Şüpheli balık ölümleri

Dicle Nehri'nde binlerce ölü balık kıyaya vururken, Ilısu Barajı bölgesinde de bsalık ölümlerinin yaşanması, bölge halkını tedirgin etti.

Şüpheli balık ölümleri

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, Dicle Nehri´nde çok sayıda ölü balık, kıyaya vurdu. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine girebilmek için gerekli 10 kriterden 9'unu yerine getirmesine rağmen, hükümet düzeyinde başvuru yapılmadığı için listeye giremeyen Hasankeyf, geçtiğimiz yıl yapımı tamamlanan Ilısu Barajı’nın suları altında kaldı. Ancak, barajda yaşanan balık ölümleri, bölge halkını tedirgin etti.

DİCLE NEHRİ KIYISI

Bismil ilçesine bağlı kırsal Sarılar Mahallesi'nden geçen Dicle Nehri'nde dün öğle saatlerinde yüzlerce ölü balık kıyaya vurdu. Ölü balıklar mahallelide endişeye neden oldu. Sayının artmasından endişe eden mahalleli, yetkililerden balık ölümlerinin incelenmesini istedi.

 ILISU BARAJ BÖLGESİ

Öte yandan, Ilısu Baraj havzasında geçtiğimiz ekim ayında suların kontrollü çekilmesi nedeniyle, binlerce balık öldü. Şu sıralar barajdaki su seviyesi, yeniden yükselirken bu defa da kirlilik ortaya çıktı. Bu yıl, neredeyse petrol rengini andıran barajda balık ölümleri yine başladı.

Yavru balıkların yanı sıra, özellikle Dicle Nehri'nde yaşayan balık türlerinden olan yayın balıklarının baraj havzasında ölmesi bölge insanlarını rahatsız etti. Barajın Hasankeyf mevkiinde görülmeye başlanan balıkların ölüm nedeni ile ilgili yetkili birimlerin inceleme yapmasını isteyen yöredeki çobanlardan Eyüp Ağalday,şunları söyledi:

“Barajda gözle görülür bir kirlilik var. Geçen yıl yüzbinlerce balık, su çekildiği için ölmüştü. Bu sene sular yükselirken balıklar ölüyor. Geçen yıldan farklı olarak, bu yıl yayın balıkları da ölmeye başladı. Sıcaklıktan mı, oksijensizlikten mi, yoksa bir atık mı? Biz bilemiyoruz. Yetkililerin gelip bu durumu incelemesini istiyoruz. Eski Hasankeyf yerleşkesi ile yeni yerleşkenin kıyılarında her on metrede ölü balıklarla karşılaşıyoruz. Her yıl bu olmak zorunda mı? Özellikle de balıkların yavrulama döneminde olması, insanı şüphelendiriyor. Baraj suyunu kullanan çobanlar var. Aynı sudan keçi ve koyunlar da içiyor. Baraj sahasının kıyı kenarlarına domuz, tilki gibi yabani hayvanlar gelerek su içiyor. Bu balıkları aç olan hayvanlar yerse onlar da zehirlenip ölebilir. Bunu nedeninin bir an önce araştırılmasını istiyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz