Görüş Bildir

Velilere "matara" uyarısı

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, piyasada plastik, alüminyum, çelik ve cam mataralar satıldığını, plastik ve alüminyumun insan sağlığına olumsuz etkisinin dünya bilim çevrelerinde tartışıldığını ifade etti.

Velilere

Halk sağlığı ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları, çocukların sağlığı için matara ve beslenme çantası seçimi konusunda anne babaları dikkatli olmaya çağırdı.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, piyasada plastik, alüminyum, çelik ve cam mataralar satıldığını, plastik ve alüminyumun insan sağlığına olumsuz etkisinin dünya bilim çevrelerinde tartışıldığını ifade etti.

Konuyla ilgili yapılan araştırmalara göre özellikle kontrolsüz ve merdiven altında üretilen plastik mataralarda hastalık riskinin yükseldiğine işaret eden Karababa, plastik ürünlerde kullanılma ihtimali bulunan bazı kimyasalların, vücutta östrojen hormonunu taklit ederek hastalıklara zemin hazırladığını dile getirdi.

Yaygın kullanım alanına sahip plastik gıda ambalajlarında ve kaplarında sağlık için risk oluşturabilen melamin, akrilamid, stiren, di-2-etilhekzil ftalat, di-2-etilhekzil adipat, vinil klorür, nonilfenol gibi kimyasalların yer alabildiğini belirten Karababa, "Plastikte kullanılan bazı kimyasalların endokrin bozucu, kanserojen veya gelişim bozukluklarına yol açıcı etkileri olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Velilere "matara" uyarısı

Gıda saklama ya da tüketme amacıyla plastik kap ve ambalajların kullanımından olabildiğince kaçınılmasını öneren Karababa, alüminyumun da suya geçebilme özelliği bulunduğunu vurguladı.

Alüminyumun, başta alzaymır olmak üzere birçok hastalıkta olumsuz etkileri bulunduğuna ilişkin bilimsel bulgular tespit edildiğini aktaran Karababa, "Bazı imalatçılar bu riski bertaraf etmek için mataraların iç yüzeyini plastik bir katmanla kaplamaktadırlar. Bu da yine plastiklerin getirdiği risklerle yüz yüze gelinmesine neden olmaktadır." dedi.

- "Cam mataralar ve çelik ürünler"

Vücuda farklı kaynaklardan alınan alüminyumun bir bölümünün akciğer, kemik, sinir sistemi, böbrek, karaciğer, prostat, cilt, dalak, adrenal bez, paratiroid gibi bazı organlarda depolandığını, bunların bir bölümünün de vücuttan böbrekler yoluyla atıldığını kaydeden Karababa, vücutta alüminyum birikiminin alzaymır dışında parkinson, miyotrofik lateral sklerozis gibi sinir sistemi, anemi ve kemik hastalıklarına neden olabileceğini söyledi.

Karababa, öğrenciler için dış darbelere dayanıklı malzemeyle kaplanmış cam mataralar ile çelik ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, beslenme çantasında ise sıcaklık koruyucu özelliği bulunan ürünlerin tercih edilebileceğini ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi