"Türk'ü Kürt'ü Arap'ı bir yapan ruh İslam'dır"

Batılı güçlerin kimsenin bedenine, etnik kimliğine bakmadığını ifade eden Batman Üniversitesi Rektörü Aydın Durmuş, "Bedenlerimiz ne olursa olsun insana kişilik veren ruhtur; Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ıyla bizi bir yapan bu ruhtur İslam'dır." dedi.

Haberler 04.03.2018 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ensar Vakf Batman ubesi tarafndan organize edilen Geçmiten Günümüze Bir slam Diyar Balkanlar konulu konferans Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydn Durmuun katlm ile gerçekletirildi.

Ensar Vakf Batman ubesi ve Gençlik ve Spor Bakanl i birliiyle yürütülen Batman Ensar Gençlik ve Yaam Merkezi projesi kapsamnda gerçekletirilen Geçmiten Günümüze Bir slam Diyar Balkanlar konulu konferans, Kosoval Tarihçi Eldar Uka tarafndan Batman Üniversitesi Bat Raman Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda verildi.

Kuran- Kerim tilavetiyle balayan konferansa Batman Üniversitesi örencileri, personeli ve vatandalar katld.

Konferansta konuan Rektör Durmu, üniversitede etkinlikleri çoaltmaya çaltklarn belirterek, Geçenlerde Ortadou corafyasn anlatan bir konferans düzenlemitik, bugün de Balkan corafyasn anlatan bir konferans düzenleniyor. Aslnda sizlere slam corafyasn anlatmaya çalyoruz. slam corafyasndaki kann, gözyann neden aktn sizlere anlatmaya çalyoruz. dedi.

Osmanlnn Balkanlara hkim olduunu, ama sonrasnda bizden koparldn ve daha sonra ise katliama uradn ifade eden Durmu, O corafyay kan gölüne çevirdiler. Kimse kimsenin bedenine bakmad. Bonak demedi, Arnavut demedi, Bulgar demedi, kimsenin kökenine bakmadan hangi inanca sahip olduuna bakt ve Müslüman kardelerimizi katlettiler. diye konutu.

Batln hedefinde slam yok etmek var

Batl güçlerin kimsenin bedenine, etnik kimliine bakmadn vurgulayan Durmu, Benim bedenim Türk bedeni, arkadamnki Kürt bedeni, Arap bedeni ama ruhumuz slam. Bedenlerimiz ne olursa olsun insana kiilik veren ruhudur. te biz bir yapan bu ruhtur yani slamdr. Batln hedefinde de slam yok etmek vardr. ifadelerini kulland.

Corafyada yaanan olaylarn asl meselenin hak ve batl çarpmas olduunu dile getiren Durmu, gençlerin bunu çok iyi analiz etmesi gerektiini belirtti.

çanakkale kaybedilseydi, Balkanlarda tek bir Müslüman kalmazd

Geçmiten Günümüze Bir slam Diyar Balkanlar konulu konferans veren Aratrmac Tarihçi Eldar Uka, 1914te Prizren Bayrakl Camiinde çok tarihi bir karar alndn ifade ederek, Osmanl mparatorluunun banda bulunan Halifenin cihat çars ile Balkanlardan 30 bin kii çanakkale Savana gönüllü katldn söyledi.

Uka konferansna öyle devam etti: çanakkale ne kadar Türkiye için önemliyle Balkanlar için de o kadar önemlidir. çanakkale düseydi Balkanlarda bir tane Müslüman kalmazd. Benim dedem çanakkale ehididir. Balkanlardan çanakkaleye yaln ayak gitmiledir dedelerimiz. çanakkalede gazi olanlar geriye dönmemitir Balkanlara. 1917 ylnda Galiçyaya gitmilerdir. Orada ehit olmulardr. Bu ne demektir? Halife çard için, cihat emri olduu için çanakkaleye geldiler. Sadece Gora bölgesi Desteliça köyünden 110 kii çanakkaleye gitti, 106s ehit oldu, sadece 4 kii gazi olarak geri dönebildi. imdi diyorlar ki Osmanl Balkanlardan ayrldktan sonra orda kalanlarn gönül ba kalmad. Öyle bir ey yok. Osmanl 1912 ylnda Balkanlardan çkt. 1915 ylnda çanakkale muharebesi oldu ve 30 bin kii yaln ayak Balkanlardan gitti. Bu demek oluyor ki Balkanlar ile Türkiyenin daima bir gönül ba vardr.

Konferansn sonunda Rektör Durmu, Aratrmac Yazar Eldar Ukaya üniversiteyi ziyareti ansna bir plaket hediye etti.

Ana Sayfaya Git