Vakalar 6 kat arttı!

Bölgede Kovid-19 vakalarında önceki döneme göre 4 ila 6 katlık bir artış olduğunu, hastanelerde kapanan servislerin yeniden açıldığını belirten TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, kısıtlama kararı için Ramazan ayının beklenmesini eleştirdi.

Vakalar 6 kat arttı!

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 1 Mart’ta yürürlüğe giren “Normalleşme” sürecinin ardından vaka sayılarında artış yaşanmaya devam ediyor. Türkiye, 50 binleri bulan vaka sayısıyla Avrupa’da ilk sıraya yükseldi. Ülkenin mevcut haliyle alarm verdiğini ifade eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, 50 bin vakanın seyrettiği bir dönemde, kısıtlama kararı için Ramazan ayının beklenmesini eleştirdi.

FİLM TEKRARI

1 Mart’ta yürürlüğe giren “normalleşme” sürecini daha önce yaşadıklarını dile getiren Yerlikaya “Bu filmi daha önce görmüştük. 1 Haziran 2020’de çok hızlı bir açılma gerçekleşti. Bunun sonucu olarak yaz aylarında vaka sayılarında çok ciddi artışlarla karşılaştık. 1 Mart 2021’de alınan kararlarla, benzer bir süreci tekrardan yaşıyoruz. Çok hızlı bir açılma oldu. Kademeli olarak atılması gereken adımlar atılmadı. Her yerde aynı anda hızlı bir açılmanın sonucunda, çok hızlı bir biçimde vaka sayıları arttı. Dün itibariyle Avrupa’da birinci sıradayız. Dünyada da ilk sıraları paylaşıyoruz. Günlük 50 bin vaka görülüyor ki bu rakam açıklanması uygun görülen hasta sayısıdır. Bu rakamların gerçekliği ne kadar ifade ettiğini de bilmiyoruz” diye konuştu.

ALARM VERİYOR

En son açıklanan koronavirüs verilerinde 276 can kaybının yaşandığını anımsatan Yerlikaya, “Gerçekten çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Şu anda Türkiye alarm veriyor. Bölge illerinde belirgin artışlar var. Önceki dönemle kıyaslandığında 4 ila 6 katlık bir artış söz konusu. Kimi hastanelerde Kovid servisleri kapanmıştı, şimdi yeniden açıldı. Yoğun bakımda sıfıra inen hasta sayıları şu an 15 ila 20 arasında yükselmeye başladı. Bu artışlar henüz hastaneleri ve yoğun bakımları zorlayacak, yer sıkıntısına yol açacak bir artış değil. Yaz aylarındaki seviyeye henüz ulaşmadık. Ancak bu biçimde devam etmesi halinde maalesef 1 Haziran sürecini tekrardan yaşamak durumunda kalacağız ve maalesef bedel ödemeye devam edeceğiz” ifadesinde bulundu.

AŞILAMA BÖLGEDE DÜŞÜK

Türkiye’de 17 milyon insanın aşılandığını ve bu oranının toplumsal bağışıklık kazandıracak boyuta erişmediğine dikkat çeken Yerlikaya, aşılama sürecinin çok yavaş ilerlediğini söyledi. Bölgedeki aşılama oranının düşük olduğunun altını çizen Yerlikaya, topluma güven veren tarzda bir aşılama programının yürütülmediğini belirtti. Aşılanması gerekenlerin sadece yüzde 55’inin aşılandığı bilgisini paylaşan Yerlikaya, aşı sırası gelenlerin aşılama konusunda tereddüt yaşamaması gerektiğini dile getirdi. Yerlikaya, “Şu an Türkiye’de uygulanmakta olan aşılarla ilgili hem Türkiye’de hem de yurtdışında yapılan çalışmalarda bu aşıların etkili olduğunu çok net ortaya çıkarttı. Toplumsal bulaşa neden olan bu hastalığın ortadan kaldırılması için aşı gerçekten çok iyi bir araç. Bu nedenle sırası gelenlerin hem kendilerini hem toplumu korumak için mutlaka aşı olmaları gerektiğini vurguluyoruz” çağrısında bulundu.

TOPLUM KATILIMI SAĞLANMALI

50 bin vakanın seyrettiği bir dönemde kısıtlama kararı için Ramazan ayının beklenmesini eleştiren Yerlikaya, kısıtlama kararlarının bir takvime göre yapılmaması gerektiğini vurguladı. Zorunlu olan üretim yerlerinin dışında tüm yerlerin kapanması gerektiği uyarısında bulunan Yerlikaya, “AVM’lerin kapanması, toplu ulaşım sayısının artırılması gerekiyor. İnsanların toplu olarak bir araya geldiği koşulları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Yaygın test yapılması gerekiyor. Ekonomik ve sosyal desteğin yoksul halk kesimlerine sağlanması gerekiyor. Tüm bunların başarıya ulaşması için her şeyden önce toplum katılımının sağlanması gerekiyor” dedi.

AŞI ÇAĞRISI

Yaygın test yapılması gerektiğini söyleyen Yerlikaya, aşı sırası gelen yurttaşların mutlaka aşı olması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz