Vakalar 6 kat arttı!

Bölgede Kovid-19 vakalarında önceki döneme göre 4 ila 6 katlık bir artış olduğunu, hastanelerde kapanan servislerin yeniden açıldığını belirten TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, kısıtlama kararı için Ramazan ayının beklenmesini eleştirdi.

Haberler 10.04.2021 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs tedbirleri kapsamnda 1 Martta yürürlüe giren Normalleme sürecinin ardndan vaka saylarnda art yaanmaya devam ediyor. Türkiye, 50 binleri bulan vaka saysyla Avrupada ilk sraya yükseldi. Ülkenin mevcut haliyle alarm verdiini ifade eden Türk Tabipleri Birlii (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, 50 bin vakann seyrettii bir dönemde, kstlama karar için Ramazan aynn beklenmesini eletirdi.

FLM TEKRARI

1 Martta yürürlüe giren normalleme sürecini daha önce yaadklarn dile getiren Yerlikaya Bu filmi daha önce görmütük. 1 Haziran 2020de çok hzl bir açlma gerçekleti. Bunun sonucu olarak yaz aylarnda vaka saylarnda çok ciddi artlarla karlatk. 1 Mart 2021de alnan kararlarla, benzer bir süreci tekrardan yayoruz. çok hzl bir açlma oldu. Kademeli olarak atlmas gereken admlar atlmad. Her yerde ayn anda hzl bir açlmann sonucunda, çok hzl bir biçimde vaka saylar artt. Dün itibariyle Avrupada birinci sradayz. Dünyada da ilk sralar paylayoruz. Günlük 50 bin vaka görülüyor ki bu rakam açklanmas uygun görülen hasta saysdr. Bu rakamlarn gerçeklii ne kadar ifade ettiini de bilmiyoruz diye konutu.

ALARM VERYOR

En son açklanan koronavirüs verilerinde 276 can kaybnn yaandn anmsatan Yerlikaya, Gerçekten çok ciddi bir durumla kar karyayz. u anda Türkiye alarm veriyor. Bölge illerinde belirgin artlar var. Önceki dönemle kyaslandnda 4 ila 6 katlk bir art söz konusu. Kimi hastanelerde Kovid servisleri kapanmt, imdi yeniden açld. Youn bakmda sfra inen hasta saylar u an 15 ila 20 arasnda yükselmeye balad. Bu artlar henüz hastaneleri ve youn bakmlar zorlayacak, yer skntsna yol açacak bir art deil. Yaz aylarndaki seviyeye henüz ulamadk. Ancak bu biçimde devam etmesi halinde maalesef 1 Haziran sürecini tekrardan yaamak durumunda kalacaz ve maalesef bedel ödemeye devam edeceiz ifadesinde bulundu.

AILAMA BÖLGEDE DÜÜK

Türkiyede 17 milyon insann alandn ve bu orannn toplumsal baklk kazandracak boyuta erimediine dikkat çeken Yerlikaya, alama sürecinin çok yava ilerlediini söyledi. Bölgedeki alama orannn düük olduunun altn çizen Yerlikaya, topluma güven veren tarzda bir alama programnn yürütülmediini belirtti. Alanmas gerekenlerin sadece yüzde 55inin aland bilgisini paylaan Yerlikaya, a sras gelenlerin alama konusunda tereddüt yaamamas gerektiini dile getirdi. Yerlikaya, u an Türkiyede uygulanmakta olan alarla ilgili hem Türkiyede hem de yurtdnda yaplan çalmalarda bu alarn etkili olduunu çok net ortaya çkartt. Toplumsal bulaa neden olan bu hastaln ortadan kaldrlmas için a gerçekten çok iyi bir araç. Bu nedenle sras gelenlerin hem kendilerini hem toplumu korumak için mutlaka a olmalar gerektiini vurguluyoruz çarsnda bulundu.

TOPLUM KATILIMI SALANMALI

50 bin vakann seyrettii bir dönemde kstlama karar için Ramazan aynn beklenmesini eletiren Yerlikaya, kstlama kararlarnn bir takvime göre yaplmamas gerektiini vurgulad. Zorunlu olan üretim yerlerinin dnda tüm yerlerin kapanmas gerektii uyarsnda bulunan Yerlikaya, AVMlerin kapanmas, toplu ulam saysnn artrlmas gerekiyor. nsanlarn toplu olarak bir araya geldii koullar ortadan kaldrmamz gerekiyor. Yaygn test yaplmas gerekiyor. Ekonomik ve sosyal destein yoksul halk kesimlerine salanmas gerekiyor. Tüm bunlarn baarya ulamas için her eyden önce toplum katlmnn salanmas gerekiyor dedi.

AI çARISI

Yaygn test yaplmas gerektiini söyleyen Yerlikaya, a sras gelen yurttalarn mutlaka a olmas gerektiinin altn çizdi.

Ana Sayfaya Git