Görüş Bildir

Seslerini duyan yok mu?

Diyarbakır TOKİ Sosyal Konut sakinleri, bazı hanelerde fuhuş yapıldığını ve alkol kullananların sürekli huzursuzluk çıkardığını belirterek uzun süredir devam eden bu soruna yetkililerin müdahalede yetersiz kaldığını ifade etti.

Seslerini duyan yok mu?

Merkez Kayapınar ilçesi TOKİ Sosyal Konutlarda ikamet eden site sakinleri, uzun bir zamandır bazı konutlarda fuhuş işlendiğini ve alkol kullanan şahısların huzursuzluk çıkardığını iddia ederek duruma tepki gösterdi.

Yaşadıkları bir diğer sorunun da kapıcı sorunu ile elektrik ve su kesintileri olduğunu aktaran TOKİ sakinleri, yetkililere çağrıda bulunarak sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istedi.

Site içerisinde bekledikleri hizmeti alamadıklarını ifade eden TOKİ sakinleri; ulaşım sıkıntısı, asayişin yeteri kadar sağlanamaması, kapıcıların olmayışı ve çevrelerindeki kötü görüntülerle karşılaşmaktan duydukları rahatsızlıkları dile getirdi.

Yıllardır aidat ödemesine rağmen kapıcılarının olmadığını söyleyen Abdülnasır Manar, "Yönetim, kapıcı olmamasına rağmen bizden her ay kapıcı aidatı alıyor. Bina sakinleri kendi imkanlarıyla binalarını temizliyorlar. Yıllardır bir türlü sesimizi duyuramıyoruz. 5 yıldır bu sıkıntıyı çekiyoruz. Kapıcı 2 ay var 8 yok. Binalar kir içinde, bina sakinleri temizlemezse binalara girilemez. Valiliğin bu konuyla ilgilenmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"AİDAT ÖDÜYORUZ AMA KAPICIMIZ YOK"

Sosyal konutlar yönetiminden şikayetçi olduklarını dile getiren Ruken Tutkal, "Bu yönetimi istemiyoruz. Kendi kapımızın önlerini kendimiz temizliyoruz. Ayrıca çevre düzenlemesi için bizden 200 lira ücret istendi. Çevre göründüğü gibi pislik içindedir. Yönetim bizlere 'kapınızın önünü ve parkınızı gerekirse kendiniz temizleyeceksiniz fakat aidatınızı da vereceksiniz' diyor." diye belirtti.

Yöneticimin sürekli el değiştirdiğine dikkati çeken Tutkal, " Binalarımızın ara elektrik ve çevre sulaması için verdiğimiz aidatın içinde olmasına rağmen bizden bunlar için ek ücret isteniyor. Bizler valilik veya sosyal hizmetler tarafından tahsis edilen kapıcılar istiyoruz." dedi.

Yetkililere seslenen Tutkal, "Valimize sesleniyorum. Lütfen buraya bir el atsınlar. Burada oturanların çoğu mağdur. Taksit ve aidat ücretlerimizi verirken bile zorlanıyoruz. Yönetim bizlere 'aidatlarınızı vermediğiniz takdirde evlerinize haciz uygulanacaktır. Kapıcı olsa da olmasa da aidatınızı ödemek zorundasınız' şeklinde tehdit içerikli mesajlar gönderiyor." diye konuştu.

"ELEKTRİK VE SU FATURALARI YATIRILMADIĞINDAN KESİNTİLER YAŞIYORUZ"

Sosyal konutlardaki sıkıntımızın en büyük nedeni olarak yönetimi gördüklerine vurgu yapan Faik Çiftçi, 2020'de yapılan toplantıda aidat bedeli 40 TL üzerinden karar alınmasına rağmen kendilerinden 60 TL istendiğini, konut sakinlerinden çevre düzenlemesi bedeli olarak 200 TL alınmasına rağmen herhangi bir çalışmanın yapılmadığını, kendilerinden alınan su bedellerinin yatırılmaması dolayısıyla sularının kesildiğini ve bundan kaynaklı olarak ağaçların kuruduğunu söyledi.

Çiftçi, "Verdiğimiz 60 lira içerisinde kapıcı ve ara elektrik bedeli olmasına rağmen faturalar ödenmiyor. Kendi aralarında yılda bir yönetimi değiştiriyorlar. Halkı icraya vermekle tehdit ediyorlar. Defalarca yönetime şikâyete bulundum. Aldığım cevap ise 'kiracılar aidatları vermiyor' oldu." ifadelerini kullandı.

Sitedeki hırsızlık, sokak köpeklerinin çevreye saçtığı tehlike ve ulaşım alanındaki aksaklıkları aktaran Hediye Demir, "Site içi ve binalardaki çöplerden rahatsız oluyoruz. Kırık içki şişeleri çocuklarımızın ayaklarına batıyor. Her ay kapıcı aidatı ödememize rağmen kapıcı yok. Site içerisinde hırsızlık olayları çok oluyor. Su saatleri ve enerji hatları çalınıyor. Site içindeki başı boş köpeklerden dolayı çocuklarımızı dışarıya çıkamıyoruz. Köpekleri barınaklara götürmelerini istiyoruz. Ulaşım sıkıntısını da yaşıyoruz. Akşamları otobüs site içine giriyor, gündüz girmiyor. Yaklaşık bir kilometre yürüyüp durakta otobüs bekliyoruz. Biz burada kendimizi sahipsiz hissediyoruz. Yetkililerin el atmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"SARHOŞLAR KAPIMIZI TEKMELİYOR"

Sosyal konutlarda yaşanan ahlaksızlardan mustarip olduklarını ifade eden Dilara Bero, "Buralar son zamanlarda hiç çekilmez duruma gelmiş. Uygunsuz evler çok kullanılıyor ve biz bundan şikayetçiyiz. Gece yarıları sarhoşlar kapımızı tekmeliyor, sürekli hırsızlık olayları oluyor ve can güvenliğimiz yok. Taciz olaylarından dolayı çocuklarımızı dışarıya çıkaramıyoruz. Çocuklarımla beraber yürüyüş yapmak için dışarıya çıkacağız, içki ve alkol şişelerinden dolayı çocuklarımız yürüyemiyor. Burada çocuklarımız için güzel bir gelecek kuramıyoruz." diye belirtti.

Söz konusu rahatsızlıklardan şikayetçi olduklarını fakat ilgilenenin olmadığına dikkati çeken Berro, "Hırsızlık olaylarını önlemeleri için MOBESE kameraları kursun. Şehir içi ulaşım sıkıntımız var. Duraklar bizden uzak yerlerde. Yarım saat yol yürümek zorunda kalıyoruz. Yetkililerin el atmasını istiyoruz." dedi.

Konutların kiraya verilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getiren Ramazan Özgür, "Buradaki evlerin bekarlara kiraya verilmesini istemiyoruz. Taciz vakaları sürekli olduğu için 10 yaşındaki kızımı dışarıya çıkartmaktan korkuyorum. Polisleri arıyoruz gelen kimse yok. Yetkililer gerekeni yapsın." ifadelerini kullandı.

"BURALAR RESMEN FUHUŞ YUVASINA DÖNMÜŞ, SOKAKTAN GEÇEMİYORUZ"

Sosyal konutla bölgesindeki gayri ahlaki durumların önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Hividar Yıldırım, "Evlerin bekar insanlara kiraya verilmesini istemiyoruz. Buralar resmen fuhuş yuvasına dönmüş. Ben öğrenciyim. Başka biri beni yolda görse kötü gözle bakar. Buralar fuhuş yuvasına döndüğü için bir genç kız yolda geçerse onlara bakıyorlar. MOBESE kameralarını takılması ve polislerin sürekli devriye atmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Site yönetiminin, konutların kiraya verilmesi veya satılmasının yasak olduğunu hatırlatmasına rağmen bu tür işlemlerin sıklıkla yaşandığına dikkat çeken Davut Taş, site ve çevresindeki eksiklikleri şu ifadeler ile dile getirdi:

"Hiçbir yetkili buraya gelip sorun ve sıkıntılarımızı dinlemiyor. Konutların bodrum katlarında ilaçlama yok, hizmet göremiyoruz. Bütün konutlara gitseniz bir kapıcı bulamazsınız. Gece yarısından sonra burada aklın dahi alamayacağı şeyler oluyor, can güvenliğimiz yok. Sosyal konutlarda MOBESE kameralarının kurulması şart. Dükkanların kameraları olduğu halde soyuyorlar."

"ETRAFTAKİ BAŞI BOŞ KÖPEKLERDEN ÇOCUKLARIMIZ DIŞARI ÇIKAMIYOR"

Site sakinlerinden Mehmet Duman ise "Burada sorunlarımız bitmek bilmiyor. Sosyal konutlara belediye otobüsü girmiyor. Cadde ve sokaklar çöp dolmuş. Etrafta başı boş köpeklerden çocuklar dışarı çıkamıyor. Burada muhtar yok, her gün hırsızlık oluyor. Fuhuş var, uyuşturucu kullanan var. Yetkililerden sıkıntılarımızın giderilmesini istiyoruz." diye belirtti.

Yetkililere seslenen Mehmet Emin Olukeser, "Valimize ve Kaymakamımıza sesleniyorum. Sosyal konutlarda sorunlarımız bitmek bilmiyor. Gençlerimiz esrara, eroine ve kristaller kullanmaya başlamış. Hırsızlık üst safhaya gelmiş. Yönetim bizden ücret talep ediyor fakat yaptığı hizmet yok. Burada bir aileyiz, ahlaksızlıkların olmasını istemiyoruz. Yetkililerin en kısa zamanda buraya el atmasını istiyoruz." dedi.

İDDİALARA İLİŞKİN SİTE YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA

TOKİ sakinlerinin iddialarına ilişkin site yönetimiyle yapılan görüşmede, yönetimin her yıl değiştiği yönündeki iddialara açıklık getirilerek "Mevcut yönetim olarak 2015 yılında Valilik bünyesinde yönetimi teslim aldık. Firmalar ise her yıl yapılan açık ihale usülü ile hazırlanan sözleşme doğrultusunda işbaşı yaparlar. Memnuniyet çerçevesinde 2 ve 3'üncü yıllarda da devam edebilirler. 2015 yılından bugüne kadar mevcut firmayla beraber 3 firma ile çalışmaktayız. Yani her yıl firma değişmesi iddiası asılsızdır." denildi.

Yaklaşık 5 yıldır kapıcı olmayışı iddialarının da asılsız olduğunun belirtildiği açıklamada, "1 Temmuz günü 6-7 kapıcı personelimizin sözleşmelerinin bitmesi dolayısıyla işlerine son verildi. Tekrardan anlaşma sağlandığı takdirde eylül ayı itibariyle aynı personellerle çalışmalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. Sonuç itibariyle söz konusu kapıcıların olmayışı 5 yıl değil 2 aylık bir süreçtir." ifadeleri kullanıldı.

"AİDATLAR ÖDENMEDİĞİNDEN YETERİ HİZMET VERİLEMİYOR"

İddialarda yer alan 200 TL'lik çevre düzenlemesi ücretinin 2019 yılında valilik tarafından bir seferliğine mahsus talep edildiğini ve bunun da tahsil edilemediğine dikkat çekilen açıklamada, "Söz konusu 200 TL, bina ve çevresindeki mevcut sorunların giderilmesi hususunda valilik kararınca talep edilmiş bir tutardır. Nitekim bu tutar aradan 6 yıl geçmesine rağmen konut sakinlerinden tahsil edilemedi. Diğer sitelerde olduğu gibi sitemizde de vaktinde ödenmeyen aidat ödemeleri için devlet tarafından yönetime icra takip hakkı tanınmaktadır. Bu yönde site sakinlerine tebligat bildirimleri yapılmaktadır." denildi.

Site sakinlerinden tahsil edilmek istenen 60 TL'lik aidatların tahsil edilememesiyle beraber ihtiyaçların karşılanmasında yetersiz kaldığını belirten site yönetimi, söz konusu aidatların ödenme oranının yüzde 15'lerde olduğunu savunarak geri kalan yüzde 85'lik kesimden herhangi bir ücret alamadıklarına dikkati çekti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi