Taciziyi Öğrenciler Yanlış Algılamış Mı?

Cinsel istismar sanığı öğretmene beraat gerekçesi; Öğrenciler yanlış algılamış olabilir

Haberler 29.01.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRn Lice ilçesinde, 2016 ylnda, 13 yandaki 6 kz örenciye cinsel istismarda bulunduu iddiasyla gözaltna alnp adli kontrol artyla serbest braklan, hakknda 72 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açlan öretmen F.Ö.nün beraatine karar veren mahkeme, gerekçeli kararn açklad. Kararda, sank F.Ö.nün eylemlerinin örenciler tarafndan yanl alglanabilecek davranlar ve fiziki temaslar olduu, sann söz konusu eylemleri cinsel nedenle yaptna dair delil bulunmad ifade edildi.

Licede bir okulda Fen ve Teknoloji öretmeni olan F.Ö. (37), 13 yandaki 6 kz örenciye cinsel istismarda bulunduu iddiasyla 30 Mart 2016 günü gözaltna alnd. Örencilerin olay rehber öretmene anlatmas üzerine gözaltna alnan F.Ö.. çkarld Sulh Ceza Hakimliince adli kontrol artyla serbest brakld. Örencilerden iftira attklar gerekçesiyle ikayetçi olan ve baka bir ile tayin edilen F.Ö. hakknda, 6 kz örenciye kar çocuun cinsel istismar suçunu iledii iddiasyla 72 yla kadar hapis istemiyle dava açld. üphelinin 2014-16 yllarnda ders srasnda cinsel arzularn tatmin etmek için birden fazla kez örencilere dokunduu, elbiselerinin içine elini soktuu ve sarld belirtilen iddianamede, madurlarn cinsel istismar doruladklar ifade edildi.

SAVCI CEZALANDIRILMASINI, BAKANLIK TUTUKLANMASINI STED

ddianamenin kabulünün ardndan F.Ö.nün yarglanmas Diyarbakr 6nc Ar Ceza Mahkemesinde yapld. Durumaya Adanadan SEGBS sistemi ile katlan sank F.Ö., suçlamalar reddederek, kendisinin madur olduunu söyledi. Madur çocuklarn olay ilk anlattklar kadn öretmen F.K. ise, durumada tank olarak verdii ifadede, F.Ö.nün daha önce birkaç kez kendisine de dokunduunu belirtti.

4 Ekim 2016 günü yaplan durumada ara karar açklayan mahkeme, sank hakknda uygulanan adli kontrol tedbirinin de kaldrlmasna hükmetti. Bunun üzerine harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl, müdahil olduu davada sank F.Ö.nün tutuklanmasn istedi. 2017 ylnn ubat aynda esas hakknda görüünü açklayan savc, madurlarn yarglama srasnda istikrarl beyanlarda bulunduunu ve tank olarak dinlenen öretmenlerin ifadelerinin dikkate alnmas gerektiini belirterek, sank F.Ö.nün 6 örenciye kar çocuun cinsel istismar suçundan 27 yldan 72 yla kadar hapisle cezalandrlmasn istedi.

BERAAT KARARI

Kararn açklayan mahkeme, sank F.Ö.nün suçu ilediini gösterir somut delil bulunmamas nedeniyle beraatine hükmetti. Gözaltnda kald süre nedeniyle maddi ve manevi zararn devletten isteyebileceini sana bildiren mahkeme, 3 bin 960 lira avukatlk ücretinin de hazineden alnarak F.Ö.ye verilmesine karar verdi.

YANLI ALGILANABLECEK DAVRANILAR VE FZK TEMASLAR

Gerekçeli kararn açklayan mahkeme, ceza muhakemesinin temel prensiplerinden birinin üpheden sank yararlanr ilkesi olduunu belirterek, madur beyanlarnda geçen eylemlerin örenciler tarafndan yanl alglanabilecek davranlar ve fiziki temaslar olduunu kaydetti. Sann belirtilen eylemleri cinsel amaçla yaptna dair somut maddi delil bulunmad kaydedilen kararda, bu iddialar dorulayacak nitelikte yeterli bilgi, belge ve kant olmad ifade edildi. Tank olarak ifade veren bir örencinin, madurlarn öretmene iftira attn söyledii belirtilen kararda, baz tank ifadelerinin sann lehine olduu kaydedildi. Madur örencilerin ayn snf örencisi olup, grup halinde hareket ettikleri belirtilen kararda, Daha önce de snf düzeni ve dersler ile ilgili sorunlar yaadklarnn dier tank öretmen beyanlar ile de sabit olduu, madur beyanlar dnda atl suçlar ispatlayacak somut delil olmad, madur beyanlarnda belirtilen davranlarn da belirtildii gibi yanl alglanabilecek ve cinsel amaçl olduu ispat edilemeyen eylemler olduu göz önüne alnarak beraat karar verilmitir denildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl, sank F.Ö.nün beraat ettirilmesinin yasaya aykr olduunu belirterek, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine istinaf bavurusu yapt.

Ana Sayfaya Git