Velilere "matara" uyarısı

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, piyasada plastik, alüminyum, çelik ve cam mataralar satıldığını, plastik ve alüminyumun insan sağlığına olumsuz etkisinin dünya bilim çevrelerinde tartışıldığını ifade etti.

Haberler 18.09.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk sal ve enfeksiyon hastalklar uzmanlar, çocuklarn sal için matara ve beslenme çantas seçimi konusunda anne babalar dikkatli olmaya çard.

Halk Sal Uzman Prof. Dr. Ali Osman Karababa, piyasada plastik, alüminyum, çelik ve cam mataralar satldn, plastik ve alüminyumun insan salna olumsuz etkisinin dünya bilim çevrelerinde tartldn ifade etti.

Konuyla ilgili yaplan aratrmalara göre özellikle kontrolsüz ve merdiven altnda üretilen plastik mataralarda hastalk riskinin yükseldiine iaret eden Karababa, plastik ürünlerde kullanlma ihtimali bulunan baz kimyasallarn, vücutta östrojen hormonunu taklit ederek hastalklara zemin hazrladn dile getirdi.

Yaygn kullanm alanna sahip plastik gda ambalajlarnda ve kaplarnda salk için risk oluturabilen melamin, akrilamid, stiren, di-2-etilhekzil ftalat, di-2-etilhekzil adipat, vinil klorür, nonilfenol gibi kimyasallarn yer alabildiini belirten Karababa, Plastikte kullanlan baz kimyasallarn endokrin bozucu, kanserojen veya geliim bozukluklarna yol açc etkileri olabiliyor. ifadelerini kulland.

Velilere matara uyars

Gda saklama ya da tüketme amacyla plastik kap ve ambalajlarn kullanmndan olabildiince kaçnlmasn öneren Karababa, alüminyumun da suya geçebilme özellii bulunduunu vurgulad.

Alüminyumun, bata alzaymr olmak üzere birçok hastalkta olumsuz etkileri bulunduuna ilikin bilimsel bulgular tespit edildiini aktaran Karababa, Baz imalatçlar bu riski bertaraf etmek için mataralarn iç yüzeyini plastik bir katmanla kaplamaktadrlar. Bu da yine plastiklerin getirdii risklerle yüz yüze gelinmesine neden olmaktadr. dedi.

- Cam mataralar ve çelik ürünler

Vücuda farkl kaynaklardan alnan alüminyumun bir bölümünün akcier, kemik, sinir sistemi, böbrek, karacier, prostat, cilt, dalak, adrenal bez, paratiroid gibi baz organlarda depolandn, bunlarn bir bölümünün de vücuttan böbrekler yoluyla atldn kaydeden Karababa, vücutta alüminyum birikiminin alzaymr dnda parkinson, miyotrofik lateral sklerozis gibi sinir sistemi, anemi ve kemik hastalklarna neden olabileceini söyledi.

Karababa, örenciler için d darbelere dayankl malzemeyle kaplanm cam mataralar ile çelik ürünlerin tercih edilmesi gerektiine dikkati çekerek, beslenme çantasnda ise scaklk koruyucu özellii bulunan ürünlerin tercih edilebileceini ifade etti.

Ana Sayfaya Git