"Vefa" ile iyiliği dalga dalga büyüttü

Yeni tip koronavirüsle mücadele sürecinde sokağa çıkma kısıtı bulunan yaşlı ve kronik hastalığı olan vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet veren "Vefa Sosyal Destek" grupları, iyilik ve merhametin de dalga dalga büyümesini sağlıyor

Haberler 30.03.2020 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca hayata geçirilen ve Kovid-19la mücadelede evinden çkamayan yal ve kronik hastal olan vatandalar için yaygnlatrlan Vefa Projesi, iyilik ve merhametin dalga dalga büyümesini salyor.

Cumhurbakanl 100 Günlük Eylem Plannda da yer alan ve ilk olarak Mays 2019da Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca pilot uygulama olarak balatlan Vefa Projesi ile hem kimsesi olmayan yal vatandalarn ihtiyaçlarnn karlanmas hem de ekonomik açdan dezavantajl kadnlara istihdam frsat yaratlmas amaçlanmt.

Bir ylda meyvelerini veren proje ile büyük bölümü kadn, sosyal yardm alan veya geriatri bölümü mezunlar ile yal bakm konusunda sertifika sahibi 2 bin kii, sosyal güvenlik primleri karlanarak asgari ücret ile istihdam edildi.

Bu kiiler, tek bana yaayan yal vatandalarn ev temizlii, yemek ihtiyac, pazar alverii, günlük bakm ve dier temel ihtiyaçlarn karlarken bir yandan da kendi yuvalarna ekonomik katk salama imkanna kavutu.

Türkiyenin dört bir yannda yaygnlatrlan projeyle bugüne kadar 21 bini akn yal vatandaa devletin Vefa eli uzatld.

- Koronavirüsle mücadelede yallarn yardmna Vefa kotu

Vefa Projesi, dünya ile birlikte Türkiyeyi de etkisi altna alan yeni tip koronavirüsle mücadele sürecinde de önemli bir misyon yüklendi.

65 ya üstü ile kronik hastalklar bulunan vatandalarn evden çkmalarna gelen kstlama sonrasnda proje, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann açklad Ekonomik stikrar Kalknma Paketinde yer alarak, Türkiyenin 81 ilindeki yallar için seferber edildi.

Yeni süreçte çileri Bakanl ile Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl koordinesinde Aile Sosyal Destek Personelinden (ASDEP) belediyelere, polisten jandarmaya kadar tüm birimler, evinden çkamayan yal vatandalarn ihtiyaçlarn karlamak üzere Vefa çats altnda bulutu.

- Bir haftada 545 binden fazla vatandan temel ihtiyaçlar karland

Vefa Sosyal Destek gruplar, bir hafta önce balatlan uygulamayla, tüm il ve ilçelerde 65 ya üzerindeki vatandalara hizmet vermeye balad.

Vali ve kaymakamlarn bakanlnda oluturulan Vefa Koordinasyon Grubu tarafndan yönetilen ekipler, u ana kadar ihtiyacn karlayacak kimsesi bulunmayan 545 bin 906 yal ve kronik hastann yardmna kotu.

Ekipler, temel ihtiyaçlar karlamann yannda, sokaa çkma yasa bulunanlarn maalarn evlerinde alabilmeleri sürecine de banka görevlilerinin yetiemedii noktalarda destek veriyor.

- Vefadan yardm istemek için üç numaray aramak yeterli

Temel ihtiyaçlarn karlayacak kimsesi olmayan, sokaa çkmas kstlanan 65 ya üstü veya kronik rahatszl olan vatandalar 112, 155, 156 numaralarn arayarak destek talebinde bulunabiliyor. Bu talepler, valilik ve kaymakamlklarda oluturulan Vefa letiim Merkezleri tarafndan takip ediliyor ve ekiplerin yönlendirilmesi salanyor.

Ayrca belediyeler de duyurduklar Vefa iletiim numaralar üzerinden vatandalarn taleplerini alyor.

- Kapy çalanlar yaka kartl kiiler olmak zorunda

çileri Bakanlnn genelgesine göre, Vefa Sosyal Destek grubunun karar, görevlendirmesi, koordinasyonu olmadan hiçbir kurum, kurulu veya STK, Kovid-19 nedeniyle evinden çkamayacak vatandalara yönelik yardm datm yapamyor.

Valilik ve kaymakamlklar tarafndan bu kapsamda görevlendirilen kamu, sivil tüm görevlilere görev belgesi-yaka kart düzenleniyor ve görevlilerin isimleri, görev alanlar ilgili mahalle muhtarlaryla paylalyor.

Ana Sayfaya Git