmadn söyleyen Abdülnasr Manar, Yönetim, kapc olmamasna ramen bizden her ay kapc aidat alyor. Bina sakinleri kendi imkanlaryla binalarn temizliyorlar. Yllardr bir türlü sesimizi duyuramyoruz. 5 yldr bu sknty çekiyoruz. Kapc 2 ay var 8 yok. Binalar kir içinde, bina sakinleri temizlemezse binalara girilemez. Valiliin bu konuyla ilgilenmesini istiyoruz. ifadelerini kulland.

ADAT ÖDÜYORUZ AMA KAPICIMIZ YOK

Sosyal konutlar yönetiminden ikayetçi olduklarn dile getiren Ruken Tutkal, Bu yönetimi istemiyoruz. Kendi kapmzn önlerini kendimiz temizliyoruz. Ayrca çevre düzenlemesi için bizden 200 lira ücret istendi. çevre göründüü gibi pislik içindedir. Yönetim bizlere kapnzn önünü ve parknz gerekirse kendiniz temizleyeceksiniz fakat aidatnz da vereceksiniz diyor. diye belirtti.

Yöneticimin sürekli el deitirdiine dikkati çeken Tutkal, Binalarmzn ara elektrik ve çevre sulamas için verdiimiz aidatn içinde olmasna ramen bizden bunlar için ek ücret isteniyor. Bizler valilik veya sosyal hizmetler tarafndan tahsis edilen kapclar istiyoruz. dedi.

Yetkililere seslenen Tutkal, Valimize sesleniyorum. Lütfen buraya bir el atsnlar. Burada oturanlarn çou madur. Taksit ve aidat ücretlerimizi verirken bile zorlanyoruz. Yönetim bizlere aidatlarnz vermediiniz takdirde evlerinize haciz uygulanacaktr. Kapc olsa da olmasa da aidatnz ödemek zorundasnz eklinde tehdit içerikli mesajlar gönderiyor. diye konutu.

ELEKTRK VE SU FATURALARI YATIRILMADIINDAN KESNTLER YAIYORUZ

Sosyal konutlardaki skntmzn en büyük nedeni olarak yönetimi gördüklerine vurgu yapan Faik çiftçi, 2020de yaplan toplantda aidat bedeli 40 TL üzerinden karar alnmasna ramen kendilerinden 60 TL istendiini, konut sakinlerinden çevre düzenlemesi bedeli olarak 200 TL alnmasna ramen herhangi bir çalmann yaplmadn, kendilerinden alnan su bedellerinin yatrlmamas dolaysyla sularnn kesildiini ve bundan kaynakl olarak aaçlarn kuruduunu söyledi.

çiftçi, Verdiimiz 60 lira içerisinde kapc ve ara elektrik bedeli olmasna ramen faturalar ödenmiyor. Kendi aralarnda ylda bir yönetimi deitiriyorlar. Halk icraya vermekle tehdit ediyorlar. Defalarca yönetime ikyete bulundum. Aldm cevap ise kiraclar aidatlar vermiyor oldu. ifadelerini kulland.

Sitedeki hrszlk, sokak köpeklerinin çevreye saçt tehlike ve ulam alanndaki aksaklklar aktaran Hediye Demir, Site içi ve binalardaki çöplerden rahatsz oluyoruz. Krk içki ieleri çocuklarmzn ayaklarna batyor. Her ay kapc aidat ödememize ramen kapc yok. Site içerisinde hrszlk olaylar çok oluyor. Su saatleri ve enerji hatlar çalnyor. Site içindeki ba bo köpeklerden dolay çocuklarmz darya çkamyoruz. Köpekleri barnaklara götürmelerini istiyoruz. Ulam skntsn da yayoruz. Akamlar otobüs site içine giriyor, gündüz girmiyor. Yaklak bir kilometre yürüyüp durakta otobüs bekliyoruz. Biz burada kendimizi sahipsiz hissediyoruz. Yetkililerin el atmasn istiyoruz. eklinde konutu.

SARHOLAR KAPIMIZI TEKMELYOR

Sosyal konutlarda yaanan ahlakszlardan mustarip olduklarn ifade eden Dilara Bero, Buralar son zamanlarda hiç çekilmez duruma gelmi. Uygunsuz evler çok kullanlyor ve biz bundan ikayetçiyiz. Gece yarlar sarholar kapmz tekmeliyor, sürekli hrszlk olaylar oluyor ve can güvenliimiz yok. Taciz olaylarndan dolay çocuklarmz darya çkaramyoruz. çocuklarmla beraber yürüyü yapmak için darya çkacaz, içki ve alkol ielerinden dolay çocuklarmz yürüyemiyor. Burada çocuklarmz için güzel bir gelecek kuramyoruz. diye belirtti.

Söz konusu rahatszlklardan ikayetçi olduklarn fakat ilgilenenin olmadna dikkati çeken Berro, Hrszlk olaylarn önlemeleri için MOBESE kameralar kursun. ehir içi ulam skntmz var. Duraklar bizden uzak yerlerde. Yarm saat yol yürümek zorunda kalyoruz. Yetkililerin el atmasn istiyoruz. dedi.

Konutlarn kiraya verilmesinden duyduklar rahatszl dile getiren Ramazan Özgür, Buradaki evlerin bekarlara kiraya verilmesini istemiyoruz. Taciz vakalar sürekli olduu için 10 yandaki kzm darya çkartmaktan korkuyorum. Polisleri aryoruz gelen kimse yok. Yetkililer gerekeni yapsn. ifadelerini kulland.

BURALAR RESMEN FUHU YUVASINA DÖNMÜ, SOKAKTAN GEçEMYORUZ

Sosyal konutla bölgesindeki gayri ahlaki durumlarn önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alnmas gerektiini belirten Hividar Yldrm, Evlerin bekar insanlara kiraya verilmesini istemiyoruz. Buralar resmen fuhu yuvasna dönmü. Ben örenciyim. Baka biri beni yolda görse kötü gözle bakar. Buralar fuhu yuvasna döndüü için bir genç kz yolda geçerse onlara bakyorlar. MOBESE kameralarn taklmas ve polislerin sürekli devriye atmasn istiyoruz. eklinde konutu.

Site yönetiminin, konutlarn kiraya verilmesi veya satlmasnn yasak olduunu hatrlatmasna ramen bu tür ilemlerin sklkla yaandna dikkat çeken Davut Ta, site ve çevresindeki eksiklikleri u ifadeler ile dile getirdi:

Hiçbir yetkili buraya gelip sorun ve skntlarmz dinlemiyor. Konutlarn bodrum katlarnda ilaçlama yok, hizmet göremiyoruz. Bütün konutlara gitseniz bir kapc bulamazsnz. Gece yarsndan sonra burada akln dahi alamayaca eyler oluyor, can güvenliimiz yok. Sosyal konutlarda MOBESE kameralarnn kurulmas art. Dükkanlarn kameralar olduu halde soyuyorlar.

ETRAFTAK BAI BO KÖPEKLERDEN çOCUKLARIMIZ DIARI çIKAMIYOR

Site sakinlerinden Mehmet Duman ise Burada sorunlarmz bitmek bilmiyor. Sosyal konutlara belediye otobüsü girmiyor. Cadde ve sokaklar çöp dolmu. Etrafta ba bo köpeklerden çocuklar dar çkamyor. Burada muhtar yok, her gün hrszlk oluyor. Fuhu var, uyuturucu kullanan var. Yetkililerden skntlarmzn giderilmesini istiyoruz. diye belirtti.

Yetkililere seslenen Mehmet Emin Olukeser, Valimize ve Kaymakammza sesleniyorum. Sosyal konutlarda sorunlarmz bitmek bilmiyor. Gençlerimiz esrara, eroine ve kristaller kullanmaya balam. Hrszlk üst safhaya gelmi. Yönetim bizden ücret talep ediyor fakat yapt hizmet yok. Burada bir aileyiz, ahlakszlklarn olmasn istemiyoruz. Yetkililerin en ksa zamanda buraya el atmasn istiyoruz. dedi.

DDALARA LKN STE YÖNETMNDEN AçIKLAMA

TOK sakinlerinin iddialarna ilikin site yönetimiyle yaplan görümede, yönetimin her yl deitii yönündeki iddialara açklk getirilerek Mevcut yönetim olarak 2015 ylnda Valilik bünyesinde yönetimi teslim aldk. Firmalar ise her yl yaplan açk ihale usülü ile hazrlanan sözleme dorultusunda iba yaparlar. Memnuniyet çerçevesinde 2 ve 3üncü yllarda da devam edebilirler. 2015 ylndan bugüne kadar mevcut firmayla beraber 3 firma ile çalmaktayz. Yani her yl firma deimesi iddias aslszdr. denildi.

Yaklak 5 yldr kapc olmay iddialarnn da aslsz olduunun belirtildii açklamada, 1 Temmuz günü 6-7 kapc personelimizin sözlemelerinin bitmesi dolaysyla ilerine son verildi. Tekrardan anlama saland takdirde eylül ay itibariyle ayn personellerle çalmalarmz sürdürmeyi hedefliyoruz. Sonuç itibariyle söz konusu kapclarn olmay 5 yl deil 2 aylk bir süreçtir. ifadeleri kullanld.

ADATLAR ÖDENMEDNDEN YETER HZMET VERLEMYOR

ddialarda yer alan 200 TLlik çevre düzenlemesi ücretinin 2019 ylnda valilik tarafndan bir seferliine mahsus talep edildiini ve bunun da tahsil edilemediine dikkat çekilen açklamada, Söz konusu 200 TL, bina ve çevresindeki mevcut sorunlarn giderilmesi hususunda valilik kararnca talep edilmi bir tutardr. Nitekim bu tutar aradan 6 yl geçmesine ramen konut sakinlerinden tahsil edilemedi. Dier sitelerde olduu gibi sitemizde de vaktinde ödenmeyen aidat ödemeleri için devlet tarafndan yönetime icra takip hakk tannmaktadr. Bu yönde site sakinlerine tebligat bildirimleri yaplmaktadr. denildi.

Site sakinlerinden tahsil edilmek istenen 60 TLlik aidatlarn tahsil edilememesiyle beraber ihtiyaçlarn karlanmasnda yetersiz kaldn belirten site yönetimi, söz konusu aidatlarn ödenme orannn yüzde 15lerde olduunu savunarak geri kalan yüzde 85lik kesimden herhangi bir ücret alamadklarna dikkati çekti.

Ana Sayfaya Git