Teknoloji kullanımı 2 yaşına kadar düştü

Psikologdan ailelere uyarı “Çocukları teknoloji bağımlılığından uzak tutmak için aileler teknolojiden uzak durmalı”

Haberler 27.01.2018 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede ve dünyada yeni bir sorun olan teknoloji bamll konusunda yeni plan ve programlar yaplmaya baland. Sorunun büyüklüüne dikkat çeken ve teknoloji kullanmnn 2 yana kadar dütüünü belirten uzmanlar, ar teknoloji kullanmnn çocuklarn gerçek dünya ile hayal dünyasn ayrt etmede sorunlar yaamasna neden olduunu ifade etti. Ailenin çocuk için rol model tekil ettiini vurgulayan uzmanlar, çocuu teknolojiden uzak tutmak için öncelikle ailenin teknolojiden uzak durmas gerektiini belirtti.

Son 10 yl içerisinde bamllkla mücadele modülleri arasna teknoloji bamll modülünü de eklediklerini anlatan Yeilay ube Bakan Yahya Öger, 1920den beri bamllklarla mücadele eden Yeilay, son 10 yldr bamllk periyotlar içerisine teknoloji bamll modülüne de alarak mücadelesine devam ediyor. Teknoloji bamll maalesef dünyada hzl bir ekilde bir hastalk haline gelmeye balad ve Türkiyede teknoloji kullanm ya maalesef 2 yana kadar dütü. 2 yandaki çocuklar çok rahatlkla akll telefonlar, tabletleri ya da bilgisayarlar kullanabiliyorlar. Bu anlamda biz medya okuryazarl noktasnda teknolojiyi kullanmada yerinde ve zamannda teknoloji kullanmann faydal olduunu ama bunun dnda kontrol d ve çocuklarda teknoloji kullanmnn hem fiziksel hem ruhsal oldukça büyük zararlara yol açtn inanyoruz dedi.

0-3 YA GRUBU TEKNOLOJ KULLANMAMALI

Teknoloji bamll modülünü okul öncesine kadar indirdiklerinin belirten Öger, Bizim uanda okul öncesi modülümüzde 4-6 ya grubunda teknoloji bamll ve salkl yaam modülü var. Yeilay olarak 0-3 ya grubu arasnda teknolojinin hiç kullanlmamas noktasna gidilmesini istiyoruz. 0-3 ya noktasndaki çocuklara siz yemek yedirirken ya da onlar susturmaya çalrken ne olur ellerine tablet, bilgisayar, akll telefon vermeyin. çünkü karnzda ilerleyen zamanlarda obez olarak ya da tamamyla içine kapank bir birey çkarsa amayn diyoruz. Bunun dnda 3-6 ya grubunda günde ortalama 20 dakikalk bir teknoloji kullanm noktasna gidilmesini istiyoruz. 6-9 ya arasndaki gençlere 40 dakikaya yakn bir teknoloji kullanm günde bu olmas lazm. Ergenlerde de ortalama 1 saat 10 dakika veya 20 dakika bir teknoloji kullanm süresinin kendilerine faydal olacan tahmin ediyoruz diye konutu.

ALE ROL MODELDR

çocuk Hastalklar Hastanesinde görevli Uzman Psikolog Sadk Sun, teknoloji ile çok uraan çocuklarda belli bir süre sonra robotik bir durumun ortaya çktn ifade etti. Sun, unlar söyledi:

Öncelikle çocuklarn telefonla durdurmaya, susturmaya çalan ailelerin de aslnda bir ekilde teknolojiye bamldr. Telefon veya tabletle çok sk uraan, onlara fazla zaman ayran çocuklara baktmzda çocuklarla robotik bir durum ortaya çkyor. O çocuklarda merhamet duygular eksik oluyor. Göz konta kurmakta güçlük yayorlar. Bunun dnda dierini anlama noktasnda skntlar yaayabiliyorlar. letiim kurmakta, kendi akranlaryla sosyal giriim kurmakta zorlanyorlar. Bir nevi gittikçe gerçek dünyadan syrlp sanal dünyada kendilerini mutlu edecek durumlar ortaya çkartmaya balyorlar. çocuun hayatnda biz elektronik cihazlar çkaracaksak çocuklara daha mutlu olabilecekleri, daha yaanlabilir, elenebilecekleri bir durum ortaya koymamz gerekiyor. Ama bunu yapmak son zamanlarda gerçekten zorlat. çünkü aileler özellikle belli bir yatan sonraki çocuklarda teknoloji bamll artmaya baladysa da belli bir ya grubunun üzerindeki aileler ve bireylerde de teknoloji bamll artmaya balad. Aileler çocuklar için rol modeldir. Aile eer teknolojik cihazlarla oynuyorsa, urayorsa çocuun da oynamamasn beklemek gerçekten yanltc olabilir.

Ana Sayfaya Git