Valilik kararı: Reddediyoruz

Büyükşehir Belediyesi, kayyum döneminde sahabe İyaz bin Ganem adı verilen caddeye Dr. İlhan Diken'in ismini vermesi yönündeki karar tartışma yarattı. AK Parti, MHP, Saadet ve HÜDA-PAR tepki gösterdi.

Haberler 17.07.2019 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valiliince, HDPli belediyenin caddeye terör suçlusunun adn verme kararna ilikin, Diyarbakrn slam ile ereflenmesine vesile olan komutann adnn verildii caddenin ismi deitirilerek, PKK/KCK terör örgütüne yardm ve yataklk yapmak suçundan hapis cezas alm bir kiinin adnn verilmesi kamu vicdann yaralayacak nitelikte karar olduundan, Valiliimizce reddedilmitir. açklamasnda bulunuldu.

Valilik tarafndan HDPli Diyarbakr Büyükehir Belediyesince, sahabe yaz bin Ganemin adn tayan caddeye, terör suçundan ceza alan mevta bir doktorun isminin verilmesi karar alnmasna ilikin açklama yapld.

VALLK DEVREYE GRD

Açklamada, 15 Aralk 2017de Büyükehir Belediye Meclisince alnan kararla, Sur ilçesinin Ktlbl Mahallesi Hayati Avar Caddesinden balayp Dicle Üniversitesi örenci yurdundan AZC 3. Etap Vadi Evlerine doru çkan 24 metrelik yola, 639 ylnda kentin slam ordular tarafndan fethedilmesini ve slam topraklarna katlmasn salayan komutan ve ayn zamanda sahabe olan yaz bin Ganemin isminin verildii anmsatld.

Büyükehir Belediye Bakanlnn 19 Haziranda yaz bin Ganem Caddesinin adnn Dr. lhan Diken olarak deitirilmesi yönünde meclis karar ald ifade edilen açklamada, gerçekletirilen tahkikatta, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca PKK/KCK terör örgütü adna eylem ve faaliyette bulunmak suçundan hakknda ilem yaplan lhan Dikenin, PKKya yardm ve yataklk etmek suçundan hapis cezasna çarptrldnn tespit edildii belirtildi.

VALLMZ REDDETMTR

Açklamada, unlar kaydedildi: 5393 sayl yasann 81. maddesine göre, mahalle, cadde ve sokaklara konulacak isimlerin, 31 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe giren Adres ve Numaralamaya likin Yönetmelikin 24. maddesindeki Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adlar anayasann temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykr, ayrmcla ve bölücülüe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez. hükmüne uygun olmas gerektii açktr. Bu meclis karar, belirtilen mevzuat hükümlerine aykr olduundan, ayrca ilimiz Diyarbakrn slam ile ereflenmesine vesile olan komutann adnn verildii caddenin ismi deitirilerek PKK/KCK terör örgütüne yardm ve yataklk yapmak suçundan hapis cezas alm bir ahsn adnn verilmesi kamu vicdann yaralayacak nitelikte karar olduundan, Valiliimizce reddedilmitir.

Ana Sayfaya Git