Şüpheli balık ölümleri

Dicle Nehri'nde binlerce ölü balık kıyaya vururken, Ilısu Barajı bölgesinde de bsalık ölümlerinin yaşanması, bölge halkını tedirgin etti.

Haberler 24.04.2021 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil ilçesinde, Dicle Nehrinde çok sayda ölü balk, kyaya vurdu. UNESCOnun Dünya Kültür Miras listesine girebilmek için gerekli 10 kriterden 9unu yerine getirmesine ramen, hükümet düzeyinde bavuru yaplmad için listeye giremeyen Hasankeyf, geçtiimiz yl yapm tamamlanan Ilsu Barajnn sular altnda kald. Ancak, barajda yaanan balk ölümleri, bölge halkn tedirgin etti.

DCLE NEHR KIYISI

Bismil ilçesine bal krsal Sarlar Mahallesinden geçen Dicle Nehrinde dün öle saatlerinde yüzlerce ölü balk kyaya vurdu. Ölü balklar mahallelide endieye neden oldu. Saynn artmasndan endie eden mahalleli, yetkililerden balk ölümlerinin incelenmesini istedi.

ILISU BARAJ BÖLGES

Öte yandan, Ilsu Baraj havzasnda geçtiimiz ekim aynda sularn kontrollü çekilmesi nedeniyle, binlerce balk öldü. u sralar barajdaki su seviyesi, yeniden yükselirken bu defa da kirlilik ortaya çkt. Bu yl, neredeyse petrol rengini andran barajda balk ölümleri yine balad.

Yavru balklarn yan sra, özellikle Dicle Nehrinde yaayan balk türlerinden olan yayn balklarnn baraj havzasnda ölmesi bölge insanlarn rahatsz etti. Barajn Hasankeyf mevkiinde görülmeye balanan balklarn ölüm nedeni ile ilgili yetkili birimlerin inceleme yapmasn isteyen yöredeki çobanlardan Eyüp Aalday,unlar söyledi:

Barajda gözle görülür bir kirlilik var. Geçen yl yüzbinlerce balk, su çekildii için ölmütü. Bu sene sular yükselirken balklar ölüyor. Geçen yldan farkl olarak, bu yl yayn balklar da ölmeye balad. Scaklktan m, oksijensizlikten mi, yoksa bir atk m? Biz bilemiyoruz. Yetkililerin gelip bu durumu incelemesini istiyoruz. Eski Hasankeyf yerlekesi ile yeni yerlekenin kylarnda her on metrede ölü balklarla karlayoruz. Her yl bu olmak zorunda m? Özellikle de balklarn yavrulama döneminde olmas, insan üphelendiriyor. Baraj suyunu kullanan çobanlar var. Ayn sudan keçi ve koyunlar da içiyor. Baraj sahasnn ky kenarlarna domuz, tilki gibi yabani hayvanlar gelerek su içiyor. Bu balklar aç olan hayvanlar yerse onlar da zehirlenip ölebilir. Bunu nedeninin bir an önce aratrlmasn istiyoruz.

Ana Sayfaya Git