Taşerona kadro son durum müjdesi 2017 'Çalışma Takvimi Belli Değil'

Taşerona kadro'da son durum her geçen gün belirsizliğini korumaya devam ediyor. Seçim vaadi olarak taşerona kadro konusunda gözler sürekli olarak Bakan Müezzinoğlu'na çevrilmişken, Bakan Müezzinoğlu, çalışmaların sürekli olarak devam ettiği açıklamasını da gün gün yapmakta. İşte son durum

Haberler 28.05.2017 - 14:33 Son Güncelleme : 29.05.2017 - 17:26

Taerona kadro’da son durum her geçen gün belirsizliini korumaya devam ediyor. Seçim vaadi olarak taerona kadro konusunda gözler sürekli olarak Bakan Müezzinolu’na çevrilmiken, Çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Mehmet Müezzinolu, çalmalarn sürekli olarak devam ettii açklamasn da gün gün yaakta. 1 yl akn süredir taerona kadro verilmesi gündemi, kamu kurum ve kurulularnda taeron olarak çalan bireyi meraklandrmakta iken, taerona kadro kurallar da bir o kadar konuulmakta. yl snr, ya snr sadece bnlardan bir kaç olmakt iken ite taerona kadro da son durum gelimeleri ve açklamalar detaylar...

TAERONA KADRO SON DAKKA DURUM

Çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Müezzinolu, kdem tazminatyla ilgili hazrlanan düzenlemenin, yarn Bakanlar Kurulu’na sunulacan açklad. Kanal 7 televizyonunda, kdem tazminatna ilikin açklamalarda bulunan Müezzinolu, u anda 13 milyon çalanmzn yüzde 80’inden fazlas kdem tazminatyla ilgili maduriyet yayor. Kdem tazminatn alamyor. Yüzde 15 civarndaki bir rakam, kdem tazminatndan istifade ediyor. Haklar korunabiliyor ve o haklarn alabiliyor. Yüzde 5-6’lk bir oran da mahkemeler veya kazanmlarn ksmi de olsa alabilen bir kitle var. Dolaysyla yüzde 80’inin madur olduu bir yapnn daha fazla sürdürülmesi çok mümkün deil, doru da deil diye konutu.

 TAKBN BZ YAPACAIZ, FON OLUACAK

Kdem tazminatnn, çalann hakk olduunu vurgulayan Müezzinolu, Bir çalann hakk, hak olarak korunmal. Güvencede olmal. Niye? u anda çalann hakk, iverenin kasasnda birikiyor. Peki 5, 10, 15 yl sonra biriken o hak, kasada hakikaten duruyor mu? Dolaysyla güvence de yeni bir yasal yap. veren ay sonu primini bize nasl ödüyorsa vergilerini nasl vergi dairesine ödüyorsa burada da içinin hakkn içiyle ilgili bir yapya ödeyecek ay sonu. Bunun da takibini biz yapacaz. Fon oluacak. Ki 10 yln, 15 yln, 20 yln getirdii avantajlar effaf olarak görecek. Koullarna göre onu nasl yöneteceinin kararn kendisi verecek dedi.

KATKILARA, ELETRLERE GÖRE SON EKLYLE MECLS’E GTMEYE GAYRET EDECEZ

Kdem tazminatyla ilgili oluturulmas planlanan fona ilikin bilgi veren Bakan Müezzinolu, unlar söyledi: Bir de öyle bir fon olmal ki ’2 yl, 5 yl, 10 yl sonra bu fon, iflas etti’ noktasnda olmamal. lgili bakanlklarla teknik heyetlerle çalmalar tamamladk. Siyasi ve teknik çalmalar tamamladk. nallah, yarn hükümetimize sunacaz. Hükümetimizin de Babakan’mzn da kanaatlerini aldktan sonra araziye, sahaya çkacaz. Sendikalarmz, iverenlerimiz var. Paydalarmzn görülerini de alacaz, çünkü biz u anda çalan kesime, çaltran kesime hangi önerileri götürerek bir yasal düzenleme yapyoruz? Onlarn katklar, eletirileri, önerilerine göre son ekliyle Meclis’e gitmeye gayret edeceiz, onun için henüz bandayz diyorum

’TAERON ÇLERE KADRO’ AÇIKLAMASI: ÇALIMA TAKVMN BELRLEMEDK

Taeron içilere kadro çalmas konusuna da deinen Bakan Müezzinolu, u anda onunla ilgili hükümetimizin çalma takvimini belirlemedik. nallah onunla ilgili de bir çalma takvimini Sayn Babakan’mz verdii zaman ilgili Maliye, Ekonomi, Çalma bakanlklar olarak bir çalmay gündemimize alaca ama u anda daha henüz gündemimize alm deiliz dedi.

DÜZENLEME NELER ÇERYOR?

Kdem tazminatnda üzerinde uzun süredir çallan model, çalann kdem tazminat hakknn her ay banka hesabna iveren tarafndan yatrlmasna dayanyor. Çalan ise, belli sürelerden önce bu paray çekme hakkna sahip olmayacak. Bu süreler içinse 15 yla kadar uzanan rakamlar telaffuz ediliyor. u anda kdem tazmiat, her yl için bir brüt maaa denk düüyor. Yeni sistemde bu hakkn korunabilmesi için, her ay maan yüzde 8.3’ü düzeyinde bir katk paynn kdem tazminat hesabna yatrlmas gerekiyor.

ÖDEMELER KAMU TAKP EDECEK

Hükümetten yaplan açklamalarda, yeni sisteme kamunun da belli bir miktarda her ay katk yapaca açklanmt. verenin ödemeleri yapmamas durumunda ne olaca da geçmite tartlmt. Çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Müezzinolu ise, ödemeleri bizzat kamunun takip edeceini söylemiti.

ÜÇ HAK VERLECEK

Çalma hayatna yeni girecek olanlar, kdem tazminatnda yeni modeli seçmek zorunda olacak. Mevcut çalanlara ise 3 hak sunulacak. Bu haklar eski sistemde kalma, ivereniyle anlaarak birikimlerini yeni sisteme tama ve eski haklarn alarak yeni sisteme geçme olarak sralanyor.

1 MAYIS’TA KONUULMUTU

 1 Mays Emek ve Dayanma Günü kutlamalarn her yl Türkiye’nin deiik illerinde düzenleyen Hak- Konfederasyonu, bu ylki kutlamalarn Erzurum’da yapt. Meydandaki törende sayg duruu, stiklal Mar’nn ardndan Kuran- Kerim okundu ve Büyükehir Belediyesine ait Mehteran Bölüü’nü gösteri yapt.

‘Canmz yakyor’

Terönde konuan Salk Bakan Recep Akda, “Sizler elinizin emeiyle, alnnz teriyle, çoluk çocuunuzun ailenizin helal nafakasn kazanrken, bu ülkenin ne zaman ihtiyac oldusa her zaman dorunun yannda durdunuz. Her zaman dimdik bir ekilde hakkn adaletin yannda durdunuz. Burada sizlerin ortaya koyduu bütün pankartlar gördüm. Taerona kadro diyorsunuz. Mesajlarnz alnmtr. Erzurum’dan aldm mesaj Bakanlar Kurulu’na, Babakanmza götüreceim” dedi.

Bakann ardndan kürsüye gelen Hak- Konfederasyonu Genel Bakan Mahmut Arslan, “nsanca yaamak için, evine ekmek götürebilmek için, namerde muhtaç olmamak için iyerlerinde en ar artlarda çalrken hayatlarnn baharnda i kazalarnda kaybettiimiz emekçi kardelerimizi rahmetle, minnetle anyoruz. Bu ülkenin çalanlar, üretenleri, emeiyle geçinenleri olarak pek çok sorunumuz var. 

Taeron içilere kamuda içi kadrosu istiyoruz. Geçici ve mevsimlik içilerin sorunlar acilen çözülsün istiyoruz. Emein ve emekçilerin önündeki bütün engellerin kalkmasn, örgütlenmenin önünün bir an önce açlmasn istiyoruz. Kdem tazminat sorunumuz var. Canmz yakan i kazalar var. Onun için alanlardayz, onun için Erzurum’dayz, tüm Türkiye’deyiz. Erzurum’dan bir kez daha haykryoruz” dedi. enlik havasnda geçen kutlamalar olaysz sona erdi. 

REFERANDUM LE DEV ADIM

Taeron içiye kadro konusunda son dakika açklamalar yaplmaya devam ediyor. Taeron içinin yakndan takip ettii kadro konusunda, Çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Mehmet Müezzinolu, katld bir programda canl yaynda açklamalarda bulundu. Bakan Müezzinolu, “Referandumda Evet çkmas ile birlikte Türkiye yeni bir döneme girdi. Bundan sonra daha istikrarl, daha güvenli bir sistemin arefesindeyiz. Parlamentoda gerekli alt düzenlemeleri yaplacak. 2017 nisan öncesi neyse 2019 3 Kasm’a kadar aynen devam edecek. Önümüzdeki iki yla yakn zaman güçlü icraat dönemi olmas gerekiyor. Milletin de hükümetten bekledii bu. Parlamentoda yeterli destei olan bir hükümet var. Vatanda da icraat bekliyor. Erken seçime ihtiyaç yok. sizlik konusunda da çalmalarmz devam ediyor. Haziran sonu 1 milyonu hedefliyorduk mays ortalarnda bu rakam geçeceimizi görüyorum. Emeklilerin promosyon ödemelerinin yüzde 75’i tamamland. 3 milyar 200 milyon gibi bir rakam ödendi.” dedi. Taeron içiye kadro konusunda da Bakan Müezzinolu, Çalmalar olgunlatrdktan sonra hükümete göndereceiz. Önümüzdeki aylarn konusu. Haftaya pazartesi Bakanlar Kurulu yapldnda çözüm takvimi belirlendikten sonra biz de o takvime göre çalmalar ekillendireceiz açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git