Tarihi Şeytan Köprüsü'ne asfalt döktüler

VAN'ın Muradiye ilçesindeki 19'uncu yüzyılda inşa edilen tarihi Şeytan Köprüsü üzerine asfalt döküldü. ÇEKÜL Vakfı Van Gölü Havzası Bölge Koordinatörü Dr. Mimar Şahabettin Öztürk, "Orijinalde moloz taş kaplama olması gerekirken, asfalt bu ilgili yasaya aykırıdır. Bu yanlış uygulamanın ilgili kurum tarafından sökülerek orijinal hale dönüştürülmesinin gerekli olduğu kanaatindeyim" dedi.

Haberler 06.09.2018 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muradiye lçesinde 19. yüzylda Mahi çaynn üzerine yaplan Bend-i eytan Köprüsü, baz köylerle ulam salyor. Yerden 17-18 metre yüksekliindeki 15,5 metre uzunluunda, 3 metre geniliindeki köprü, sahip olduu doal güzellii ile Vann önemli bir tarihi miraslar arasnda yer alyor.

Tarihi köprü üzerine ksa süre önce asfalt döküldü. Konuyla ilgili açklama yapan çEKÜL Vakf Van Gölü Havzas Bölge Koordinatörü Dr. Mimar ahabettin Öztürk, tarihi yaplarn önemine deinerek, bu tür yaplara zarar verilmemesi için giri ve çklara yüksek tonajl araçlarn geçiini önlemek için tabela konulmas gerektiini söyledi. Bu tür yaplarn kültür varl niteliinde olduunu belirten Öztürk öyle konutu:

Bunu kim yaparsa yapsn bu yasal anlamda suçtur. Tarihi yaplarn mimari dokusuna uygun ve 2863 sayl Kültür Varlklarn Koruma Kanununun yapsna uygun uygulama yaplmas gerekir. Asfalttan görsel olarak kaçnmak gerekir. Oirjinalde moloz ta kaplama olmas gerekirken, asfalt bu ilgili yasaya aykrdr. Bu tarihi yaplar, önemli yaplardr. Kültür varl niteliinde yaplardr. Gelecek kuaklara braklmas çok önemlidir.

ACLEN DÜZELTLMES GEREKR

Bu tür yaplarda ve çevresinde herhangi bir onarm yapldnda ilgili kurumlardan yasal izin alnmas gerektiini belirten Öztürk, Yaplan uygulama, ben iyi niyetli bir çalma olduu kanaatinde olmakla birlikte bilgi eksikliinden yaplan bir hata, bir yanllk olduu kanaatindeyim. Bunun acilen düzeltilmesi gerekir. Biz bunun onarmn gerçekletirirken de ilgili kurumlara gerekli bilgilerde bulunduk. Bu yanl uygulamann ilgili kurum tarafndan sökülerek orijinal hale dönütürülmesinin gerekli olduu kanaatindeyim. Yoksa tarihi yapmzn özellikle döemesindeki mimari yapsna aykr bir çalmadr diye konutu.

Ana Sayfaya Git