Uzmanından kistik fibrozis uyarısı

Dicle Üniversite Çocuk Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Velat Şen, kistik fibrozis hastalığının akciğerleri ve sindirim sistemini etkileyen genetik bir hastalık olduğunu belirterek, büyüme, gelişme geriliği ve akciğer enfeksiyonları olan çocukların mutlaka Kistik Fibrozis Merkezi’ne yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 07.09.2019 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversite çocuk Göüs Hastalklar Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Velat en8 Eylülün Dünya Salk Örgütü kararyla Kistik Fibrozis Günü olarak belirlendiini söyledi. Doç. Dr. en, Hastalk, solunum yollarnda özellikle akcierlerimiz bata olmak üzere birden çok organ etkilemektedir. Hastalk multi sistemik olduu için akcierle beraber özellikle pankreas da etkilemektedir. Tan özellikle doduktan itibaren uzayan sarlkla, ilk kakasn geç yapmakla bulgu verebiliyorlar. Bu çocuklarmzda bir gelime gerilii söz konusu oluyor. Bebekler doduktan sonraki dönemde kilo almada duraksama, büyüme gelime gibi ikayetleri olabiliyor. Bu hastalkta özellikle ciltte terle ilgili sorunlarmz oluyor. Bu çocuklarn terleri çok tuzlu oluyor. Vücutlarnda ciddi manada bir tuz kayb oluyor. Hastaln tans çok önemli. çünkü ne kadar erken tannrsa erken tedaviyle, uygun tedaviyle yaam süresi ve kalitesi belirgin olarak artyor dedi.

ÜLKEMZDE TANI KONULAN HASTA SAYISI 3 LA 4 BN ARASINDA

Hastaln tans sonras ailelerle birlikte hareket ettiklerini kaydeden Doç. Dr. Velat en, sözlerini öyle sürdürdü:

Sadece çocuk göüs hastalklar deil, bununla beraber gastroenteroloji, endokyonoloji, fizyoterapi doktorlarmz ve enfeksiyon doktorlarmzla beraber hareket ediyoruz. Tüm dünyada on binlerce hasta olduu tahmin ediliyor. Ülkemizde de en az 20 bin civarndan hasta olduu düünülüyor. Ancak henüz tan alan hasta says 3 bin ile 4 bin arasnda. Demek ki, hastalarn önemli bir ksm tan konamam. Bizim burada da baktmz zaman akraba evliliinde dolay kistik fibrozisi biraz daha fazla görmekteyiz. Kistik fibrozis genetik bir hastalktr. Anne veya baba tayc olduu zaman hastalk ortaya çkyor. Bu nedenle bizim bölgemizde bu hastal biraz daha sk görüyoruz. Tüm dünyada 8 Eylül Dünya Kistik Fibrozis Günü olarak kullanlmakta. Bir de bölgemizde Kistik Fibrozis Merkezi olarak bir farkndalk oluturarak hem aile bilgilendirme toplants hem hekim bilgilendirme toplantlar yapyoruz.

Ana Sayfaya Git