Tutuklu ve acil işler dışında davalar 30 Nisana kadar ertelendi

HSK Genel Kurulunun kararı uyarınca, tutuklu ve acil işler, dava zaman aşımı yakın olan işler ile ivedi sayılacak diğer iş ve işlemler haricindeki ilk derece adli ve idari yargı mercileri ile bölge adliye, bölge idare mahkemelerine ait duruşma, müzakere ve keşifler 30 Nisan 2020 tarihine kadar ertelendi

Haberler 31.03.2020 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakimler ve Savclar Kurulu, adalet hizmetlerinde alnan yeni tip koronavirüs (kovid-19) tedbirleri kapsamnda, tutuklu ve acil iler, dava zaman am yakn olan iler ile ivedi saylacak dier i ve ilemler haricindeki ilk derece adli, idari yarg mercileri ile bölge adliye, bölge idare mahkemelerine ait duruma, müzakere ve keifleri 30 Nisan 2020 tarihine kadar ertelendi, tutuklu ve acil iler dnda yeni kamu davas da 30 Nisana kadar açlmayacak.

Adalet Bakanl ile yaplan adalet hizmetlerinde koronavirüse kar alnacak tedbirlerle ilgili koordinasyon toplantlarnn üçüncüsünün ardndan HSK Genel Kurulu da ek tedbirler ald.

HSK Genel Kurulu kararnda, 26 Mart 2020de yürürlüe giren 7226 sayl Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanunun geçici 1inci maddesi ile durma süresince, ilk derece adli ve idari yarg mercileri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri bakmndan durumalarn ve müzakerelerin ertelenmesi de dahil alnmas gereken dier tüm tedbirler ile buna ilikin usul ve esaslarn belirlenmesinde HSKnin yetkili klnd hatrlatld.

7226 sayl Kanunun amac dorultusunda, salgn riskinin en aza indirilmesi, halkn ve adli personelin salnn korunmas, bireylerin birbirleriyle temaslarnn asgariye indirilmesi, ayn zamanda da kamu hizmetlerinin aksatlmamas ve kiilerin maddi hukuk, usul hukuku ve takip hukuku çerçevesinde haklarnn korunmas amacyla ek tedbirler alnmas gerektii vurguland.

Ek önlemler kapsamnda alnan karara göre, tutuklu ve acil iler, dava zaman am yakn olan soruturma ve kovuturma dosyalar, yürütmenin durdurulmas istemleri ile ivedi saylacak dier i ve ilemler haricindeki ilk derece adli ve idari yarg mercileri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerine ait duruma, müzakere ve keifler 30 Nisan 2020ye kadar ertelendi.

Duruma, müzakere ve keiflerin ertelenmesine yönelik ilemler evrak üzerinden ve duruma açlmadan yaplacak. Yeni duruma günü ile keif saati, masraflar gider avansndan veya kamu bütçesinden karlanmak ve her türlü iletiim vastalarndan istifade edilmek suretiyle uyumazln taraflarna bildirilecek.

- Zorunlu hallerde SEGBS üzerinden duruma yaplacak

Ceza Muhakemesi Kanununa göre tutukluluk deerlendirmesinin zorunlu olduu durumlarda, tutuklu ve müdafi, Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) uygulamas üzerinden dinlenilerek duruma yaplacak.

Erteleme süresince, yargda hedef sürelere uyulamamas, hakim ve savclarn terfi incelemesinde ve tefti srasnda aleyhe deerlendirilmeyecek.

Tutuklulua itiraz, yürütmenin durdurulmas kararlarna itiraz ve infaz hakimliine yaplan itirazlar ile müzakereler, iletiim ve UYAP imkanlarndan istifade edilerek yaplacak.

Tutuklu ve acil iler dnda kamu davasnn açlmas 30 Nisan 2020 tarihine kadar ertelenecek.

htiyaç olmas halinde birinci bölgelerde görev yapan hukuk hakimleri de 30 Nisan 2020 tarihine kadar ceza mahkemeleri nöbet listesine dahil edilecek.

Erteleme süresince adli hizmetlerin tamamen durmas gibi bir durumun söz konusu olmadnn, suç ve suçlulara ilikin ihbar ile ikayetlerin kanun önünde dava ve iddia hakk çerçevesinde devam ettiinin bilinmesine ve bu hususta gerekli hassasiyetin gösterilmesine önem verilecek.

- dari izinli saylacaklar

Karara göre, hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelli çalanlar, yönetici pozisyonundakiler hariç 60 ya ve üzerindekiler, Salk Bakanlnn belirledii baklk sorunu olanlar, kanser hastalar, kronik solunum yolu hastalar, obezite ve diyabet, kalp damar hastalar, organ nakli olanlar, kronik hastalar gibi dezavantajl gruplar ile ei kamu veya özel salk kurulularnn tehis ve tedavi birimlerinde çalan hakim ve Cumhuriyet savclar idari izinli saylacak.

dari izinli saylanlarn bakt mahkeme ve iler için komisyon bakanlar ve Cumhuriyet basavclar tarafndan nöbetçi hakim ve Cumhuriyet savcs belirlenecek.

- Eldeki iler evden yürütülecek

Erteleme süresince hakim ve Cumhuriyet savclarnn uhdelerinde bulunan i ve ilemleri, mümkün olduunca uzaktan çalma, dönüümlü çalma gibi esnek çalma yöntemleri kapsamnda takip etmeleri gerekecek. Bu kapsamda dava dosyalarnn incelenmesi, kararlarn süresi içerisinde yazlmas ve dier zorunlu adli hizmetlere ilikin yükümlülükler imkan dahilinde evden yerine getirilecek.

Karara göre, belirlenen tarih sonras için gelien artlara göre durum yeniden deerlendirilecek.

Ana Sayfaya Git