Toplu taşımaya yeni düzenleme: Sınırlama kaldırıldı

İçişleri Bakanlığı, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında uygulanan toplu taşıma ve şehirler arası yolcu taşımacılığındaki kapasitenin yarısı kadar yolcu taşıma sınırlamasını kaldırdı. Bakanlık, 81 il valiliği ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'na konu hakkında yeni bir genelge gönderdi.

Haberler 02.06.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ehiriçi ve ahirleraras Yolcu Tamacl konulu genelgeye göre ehir içi çalan toplu tama araçlarnda ve personel servislerinde araç ruhsatnda belirtilen yolcu tama kapasitesinin yüzde 50si orannda yolcu kabul edilecei yönündeki talimatn yürürlükten kaldrlmasna karar verildi.

çileri Bakanl genelgesinde, toplu tamadaki oturma düzeni için yüzde 50 kapasite kullanm zorunluluu kaldrlrken araçlarn cinsine ve younluuna göre ayakta ne kadar yolcu alacaklarna ilikin karar il ve ilçe hfzsshha kurullarna brakld.

TOPLU TAIMADA SINIR KALDIRILDI

çileri Bakanl genelgesinde konu hakknda u ifadeler yer ald:

a) lgi (a) Genelgemiz ile tüm ehir içi çalan toplu tama araçlarnda ve personel servislerinde araç ruhsatnda belirtilen yolcu tama kapasitesinin yüzde 50si orannda yolcu kabul edilecei yönündeki talimatmzn yürürlükten kaldrlmas,

b) ehiriçi ve ehirleraras yolcu tamaclnda uygulamann Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu tarafndan hazrlanan ekte gönderilen rehberler dorultusunda gerçekletirilmesi,

BAKANLIK GENELGESNE GÖRE

c) Ek1deki Kent çi Ulam Araçlar (Minibüsler, Dolmular, Halk Otobüsleri, Belediye Otobüsleri ve Dierleri) ile lgili Alnmas Gereken Önlemlerin 14.2Yolcular çin Alnmas Gereken Önlemler balkl ksmnn 4 üncü fkrasnn Araçlara koltuk says kadar müteri alnabilir, ayakta yolcu alnmamaldr. Karlkl dörtlü koltuklarn iki koltuu kullanlmal, yüz yüze gelinmeyecek ekilde çapraz olarak oturulmaldr. Farkl özellii veya nitelii olan dier araçlarda oturma kurallar ve sosyal mesafeye göre düzenleme yaplmaldr. hükmünün uygulanmas kapsamnda madde metnindeki Farkl özellii veya nitelii olan dier araçlarda oturma kurallar ve sosyal mesafeye göre düzenleme yaplmaldr. istisnasna ilikin uygulamann ise il/ilçelerdeki toplu tama hatlarnn nitelii (metro, metrobüs, tramvay vb.), toplu tama için kullanlan araçlarnn nitelii (ayakta ve oturarak yolcu tama kapasiteleri), ayakta yolcu tamaya uygun araçlarn toplam tamadaki oran ve benzeri hususlar göz önünde bulundurularak ayakta yolcu tanp tanamayaca, ayakta yolcu tama arlkl toplu tama araçlarnda (metro, metrobüs, körüklü otobüs vb.) güvenli mesafe kurallarna uymak koulu hangi oranda/sayda ayakta yolcu alnabileceinin l ve lçe Hfzsshha Kurullarnca alnacak kararlar ve konulacak kurallar dorultusunda belirlenmesi hususlarna ilikin Vali/Kaymakamlarca Umumi Hfzsshha Kanununu 27. ve 72. maddeleri uyarnca gerekli kararlarn ivedilikle alnmas, uygulamada herhangi bir aksakla meydan verilmemesi ve maduriyete neden olunmamas, alnan kararlara uymayan vatandalara Umumi Hfzshha Kanunun ilgili maddeleri gereince ilem yaplmas, konusu suç tekil eden davranlara ilikin Türk Ceza Kanununun 195inci maddesi kapsamnda adli ilemlerin balatlmas hususunda bilgi ve gereini önemle arz ve rica ederim.

Ana Sayfaya Git